Hoe kan je kleine, onbekende cryptomunten kopen?

Last Updated on 4 maart 2024 by CryptoTips.eu

Er zijn tientallen brokers actief in Nederland en België die het mogelijk maken om met iDEAL cryptomunten te kopen. Zo heb je de goedkoopste broker van Nederland Bitvavo die als prijsvechter ruim 200 munten tegen de laagste prijs aanbiedt. Daarnaast heb je ook Bybit die ruim 800 munten aanbiedt.

Hoewel het assortiment van deze partijen enorm is, bieden ze lang niet alle munten aan die op Marktkapitalisatie.nl en CoinMarketCap.com staan. Op dit moment worden op deze websites meer dan 5400 cryptomunten getoond.

Hoe kan je kleine cryptomunten kopen?

Als de munten niet bij reguliere brokers worden aangeboden dan moet je uitwijken naar (vaak onbekende) exchanges. Deze exchanges hebben (vaak) weinig volume, lage liquiditeit, nemen het niet zo nauw met de regels en hebben geen budget voor hoge mate van beveiliging. Maar straks meer over de risico’s, nu een uitleg hoe je de munten kan kopen:

  1. Zoek de munt op Marktkapitalisatie.nl en klik op de muntpagina
  2. Scroll naar beneden en kijk naar de tabel onder Alle Exchanges
  3. Klik op de exchange met het meeste volume en ga naar de website
  4. Registreer een account bij de exchange. Bekende exchanges die kleine munten aanbieden:
    1. Bybit
    2. MEXC
    3. KuCoin
  5. Koop Bitcoin met iDEAL bij Bitvavo en verstuur de Bitcoin naar de exchange
  6. Wissel op de exchange de Bitcoin om voor de gewenste munt

Wanneer je order wordt doorgevoerd ben je officieel een bezitter van deze kleine cryptomunt.

Risico’s kleine munten en onbekende exchanges

Er is vaak een reden dat de kleine munten nog niet worden aangeboden bij reguliere brokers. Meestal hebben ze nog geen reputatie opgebouwd en hebben ze nog niet aan marketing gedaan.

Een belangrijk risicofactor van kleine munten is dat ze vaak weinig volume hebben. Hierdoor kan de koers snel stijgen, maar ook enorm snel dalen. De combinatie van weinig volume, lage liquiditeit en onbekende exchanges is een groot risico. Niet alleen kan je inleg snel in waarde verminderen, de exchange kan ook plots besluiten om de deuren te sluiten. Wanneer dit laatste gebeurt heb je geen poot om op te staan.

De meeste mensen vinden deze kleine munten interessant, omdat ze hopen dat de munt x10 of x100 in de toekomst zal gaan. Als je houdt van veel risico dan is deze strategie iets voor jou, maar houd altijd rekening met verlies. Het advies is om na aankoop de munten niet bij de exchange te laten staan, maar in een wallet in eigen beheer te houden.

Investeren in de top 10 cryptomunten is al erg risicovol, laat staan deze kleine munten.