1. Kennisbank
  2. Wallets
  3. Hoe maak je een gratis cryptocurrency wallet?

Hoe maak je een gratis cryptocurrency wallet?

Als je wil investeren in cryptocurrency dan heb je vaak een eigen wallet nodig. Met een wallet kun je jouw cryptocurrency beheren, denk hierbij aan bewaren, maar ook het opnemen en storten van crypto. Iedere cryptovaluta heeft zijn eigen wallet (uitzonderingen daargelaten), als je crypto naar een verkeerd adres of een ongeschikte wallet verstuurd dan kan het zo zijn dat je je crypto voorgoed kwijt bent. Sommige brokers bieden een ingebouwde wallet voor alle cryptovaluta die worden aangeboden. Er bestaan verschillende soorten wallets, de bekendste zijn:

Lees hier meer over verschillende soorten wallets.

Hoe maak je een online wallet aan?

Een online wallet is de minst veiligste keuze die je kan maken, maar is wel het makkelijkst. De wallet is immers online toegankelijk voor iedereen met het juiste wachtwoord. Om het iets veiliger te maken kun je bij de meeste wallet diensten ook twee-factor authenticatie, een opname-lock en een apparaat controle inschakelen,. Wij raden dan ook aan om dit te doen. Overigens betekent dit niet dat je wallet 100% veilig is.

1. Registreer een account bij Bitvavo: https://account.bitvavo.com/create (opent in een nieuw tabblad)
  2. Bij deze broker krijg je direct na registratie meer dan 200 cryptocurrency wallets
  3. Schakel 2-factor authenticatie in
  4. Klik op de gewenste cryptovaluta
  5. Klik op Storten
  6. Maak de cryptovaluta over naar het adres dat bij storten staat weergegeven

Bij Bitvavo is je account niet alleen beschermd door een wachtwoord, maar ook door 2-factor authenticatie, op basis van apparaat-id en IP-adres. Bekijk hier hoe je je account het beste beveiligt bij een broker/exchange. Ook goed om te weten is dat je bij Bitvavo een walletverzekering hebt tot €100.000 wanneer iemand toegang krijgt tot je wallet en dit niet jouw fout is (check goed de voorwaarden van te voren).

Hoe maak je een desktop wallet aan?

Een desktop wallet is een stuk veiliger dan een online wallet, maar is ook weer afhankelijk van jouw eigen beveiliging. Zorg er dus voor dat je alle updates ophaalt van je besturingssysteem, maar ook die van de desktop wallet. Een ander groot voordeel van een desktop wallet is dat je je eigen private keys beheert. Hierdoor ben je dus 100% eigenaar van je cryptocurrency.

1. Download en installeer de desktop wallet van: https://www.exodus.io/download/
  2. Exodus ondersteunt meer dan 200 verschillende munten
  3. Na installeren maak je een account aan
  4. Maak een backup van je wallet seed op een veilige plek (belangrijk, dit is de enige mogelijkheid om je wallet te restoren)
  5. Klik op de gewenste munt en klik op Receive
  6. Maak de cryptovaluta over naar het adres dat bij Receive staat weergegeven

Hoe kom je aan een hardware wallet?

De aller veiligste keuze is offline opslag van je cryptocurrency, en dat kan met een hardware wallet. Hier zitten helaas wel kosten aan verbonden. Als je een beetje serieus aan de slag gaat met crypto trading/holding dan raden wij aan om je cryptocurrency in een hardware wallet te bewaren. De kosten hiervoor liggen rond de € 100 per apparaat. Een bekende hardware wallet leverancier is Ledger: https://shop.ledger.com

Wij hebben onlangs een Nano Ledger X review geplaatst met onze ervaringen.

Wat is een cryptocurrency wallet?

Een cryptocurrency wallet is een digitale portemonnee waarmee je jouw cryptocurrencies kunt beheren. Dit omvat het bewaren, opnemen en storten van crypto. Elke cryptovaluta heeft zijn eigen specifieke wallet.

Wat zijn de verschillende soorten wallets?

Er zijn drie hoofdtypen wallets:

Online wallet (gratis): Toegankelijk via het internet en vereist een wachtwoord.
Desktop wallet (gratis): Een applicatie op je computer/laptop.
Hardware wallet (niet gratis): Een fysiek apparaat dat offline opslag biedt voor je crypto.

Hoe veilig is een online wallet?

Een online wallet is minder veilig dan andere opties, maar het gebruik van twee-factor authenticatie kan de veiligheid verbeteren. Het is echter nooit 100% veilig. Voor grote hoeveelheden aan crypto is een online wallet niet aangeraden.

Wat zijn de voordelen van een desktop wallet?

Een desktop wallet is veiliger dan een online wallet en geeft je volledige controle over je private keys, waardoor je volledige eigenaar bent van je cryptocurrency. Kanttekening is wel dat je zelf verantwoordelijk bent voor de veiligheid van je computer.

Waarom zou je een hardware wallet gebruiken?

Een hardware wallet is de veiligste optie voor het opslaan van cryptocurrencies, vooral als je serieus bezig bent met crypto trading of holding. Het beschermt je assets tegen online bedreigingen, omdat het offline opgeslagen is.

3 Comments

1. Charlie
    5 februari 2021 @ 07:24

Helaas kan je bij Bitvavo geen Dogecoin kopen? bij welke nl broker kan dit wel?

Reply

2. libre
    8 september 2021 @ 19:36

Hallo

bedankt voor deze nuttige uitleg…ben sinds kort bij Bitvavo gestart

Groeten

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *