Skip to content
 1. Kennisbank
 2. Algemeen
 3. Wat is cryptocurrency?

Wat is cryptocurrency?

Wanneer je net nieuw bent in de wereld van cryptocurrency begrijpen we dat je een hoop woorden en begrippen om je hoofd krijgt waar je nog nooit van gehoord hebt. Het is dus slim om bij het begin te beginnen en dat is hier. Heel onze site draait om cryptocurrency, maar wat is het eigenlijk precies? Dat vertellen we je in dit artikel.

Cryptocurrency is een digitale munt

Cryptocurrency is over het algemeen een digitale valuta dat gebouwd is met cryptografische technieken. Er zijn erg veel verschillende cryptocurrencies die allen een eigen doel hebben. Zo heb je cryptocurrencies die gebruikt kunnen worden als een decentraal betaalmiddel om geld over de hele wereld over te maken. Decentraal wil zeggen dat er geen centrale bank of andere instantie is die controles binnen het netwerk uitvoert. De controles worden door de gebruikers zelf gedaan en maken daarbij gebruik van de blockchain. Dit is een groot register waar alle transacties in staan die ooit met een cryptomunt zijn gedaan. Cryptocurrency is dus niet alleen een leuke investering, het kan ook daadwerkelijk een doel hebben. Je kunt geld naar elkaar overmaken, maar met sommige cryptocurrency zoals Bitcoin kun je ook betalen in winkels en webshops.

Verder zijn er cryptocurrencies die andere zaken van de financiële wereld op de kop willen zetten. Het gaat vooral om het decentraliseren van de huidige financiële wereld door tussenpersonen, zoals banken, buiten spel te zetten. Het gaat niet alleen om banken, maar bijvoorbeeld ook notarissen (d.m.v. smart contracts), lening verstekkers (d.m.v. van Decentralized Finance) en meer kunnen buitenspel gezet worden. Er zijn ook cryptocurrencies met een heel ander doel, denk hierbij aan het ondersteunen van content makers (YouTubers, streamers etc.) of het versturen van energieoverschotten.

Is cryptocurrency de toekomst?

Cryptocurrency en het bijbehorende blockchain systeem hebben de economische wereld flink op zijn kop gezet. Het was een revolutionair idee wat ook nog eens goed werkt. We zien dat alle verschillende cryptocurrency die tegenwoordig bestaan steeds populairder worden. Doordat er steeds meer verschillende digitale munten bij komen, komen er steeds meer munten met een specifieke taak die een probleem willen oplossen.

Uiteraard zullen we niet zomaar onze gewone bankrekening opzeggen om ons volledig te richten op cryptocurrency, maar cryptocurrency heeft zeker een grote rol in de toekomst. Zeker in landen waar mensen geen toegang hebben tot bankzaken of hoge fees worden gevraagd voor transacties. Je ziet steeds meer dat grote bedrijven gebruik maken van de technologie achter verschillende cryptocurrency.

De eerste cryptocurrency

De eerste cryptocurrency die op de markt kwam kent iedereen waarschijnlijk wel, dat is namelijk de Bitcoin. In januari 2009 werd de digitale munt aan de wereld gepresenteerd en is sinds dien met de dag populairder geworden. Doordat het project van Bitcoin open source is, kan iedereen de onderliggende code bekijken en gebruiken. Dit is dan ook de reden dat we naast Bitcoin andere digitale munten (altcoins) zoals Ripple, Ethereum, Tron, Cardano en veel meer hebben.

1 Comment

 1. Frans
  17 april 2021 @ 13:25

  Hallo,

  dit is een goede uitleg om te beginnen.

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *