Skip to content
  1. Kennisbank
  2. Wallets
  3. Wat is een private key bij cryptocurrency?

Wat is een private key bij cryptocurrency?

Een private key bij cryptocurrency is een geheim reeks tekens dat wordt gebruikt om cryptocurrency, bijvoorbeeld Bitcoin, uit te geven. Wanneer iemand een Bitcoin adres voor zichzelf genereert krijgt hij een public key en een private key. De public key wordt gebruikt om cryptocurrency te onvangen, en mag gedeeld worden met de buitenwereld. Een voorbeeld van een Bitcoin public key is:

1D8ho3GBqYGAxMv3c9cm85cQL4FmrPis6G

Dit adres mag je naar iedereen toesturen die Bitcoin naar jou wilt overmaken. Bij het genereren van het walletadres wordt ook een private key aangemaakt. Dit is een 256 bits nummer bestaande uit 64 tekens. Per adres bestaat er maar 1 private key en het is de unieke sleutel tot de wallet. Met deze key zet je een digitale handtekening, waarmee je aantoont dat jij de eigenaar bent van de wallet. Een voorbeeld van een private key is:

L1zZ7gUGf9mRmmoYSiP5bZfjhYF8dYqwJ3eeQ3fJQfAM9dNrZnSb

Het is zeer belangrijk dat je de private key geheim houdt. Iedereen met toegang tot de private key kan alle munten van de wallet beheren. Als een onbevoegde toegang heeft tot de private key geeft hij aan dat hij de eigenaar is van de wallet.

Waar wordt de cryptocurrency private key voor gebruikt?

De private key wordt gebruikt om onomkeerbare cryptocurrency transacties door te voeren. Het is de sleutel tot het uitgeven en verzenden cryptocurrency. De onomkeerbaarheid wordt gegarandeerd door de handtekening die aan elke transactie is gekoppeld wanneer we de private key wordt gebruikt om cryptocurrency te versturen.

De handtekening is voor iedere transactie uniek, ondanks dat ze gegenereerd worden met dezelfde private key. Hierdoor wordt het onmogelijk, om zonder te private key, transacties te kopiëren of te vervalsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *