Skip to content
  1. Kennisbank
  2. Wallets
  3. Wat is een cold wallet?

Wat is een cold wallet?

Een cold wallet is een cryptocurrency wallet die niet verbonden is met het internet. Bij cold storage wordt het genereren en opslaan van de private keys in een offline omgeving gedaan. Online omgevingen zijn namelijk kwetsbaar voor hackers, die dan ook actief de aanval hebben geopend op cryptocurrency. De meeste exchanges en brokers hebben een groot gedeelte van hun cryptocurrency in cold wallets staan. Hierdoor is het voor hackers onmogelijk om de cryptocurrency uit de wallets te halen, omdat je fysiek op locatie aanwezig moet zijn.

Dit betekent ook dat niet iedereen snel alle cryptocurrency van een exchange af kan halen. Een medewerker moet het eerst van de cold wallet afhalen en versturen naar de hot wallet. Hoe dit precies gebeurt is onbekend. Het tegenovergestelde van een cold wallet is een hot wallet.

Voor gebruikers is het ook mogelijk om je cryptocurrency in een cold wallet op te slaan. Bekijk hieronder de populaire cold storage opties.

Cold opslag in hardware wallets (veiligst)

De Ledger Nano S hardware walletEen hardware wallet is de meest veiligste optie voor cold storage van cryptocurrencies. Helaas is het wel zo dat een hardware wallet niet gratis is. Het is namelijk een fysiek apparaatje dat erg lijkt op een USB stick. Het ondertekent transacties via de private keys die offline zijn opgeslagen. Je beheert met een hardware wallet dan ook je eigen private keys.

Er zijn 3 populaire hardware wallets beschikbaar op de markt:

Wij raden een hardware wallet ten zeerste aan als je veilig en offline je cryptocurrency wilt opslaan. Zeker als het doel is om het even niet aan te raken en je het voor een langer termijn wilt opslaan. Een nadeel is wel dat nog niet alle munten ondersteunt worden door de verschillende fabrikanten. Er worden wel regelmatig updates uigebracht voor nieuwe munten. Houd hiervoor de website van de fabrikant of de nieuwsbrief in de gaten.

Paper Wallets

Wil je toch gebruikmaken van een cold wallet, maar wil je geen geld uitgeven? Dan is een paper wallet wellicht een optie voor jou. Dit is de goedkoopste vorm van cold storage. Paper wallets zijn gratis te gebruiken en Een paper wallet is de goedkoopste beschikbare vorm van cold wallets.

Via de volgende website kun je een gratis een paper wallet genereren: https://www.bitaddress.org

Na het genereren ontvang je een publieke Bitcoin adres en de bijbehorende private key.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *