Skip to content
  1. Kennisbank
  2. Beveiliging
  3. Wat is een Rug Pull in Crypto?

Wat is een Rug Pull in Crypto?

De cryptocurrency industrie heeft een lange weg afgelegd met een ongekende groei in de afgelopen 11 jaar. Hoewel de branche investeerders veel goeds heeft gebracht, heeft het, net als elke andere branche, zijn eigen slechte eigenschappen. Er zijn veel scams, hacks en aanvallen geweest die in de loop van de jaren hebben gezorgd voor verliezen van miljarden dollars aan cryptovaluta.

Een nieuwe en opkomende scam is een rug pull. En komt voor bij het DeFi ecosysteem dat de laatste tijd zo populair is geworden. Gedecentraliseerde exchanges (DEXs), maar vooral de tokens zijn vatbaar voor dergelijke aanvallen, omdat iedereen het in principe kan gebruiken zonder centrale partij die in kan grijpen.

Wat is een rug pull?

Stel je voor dat je op een kleed (rug betekent in het Engels vloerkleed) staat en iemand trekt hard het kleed weg. Tenzij het vloerkleed op de een of andere manier aan de vloer is vastgelijmd, zal je omvallen en op de vloer vallen. Deze term wordt gebruikt om de ervaring te beschrijven van handelaren die DEXs gebruiken om te handelen en slachtoffer worden van een exit-scam.

DEX’s zijn zo sterk afhankelijk van individuele stakers om liquiditeit te bieden via liquiditeitspools om ​​handel te laten plaatsvinden. Ze zijn ook gedecentraliseerd en hebben dus geen centrale controle, waardoor iedereen de leiding heeft. Dit maakt natuurlijk ruimte voor legitieme gebruikers om te genieten van het voorrecht van decentralisatie, maar stelt frauduleuze gebruikers ook in staat om misdrijven te plegen.

Iedereen kan een token aan  een DEX toevoegen, wat heel anders is dan een gecentraliseerde exchange waar eigenaren van tokens en coins een aanvraag moeten indienen en goedkeuring moeten krijgen. Deze eigenschap van DeFi heeft het voor iedereen mogelijk gemaakt om zonder enige beperking een ERC20 token op een DEX zoals Uniswap te lanceren en hierdoor kunnen beleggers aanzienlijke winsten genereren door DeFi tokens te verhandelen.

Een rug pull vindt in feite plaats wanneer iemand of een groep personen de liquiditeitspool volledig leeg trekt, waardoor het voor handelaren onmogelijk wordt om hun tokens te verhandelen. Bij Uniswap worden tokens verhandeld tegen ETH, en het niet beschikbaar zijn van ETH in de liquiditeitspool maakt het onmogelijk om zo’n nog token te verhandelen. De stijging van het aantal rug pulls vraagt ​​om meer voorzichtigheid bij het investeren in DeFi tokens.

Hoe werkt een rug pull?

Het DeFi-ecosysteem geeft ontwikkelaars de vrijheid om hun eigen willekeurige tokens op Ethereum te maken en deze vervolgens op DEXs te listen. Sommige ontwikkelaars proberen investeerders op te lichten door tokens te maken met weinig of geen waarde en deze op de DEX platforms te listen. Verschillende van dergelijke tokens hebben de markt onlangs overstroomd en er komen er elke dag meer bij.

Wanneer ze op het punt staan ​​het token op een beurs te plaatsen, ruilt het team de tokens in voor ETH in, dit is wat zij een tokensale noemen. Beleggers gebruiken ETH om de tokens te kopen in de hoop dat de tokens in waarde zullen stijgen en ze laten kunnen verhandelen om meer ETH terug te krijgen. Het team pikt bij een rug pull echter alle geïnvesteerde ETH en verdwijnt, waardoor de investeerders tokens zonder waarde hebben en niet meer terug verhandeld kan worden omdat er geen liquiditeit is.

Investeerders hebben door dit proces miljoenen dollars verloren en dit zal erg lang een probleem blijven. De enige uitweg is om te leren hoe je een dergelijke oplichting kunt vermijden.

Hoe kan ik een rug pull voorkomen?

Een rug pull kan investeerders veel geld kosten en er komen steeds meer nieuwe DeFi projecten op de markt die mogelijk winstgevend kunnen zijn. Daarom is het belangrijk om te weten in welke projecten je moet investeren en bij welke projecten je moet wegblijven. Dit komt neer op het doen van je eigen onderzoek naar projecten waarin je van plan bent te investeren. Op de volgende manieren kunt je een poging doen om de legitimiteit van elk project controleren.

Hoeveelheid liquiditeit die de ontwikkelaars bezitten

Controleer altijd de hoeveelheid liquiditeit die de eigenaar(s) van het project bezitten. Je kan dat controleren door de grootste houders van de token te controleren. Het eerste resultaat is meestal het burn-adres, verwijder dat percentage van het totaal. Controleer vervolgens de grootste houders van het token en de verdeling ervan. Platforms zoals PancakeSwap en Uniswap zijn meestal gelabeld.

Klein voorbeeld:

  1. Holder 1: 90%.
  2. Holder 2: 7%.
  3. Holder 3: 1%, maar gelabeld als Uniswap.
  4. Holder 4: 0.01%

Holder 1 is vaak het burn-adres (wel altijd controleren), waardoor het team (Holder 2) maar liefst 70% van alle tokens bezit. Dit zou een red flag kunnen zijn.

Controleer Github

GitHub is de codebase hub voor het ontwikkelen van DeFi projecten. Wanneer je op het platform naar een project zoekt, kunt je de ontwikkelingsactiviteiten zien. Als het project geen actieve check-ins heeft en het een fork is van een ander project, kan dit een slecht teken zijn en moet je op je hoede zijn.

Het team?

Elk project heeft een team, maar niet alle teams zijn betrouwbaar. Probeer de mensen achter het project te achterhalen door bijvoorbeeld op LinkedIn te kijken. Als het team bestaat uit betrouwbare mensen die al een tijdje in de markt zitten, dan is het goed. Anders kan het een slecht teken zijn. Hoewel DeFi teams meestal anoniem zijn, is het verstandig om hier toch even onderzoek naar te doen.

Zoek naar pools met een grotere liquiditeit

Oplichters hebben meestal niet zoveel geld in de liquiditeitspool. Controleer hoeveel geld er in de pool zit. Een nieuw liquiditeitspool met minstens $50.000 in de pool is waarschijnlijk een legitiem project, omdat oplichters meestal niet zoveel in een project stoppen.

Uiteraard is er nog meer onderzoek nodig dan alleen het whitepaper en de website bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *