Skip to content
  1. Kennisbank
  2. Algemeen
  3. Wat is DeFi (Decentralized Finance)?

Wat is DeFi (Decentralized Finance)?

DeFi staat voor Decentralized Finance en zijn financiële diensten die transparant, gedecentraliseerd en betrouwbaar zijn. Gedecentraliseerde blockchain technologie wordt gebruikt om de huidige financiële dienstverlening te verbeteren. Het wordt gebruikt om bijvoorbeeld leningen of verzekeringen af te sluiten en om te investeren. Het komt erop neer dat DeFi een revolutie wil ontketenen in de wereld van financiën door diensten aan te bieden op een blockchain platform die normaal gezien enkel door een klassieke bankinstelling worden gedaan.

Vitalik Buterin, de uitvinder van het Ethereum platform (die ook heel hoog scoorde in onze blockchain persoonlijkheden top tien) kwam eind januari 2020 in het nieuws nadat hij reageerde op een artikel uit Mashable. Het Amerikaanse magazine had DeFi, oftewel Decentralized Finance beschreven alsof het een klassieke banklening betrof, maar dan wel ééntje die je op het internet kon afsluiten.

Vitalik vond dat niet helemaal correct, knutselde vlug een Bart Simpson meme in elkaar en zei:

Ik weet dat ik in de minderheid ben over deze kwestie, maar elke keer als ik een artikel als dit zie waarin gezegd wordt dat DeFi je de mogelijkheid geeft om “leniningen af te sluiten zonder papieren” dan krimp ik ineen.

De hoofdzakelijke reden dat reguliere leningen papierwerk hebben, is om te controleren of je erop vertrouwd kan worden dat je het geld terugbetaalt. Hier verlaat het geld nooit je handen, het verandert gewoon in een soort hefboompositie.

Hoe werkt een DeFi?

Normaal gezien ga je naar een bank om een ​​lening te krijgen, daar geef je dan je identiteitskaart en leg je uit wat je beroep is. In de Verenigde Staten wordt dit gecombineerd met je credit score, terwijl men in Europa eerder kijkt naar je inkomen, je toekomstpotentieel en of je wel of niet een rekening bij die bank hebt. Daarna bepaalt de bankmedewerker aan de hand van deze data of je het geld kunt krijgen.

YouTube video

Met DeFi, dat draait op de Ethereum blockchain is het allemaal algoritmisch.

Een slimme overeenkomst, met een open-source code die voor iedereen toegankelijk is, regelt alles. Het enige dat je nodig hebt is Ethereum of een andere cryptomunt om als onderpand te verstrekken. Dit wordt dan door een hefboom geleveraged en je leningscontract is klaar. Het slimme contract of smart contract op de blockchain zorgt voor de rest.

Al deze diensten zijn gedecentraliseerd – tot op een zekere hoogte weliswaar. Sommige aanbieders vereisen dat je een account aanmaakt; bij anderen hoef je je e-mailadres niet overal in te voeren. Natuurlijk zijn er regels van toepassing: je kunt niet zomaar duizenden dollars crypto lenen zonder onderpand.

Voordelen van DeFi tegenover traditionele systemen

Wat zijn de verschillen tussen DeFi apps en tradiotionele bank systemen?

  • Weinig tot geen papierwerk, alles gaat digitaal
  • Grenzeloos, de DeFi’s houden geen rekening met grenzen
  • Iedereen (die voldoet aan de voorwaarden) mag en kan deelnemen
  • Code is open-source en dus inzichtelijk voor iedereen
  • Decentraal, geen centraal bedrijf zit achter de software en kan er invloed op uitoefenen.

dApps op Ethereum

DeFi werkt via dApps, ofwel decentralized apps op het blockchain netwerk, in dit geval dat van Ethereum. De toepassingen zijn erg groot en richten zich vooral op de wereld van financiën.

Als je ooit bij een kantoor van Western Union bent binnengestapt om even wat buitenlandse munten om te ruilen die je overhad van een vakantie in Azië bijvoorbeeld, dan zie je dat er een grote markt bestaat van immigranten die geld naar hun land van herkomst sturen.

Internationaal geld verzenden

Voor arbeiders en bedienden die origineel uit Oost-Europa, Azië of Afrika komen, maar hier werken is dit heel normaal. De lonen daar zijn zo laag dat het sturen van 100 euro naar hun familie daar als een bijkomend loon wordt ervaren.

Maar de kosten voor het versturen van deze sommen (die wereldwijd miljarden per maand bedragen) zijn erg groot. Met DeFi kunnen deze kosten bijvoorbeeld al zeker 50% omlaag. Het enige wat nodig is, is dat beide partijen een smartphone hebben met een crypto-applicatie, zo eentje die de nieuwste Samsung telefoon nu al heeft.

Binnen enkele jaren is de kans groot dat dat standaard op elke smartphone geleverd wordt, en dan is DeFi een erg goede technologie voor alle mensen die nu moeite hebben om kleine leningen te krijgen natuurlijk.

Combineer dit met de wetenschap dat de meeste mensen in de derde wereld makkelijker toegang hebben tot een smartphone dan een bank, en je begrijpt dat dit toekomstmuziek is voor Ethereum.

In een perfect gedecentraliseerd financieel systeem heeft een trader in de Verenigde Staten met drie computers tot zijn beschikking dezelfde toegang tot een bank als een boer in een dorpje in India bij wijze van spreken.

Op dit ogenblik staat de technologie nog in zijn kinderschoenen en stoort Vitalik zich aan berichtgeving die het vergelijkt met een klassieke lening, maar de mogelijkheid om het verder te ontwikkelen is reëel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *