1. Kennisbank
  2. Mining
  3. Wat is cryptocurrency staking?

Wat is cryptocurrency staking?

Het staken van cryptocurrency houdt in dat je cryptocurrency vasthoudt om het netwerk te versterken en te ondersteunen. In ruil voor het vasthouden ontvang je een beloning, dit kan ook wel gezien worden als een rente. Op die manier kun je een passief inkomen genereren met het vasthouden van munten. Buiten het feit dat je een beloning ontvangt, kun je extra verdienen als de munt in waarde stijgt. Niet alle cryptocurrencies kunnen gestaked worden. In dit artikel vertellen wij je meer over het stakingproces en welke cryptocurrencies gestaked kunnen worden.

Hoe werkt cryptocurrency staking?

Het klinkt heel simpel; cryptocurrency vasthouden en een beloning ontvangen, maar in de praktijk komt er nog het één en ander bij kijken. Bij het Proof-of-Work mechanisme moet er gemined worden voor het verifiëren van nieuwe blocks. Zoals bijvoorbeeld bij Bitcoin. Bij het Proof-of-Stake mechanisme worden nieuwe blocks geproduceerd en geverifieerd door staking. Dit betekent dat je geen speciaal apparatuur nodig hebt om moeilijke sommen op te lossen, zoals bij mining. Bij staking gaat het er juist om hoeveel munten je vast hebt gezet. De hoeveelheid bepaalt je beloning. Een gebruiker die meer van een bepaalde munt heeft vastgezet, zal eerder gekozen worden als de nieuwe block validator.

Buiten het feit dat je met staking ervoor zorgt voor ondersteuning en versterking van het netwerk, vergroot het ook de schaalbaarheid.

Wat zijn de voorwaarden voor crypto staking?

Uiteraard is het belangrijk dat de blockchain gebruik maakt van de Proof-of-Stake mechanise. Over het algemeen gelden de volgende regels:

  • De wallet dient 24/7 online te staan, tenzij coin staking mogelijk is
  • De wallet moet staking ondersteunen
  • Meestal moeten de munten een x aantal dagen vaststaan, voordat je een staking beloning ontvangt
  • Er kan een minimale staking aantal gelden

Daarnaast gelden voor iedere blockchain andere regels. Het is dus raadzaam om het specifiek per munt uit te zoeken welke regels er gelden. Je kan ervoor kiezen om zelf een computer 24/7 aan te laten staan, een VPS aan te schaffen of een dienst gebruiken die staking aanbiedt. Bij de eerste twee methodes beheer je zelf je private keys, bij de laatste methode meestal niet. Verschillende cryptocurrency exchanges bieden ondersteuning voor het staken van munten, waaronder Binance en Coinbase.

Staking beloningen

Met het staken van cryptocurrency ontvang je een beloning. Dit is meestal een vast percentage per jaar. Het percentage is een indicatie en zou theoretisch kunnen veranderen. Het is mogelijk om individueel of door middel van een pool beloningen ontvangen. In een pool voegen meerdere munthouders hun munten bij elkaar om de kans op het valideren van een block te verhogen. Hierdoor kunnen de opbrengsten ook hoger zijn.

Welke crypto’s kunnen gestaked worden?

Wij hebben enkele populaire staking munten hieronder uitgelicht. De rentepercentages zijn op jaarbasis en kunnen op het moment dat jij dit leest veranderd zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *