Skip to content
  1. Kennisbank
  2. Investeren
  3. Wat is een Pump and Dump scam?

Wat is een Pump and Dump scam?

We gaan het vandaag even hebben over de welbekende pump en dump scam. Aangezien de markt (zowel crypto als de klassieke beurzen) steeds populairder lijken te worden, zijn er ook een hoop scammers actief op het internet. Vaak als mensen op het internet hoge rendementen beloven dan is het te mooi om waar te zijn. Bekijk hier de top 6 crypto scam methodes die wij tegen zijn gekomen.

Spijtig genoeg is deze term niet eens zo onherkenbaar meer voor wie al een tijdje in crypto rondhangt. Walletinvestor houdt zelfs al een tijdje een lijst bij van alle munten die van deze fraude worden verdacht.

Maar ook de traditionele beurzen kennen vele gevallen van deze scams.

Voorbeeld uit Wolf of Wall Street

Als je ooit de film Wolf of Wall Street hebt gezien, zoals zovelen onder ons, dan ben je eigenlijk al  geïntroduceerd met de pump en dump scam. Nog niet gezien? Hij staat nu op Netflix!

YouTube video

Hoofdrolspelers Jonah Hill en Leonardo DiCaprio hebben al hun traders opgedragen om aandelen van schoenenfirma Steve Madden te promoten voor de IPO (Initial Public Offering).

Als het aandeel na een vlammende speech van DiCaprio eindelijk op de markt wordt losgelaten, gaan alle traders helemaal los en verkopen ze ongelooflijk veel van die aandelen aan investeerders, die ze ervan overtuigd hebben dat dit aandeel alleen nog maar hoger kan.

Door de grote marketing gaat het inderdaad ook erg hard voor een dag of twee, waarna DiCaprio en Hill hun gigantische initiële inleg verkopen voor forse winst en al de rest opgezadeld zit met een verlies.

Eerst komt het pompen….

Natuurlijk is het zo dat het internet zelf een uitstekend platform is om deze zwendel te laten plaatsvinden. Oplichters kunnen makkelijk duizenden potentiële investeerders met valse informatie via spam-e-mail of sociale media bereiken in enkele seconden.

Als je wil zet je een eigen website op, plaats je enkele nieuwsberichten en formuleer je daarna nepnieuws om klanten aan te trekken voor je investering.

YouTube video

Daarna wordt er vaak gebruik gemaakt van fora die veel mensen bezoeken zoals vacaturebanken, chatrooms en mededelingenborden om mensen aan te moedigen snel aandelen te kopen.

Hoe meer dit gedaan wordt, hoe meer bewustzijn er gecreëerd wordt dat het product echt bestaat.

Daarna begint het echte pompen. Klanten worden ervan verzekerd dat er beschikbare aandelen zijn en toont de bedrijfsgegevens (natuurlijk nep). Na een tijdje vragen de nietsvermoedende beleggers om meer te weten te komen over het doelbedrijf. Ze vragen om informatie zoals de koersen van de aandelen en het handelsvolume.

Als ook de laatste horde genomen wordt, dan kopen de geïnteresseerde investeerders daadwerkelijk de aandelen (of crypto in ons geval), die de scammer zelf veel lager gekocht heeft.

En dan het dumpen…

Nadat de koersen spectaculair stijgen en het aandeel of cryptomunt zelfs door media platformen opgenomen wordt, dan is het tijd voor de scammer om de aandelen te verkopen. Doordat het overgrote deel opeens verkocht wordt, stort de koers in.

Behalve de initiële investeerders die op de hoogte waren van de scam blijft natuurlijk niemand ooit met winst achter. Vaak worden er gratis of betaalde pump and dump groepen opgericht door dit soort scammers. Zeker als je de organisatoren niet goed kent, is de kans zeer groot dat je ook bij de betaalde groepen opgelicht wordt. Er is altijd een andere groep die nog eerder van de scam afweet.

Veel beurzen, maar ook crypto exchanges, hebben software ingebouwd die dit soort scams kunnen herkennen.

Conclusie

De conclusie is hetzelfde als alle andere dingen in deze wereld. Als iets te mooi is om waar te zijn, is het meestal niet waar, dus blijf je er maar best vanaf. Dit is een gouden regel die zowel voor aandelen als voor crypto geldt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *