Skip to content
  1. Kennisbank
  2. Mining
  3. Wat betekent Proof of Stake?

Wat betekent Proof of Stake?

Wanneer je al wat bekender bent met Bitcoin, de originele cryptocurrency, heb je vast al eens gehoord van cryptocurrency mining en het Proof of Work principe wat daarbij hoort. Mocht je hier nog niet zo mee bekend zijn, dan kun je daar op onze website meer informatie over vinden. Het Proof of Work principe zorgt ervoor dat transacties op een veilige en betrouwbare manier worden gevalideerd op de blockchain waardoor Bitcoin goed kan functioneren zonder instanties zoals een centrale bank. Het Proof of Work systeem werkt goed, maar er zijn natuurlijk altijd projecten die vinden dat het ook anders kan. Doordat Bitcoin een open source project is, is iedereen vrij om het systeem aan te passen om vervolgens te gebruiken voor een eigen cryptomunt. Dit hebben we sinds 2009 dan ook veelvuldig zien gebeuren. We hebben tegenwoordig al meer dan 100 altcoins namelijk. Naast nieuwe munten is er ook een nieuwe variant op Proof of Work ontwikkeld namelijk Proof of Stake (PoS). Daar vertellen we je nu meer over.

Proof of Stake heeft hetzelfde doel, maar pakt het anders aan

Het doel van Proof of Stake blijft hetzelfde als bij Proof of Work, het valideren van transacties op de blockchain en het versterken van het netwerk. De manier waarop Proof of Stake dit doet, is echter heel anders. Proof of Stake wordt voornamelijk gebruikt door cryptomunten waarbij niet gemined hoeft te worden. Alle munten binnen een netwerk zijn namelijk al beschikbaar. Bij Bitcoin komen er dagelijks nog nieuwe munten bij. Bij munten als NEO, EOS en Cardano is dat niet het geval en gebruiken daarom Proof of Stake in plaats van Proof of Work.

Bij Proof of Stake mag je een blok aan de blockchain toevoegen als je in het bezit bent van de meeste munten binnen het netwerk. Ook hoelang je deze munten in je bezit hebt, telt mee voor de ranking. Hoe rijker je bent, hoe meer kans je hebt om het blok te mogen toevoegen. Je leest het inderdaad goed, je maakt een kans. Hoe hoger je stake (stapel), hoe meer kans je maakt om de transacties te mogen valideren. Het lijkt dus een beetje op een loterij waarbij je meer of minder kans maakt op de prijs.

De munten die mee tellen voor je rank op de ladder moeten op een speciale stakerekening staan. Als er dus veel munten op deze rekening staan, maak je dus meer kans om een blok toe te mogen voegen op de blockchain en dus de beloning te krijgen. Een nadeel is wel dat je de munten die op je stakerekening staan niet kunt gebruiken om mee te handelen. Hoe langer de munten op je speciale rekening staan, hoe zwaarder ze meetellen. Heen en weer hevelen tussen je stakerekening en gewone transactierekening is dus geen optie.

Meestal is het zo dat de munten eerst een x aantal dagen op de stakerekening moeten staan, voordat jij je beloning krijgt. Het voordeel van Proof of Stake is dat je zelfs met een klein bedrag mee kan doen en een deel van de opbrengsten krijgt. Je kunt het zien als dividend die je ontvangt voor het houden van munten.

Voordelen van Proof of Stake

  • Dividend verdienen door coins te holden
  • Ook met een kleine hoeveelheid kan je meedoen
  • Participeren in het versterken van het netwerk en het valideren van transacties van een bepaalde coin

Nadelen van Proof of Stake

  • Coins staan vast, als ze opgenomen worden dan ontvang je geen dividend meer (je bent uiteraard altijd vrij om de coins op te nemen)
  • De verdiensten zijn over het algemeen vrij laag (maar je hoeft er niets voor te doen)
  • Er dient speciale stake software gebruikt te worden. Je stake wallet moet altijd online zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *