Skip to content
  1. Kennisbank
  2. Investeren
  3. Wat is een crypto whale?

Wat is een crypto whale?

Wat als iedereen in de wereld dezelfde koopkracht had? Dan zag het leven er heel anders uit. In de crypto wereld worden degenen met een aanzienlijke hoeveelheid cryptocurrency in hun wallet whales genoemd. Een whale kan een individu, een groep of een organisatie zijn. In de meeste gevallen zijn exchanges, vanwege de grote hoeveelheden gebruikersfondsen, ook whales. Omdat ze het geld echter niet kunnen gebruiken om te handelen, kunnen ze de digitale valuta markt nauwelijks beïnvloeden.

Interessant is dat er geen duidelijke regel is over hoeveel cryptocurrency een crypto investeerder in zijn wallet moet hebben om als een whale te worden beschouwd. In de Bitcoin wereld wordt iemand met meer dan 1000 BTC beschouwd als een whale, maar dit kan naarmate de Bitcoin koers stijgt veranderen.

Een maatstaf voor een whale is ze met hun crypto vermogen de markt kunnen beïnvloeden met hun holdings. Het is echter afhankelijk van de strategie van de whale of ze dit wel willen. Sommigen willen de markt juist niet beïnvloeden en handelen uitsluitend via Over The Counter desks.

Afgezien van Proof Of Work (PoW) crypto projecten zoals BTC, bestaan ​​whales ook op Proof Of Stake (PoS) platforms zoals Cardano. Hier worden whales herkend door hun aandeel die ze hebben over bestuurskwesties op het platform. Bijvoorbeeld, hoe meer ADA ze hebben gestaked, hoe meer macht ze hebben.

Hoe kleiner de marktkapitalisatie van de munt, hoe groter de invloed van een whale op de markt.

Is de aanwezigheid van whales een risico?

Ja en nee. In PoS systemen heeft een whale bijvoorbeeld alle redenen om eerlijk te handelen. Maar als het er veel zijn, leidt dit tot macht-centralisatie, waarbij kleine munthouders bij de besluitvorming worden genegeerd.

Op PoW-systemen zoals Bitcoin kunnen whales de prijs van de munt negatief beïnvloeden wanneer ze besluiten hun munten te verkopen. Ze kunnen bijvoorbeeld hun Bitcoin terugkopen wanneer de prijs daalt, waardoor ze meer munten verdienen om sterkere whales te worden.

Voorbeelden van Bitcoin whales zijn Fortress, Bitcoin Investment Trust, Pantera Capital, Binary Financial en Global Advisors Bitcoin Investment Fund.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *