Skip to content
  1. Kennisbank
  2. Handelen
  3. Wat is een cryptocurrency exchange?

Wat is een cryptocurrency exchange?

Cryptocurrency kan verstuurd worden zonder tussenkomst van een derde, zoals een bank. Als je een ander persoon wilt vinden die bijvoorbeeld jouw Bitcoin wilt ruilen voor een andere munt, dan kan dit een lastig karwei worden. Gelukkig is voor dit probleem een exchange in het leven geroepen. Een cryptocurrency exchange brengt een crypto koper en verkoper op één platform bij elkaar. Hierbij mogen de koper en de verkoper zelf het bedrag kiezen. Als de bedragen overeenkomen dan voert de exchange de ruil door en is de ruil definitief. Op een exchange wordt dus vraag en aanbod bij elkaar gebracht. Bij een exchange betaal je handelskosten, deze kosten liggen meestal tussen de 0,05% en 0,25% per transactie.

Voorbeelden van populaire exchanges zijn:

Wat zijn de nadelen van een exchange?

Er zitten meerdere nadelen aan een exchange. Zo is een exchange zeer gevoelig voor hacks, omdat er simpelweg veel geld te halen valt. Hackers doen verschillende pogingen om exchanges te hacken. Zo zijn in 2019 Binance gehacked, Bithumb gehacked en DragonEx gehacked. Het is maar net de vraag of de exchange voldoende liquiditeit heeft om het geld terug te betalen aan haar gebruikers.

Daarnaast moet het duidelijk zijn dat je bij een exchange niet de officiële eigenaar bent van de wallet. Je beheert namelijk zelf niet de private keys. Hierdoor ben je afhankelijk van de beveiliging van de exchange.

Verder draagt een exchange niet bij aan het idee van Bitcoin. Het is over het algemeen namelijk een centraal bedrijf met een winstoogmerk. Zij hebben een grote invloed in de markt en dit haalt het decentrale karakter weg van Bitcoin. Gelukkig komen er in de toekomst wel decentrale exchanges, hierbij beheer je ook je eigen private keys.

Overheden en regulatie

Wij juichen regulatie toe en het draagt bij het volwassen worden van de markt. Maar helaas zorgt dit er ook voor dat innovatieve bedrijven zoals Binance niet meer mogen opereren in sommige landen. Zo ook in Nederland en België hebben zij hun activiteiten moeten staken.

Wat is het verschil tussen een exchange en een broker?

Dit is een veelgestelde vraag door bezoekers. Zoals eerder gezegd zoekt een exchange een koper en een verkoper. Een broker verkoopt alleen cryptovaluta. Simpel gezegd plaatsen zij een order bij een exchange, tellen hier kosten bovenop en verkopen het aan de klant. Het voordeel van een broker is dat je daar vaak met iDEAL of andere makkelijk betaalmethodes kan betalen. Bitvavo is bijvoorbeeld zowel een broker als een exchange. Hier handel je ook tegen maximaal 0.25%.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *