Skip to content
  1. Kennisbank
  2. Algemeen
  3. Crypto afkortingen, zoals FOMO, FUD, ATH, Shillen, BTFD en HODL

Crypto afkortingen, zoals FOMO, FUD, ATH, Shillen, BTFD en HODL

Je bent al een tijdje aan het overwegen om te gaan investeren in Bitcoin of een andere cryptocurrency. Als je je in gaat lezen, zal je op de verschillende forums over het traden in crypto een hoop crypto afkortingen tegenkomen. Het kan lastig zijn om deze fora te begrijpen als je niet weet wat afkortingen als bijvoorbeeld FOMO, FUD of HODL, eigenlijk betekenen.

In dit artikel geven we je een lijst van veelvoorkomende cryptocurrency afkortingen en termen in de cryptowereld met hun betekenis.

FOMO

Staat voor: ‘fear of missing out’. Wanneer een trader ziet dat een nieuwe coin die hij zelf niet heeft ineens gigantisch aan het stijgen is, kan de paniek toeslaan. Zo’n trader gaat dan zijn eigen andere coins massaal verkopen om te kunnen investeren in deze potentiële goudmijn, omdat hij dus bang is anders iets te missen. Dit komt behoorlijk vaak voor. De cryptomarkt wordt nog altijd bepaald door emotie en niet zozeer door weloverwogen beslissingen.

FUD

Staat voor: ‘fear, uncertainty and doubt’. Angst en twijfel zijn woorden die je als investeerder natuurlijk liever niet leest. Wordt vaak gebruikt in nieuwsberichten wanneer een bepaalde coin scherp in waarde daalt.

HODL

HODL is eigenlijk ontstaan als een spelfout. Iemand wilde eigenlijk ‘hold’ schrijven. Andere traders vonden het wel grappig en zodoende is de term blijven hangen. Een crypto trader die een coin heeft gekocht en niet van plan is om deze binnenkort weer te verkopen, dus ‘vasthoudt’, noem je een hodler. Het staat nu voor Hold On For Dear Life.

ATH

Staat voor: ‘all time high’. Daarmee wordt de hoogste historische prijs van een specifieke coin of token bedoeld.

Whale

Een whale (walvis) is een trader met een groot kapitaal. Dit kunnen personen zijn, maar zijn over het algemeen grote bedrijven. Whales hebben vanwege hun grote vermogens de mogelijkheid de cryptomarkt sterk te beïnvloeden.

Pump & Dump

Wanneer een coin herhaaldelijk een scherpe prijspiek heeft en daarna ineens instort, noemen we die cyclus Pump & Dump. Wordt vaak gebruikt om een coin op te hypen en FOMO te creëren zodat onervaren traders in die coin gaan investeren. Als er eenmaal genoeg investeerders zijn, wordt de coin en masse verkocht (gedumpt) en daalt de prijs dramatisch.

Shill

‘Shilling’ is het publiekelijk aanprijzen van een bepaalde coin. Dit wordt dan vaak gedaan op forums of chatgroepen door traders die al reeds in die coins geïnvesteerd hebben. Ze raden de munt of token dan dus aan voor eigen gewin.

Bag Holder

Een bag holder is een trader die tijdens een prijspiek een bepaalde coin heeft gekocht en de kans gemist heeft deze weer op het juiste moment te verkopen. Hij blijft dus achter met een ‘zak’ met waardeloze munten.

Altcoin

Iedere cryptocurrency die niet Bitcoin (BTC) is, noemen we een altcoin, of alternatieve coin.

Market Cap

In het Nederlands de marktkapitalisatie. Dit is de totale marktwaarde van de uitstaande aandelen van een cryptocurrency. In de cryptowereld wordt de market cap gebruikt om aan te geven hoe dominant een bepaalde coin is op de cryptobeurzen.

Arbitrage

Het handelen in cryptocurrencies doe je op een crypto exchange, een cryptobeurs dus. De koers van een coin kan per cryptobeurs soms wel eens verschillen. Er zijn traders die hier gebruik van maken door een coin op een exchange te kopen en weer op een andere te verkopen. Deze tactiek noemen we arbitrage handel.

BTFD

Staat voor: ‘buy the fucking dip’. De dip is het moment waarop investeerders als kippen zonder kop rond gaan rennen en massaal hun coin verkopen. Zo’n dip is het ideale moment om te gaan investeren.

ICO

Staat voor: ‘initial coin offering’. Een ICO is in feite een nieuwe cryptocurrency. Voordat ontwikkelaars een nieuwe coin op de beurzen laten introduceren, hebben ze investeerders nodig. Er wordt vaak een enorme hype gefabriceerd rond iedere nieuwe ICO en er zijn er duizenden die elk jaar gelanceerd worden.

Wallet

Een wallet is de portemonnee waar je als trader je Bitcoins af alternatieve coins in bewaart. Wallets heb je in verschillende vormen, maar je kunt ze in twee hoofdcategorieën verdelen: hot wallets en cold wallets. Een hot wallet is een wallet die verbonden is met het internet, bijv. een online wallet die je op de website van een exchange aan kunt maken. Een cold wallet is altijd offline. Een voorbeeld hiervan is een zogenaamde ‘nano ledger X’. Dit is een extern apparaat dat je met een USB-aansluiting kunt verbinden met je computer om zo je coins erin op te slaan. Cold wallets zijn over het algemeen een stuk veiliger dan hot wallets.

DDoS

Een afkorting van ‘distributed denial of service’. Dit is niet per se een term die uitsluitend bij de cryptowereld hoort. Mensen die wel iets van IT weten zal de term bekend voorkomen. Het is in feite een hoop verkeer doorsturen naar een server waardoor het bezwijkt. Omdat de cryptowereld grotendeels ongereguleerd is, zijn de portemonnees van traders in crypto een doelwit voor hackers. Er zijn ook voorbeelden te noemen van exchanges die het slachtoffer zijn geworden van zulke aanvallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *