Hoe kan je beginnen met crypto trading?

Last Updated on 25 februari 2024 by CryptoTips.eu

Als je wil investeren in crypto, maar je begrijpt niet goed hoe het werkt, dan kan het rampzalig zijn als je gewoon maar wat doet. Je moet goed weten waaraan je begint en ook zoveel mogelijk te weten komen over de details van de markt, zodat je meer kan leren over de details van de munten waarmee je bezig bent, het gebruik van de verschillende technologieën en waarvoor ze staan. Ook belangrijk is de mogelijke groei van het netwerk en als laatste (en belangrijkste), de winst die je eruit kan halen op zowel korte als lange termijn.

Je moet je goed beseffen dat investeren in crypto meer risicovol is dan investeren in klassieke aandelen door de (extreem) hoge volatiliteit.

Fundamentals

De fundamentals van crypto zijn in essentie de volgende zaken: komt crypto positief of negatief in het nieuws, groeit het aantal gebruikers, wat is het aantal transacties mogelijk op de blockchain van die bepaalde crypto, wat zijn de kosten, de bevestigingstijd en vooral: wat is de beveiliging? Ook is het belangrijk om te weten welke ontwikkelingen er plaats hebben gevonden en in de toekomst op de planning staan.

Het begrijpen van deze basisprincipes vereist een diepgaand begrip van de dynamiek die het netwerk creëert.

Om alle beginnende traders in crypto te helpen, hebben we hieronder een korte lijst verzameld van alle gegevens die een handelaar nodig heeft om te beginnen.

Do Your Own Research (DYOR)

Een van de belangrijkste zaken die je moet doen is: lees rapporten en onderzoek het bedrijf waarin je investeert.

Dit heet DYOR of ook wel Do Your Own Research (doe je eigen onderzoek). Het is niet omdat 10 mensen roepen op social media dat iets goed is, dat dit ook zo is. Luister vooral niet blind naar online guru’s (met veel volgers). Het is goedmogelijk dat zij worden betaald om dit te zeggen.

Denk na en onderzoek. Lees wat je kan vinden en beslis dan pas of je investeert.

Ten tweede heb je een goede en krachtige laptop of PC nodig om te traden. Als je wil kan je dit zelfs doen via een mobiel, maar zorg er dan wel voor dat je iets hebt van de laatste generatie. Gezien de hoge volatiliteit van crypto wil je er zeker van zijn dat je PC, laptop of smartphone snel kan inspelen op de markt.

Pers en media

Zoek een paar verschillende mediasites en blogs op die je vertrouwt om je te helpen goede keuzes te maken. Beperk je zeker niet tot één, aangezien je zowel oordelen de voors en tegens wil horen. Aanraders zijn bijvoorbeeld Decrypt in het Engels, CryptoTips in het Nederlands en ComparerBitcoin in het Frans.

Whitepapers

Lees de whitepapers van munten, ook al zijn die vrij technisch. Dit laat je toe de visie van de ontwikkelaars te kennen, ook al is die soms vrij anders van wat het marketing team zich erbij voorstelt.

We kunnen ons bijvoorbeeld inbeelden dat het marketing team van Ethereum de communicatie van Vitalik Buterin wel kan waarderen om investeerders aan te trekken, maar dat ze hem zouden aanraden om toch soms iets meer maatpakken aan te doen in plaats van de kleurrijke t-shirts waarin hij zich begeeft. Een goed voorbeeld van deze tip is te zien hoe de kledingstijl van Facebook CEO Mark Zuckerberg is gevorderd sinds zijn bedrijf op de beurs genoteerd staat.

In de whitepaper zie je vaak ook de roadmap met plannen die het team heeft. Bekijk in hoeverre zij de roadmap hebben nageleefd, en waarom ze bijvoorbeeld doelen niet gehaald hebben.

Klaar voor de volgende stap

Grafieken lezen is heel belangrijk voor een trader. Zorg ervoor dat je het verschil weet tussen een lijngrafiek en een kaarsgrafiek (candlesticks).

Vooral die laatste is erg belangrijk aangezien crypto trading nooit stopt. Waarbij je met klassieke aandelen een pauze kan nemen bestaat deze bij crypto nooit.

Vergeet ook tijdens het traden met grafieken nooit je stop losses te respecteren

Er zijn genoeg gedetailleerde sites op het internet aanwezig die je kunnen helpen met het lezen van grafieken. Analyses en vooruitzichten aflezen uit charts is iets wat een goede trader moet kunnen. Als wiskunde of grafieken niets voor jou zijn dan kan je er beter niet aan beginnen.

Kies een bekend platform met voldoende liquiditeit

Als je echt wil gaan handelen met cryptocurrency, zorg er dan voor dat je een exchange verkiest boven een broker. Voorbeelden van bekende exchanges zijn:

Als je wil handelen op een bekend platform zoals Bitvavo of Bybit, zorg er dan voor dat je weet wat de verschillende menu’s inhouden. Een goed crypto platform bestaat uit veel meer dan aan- en verkoop van crypto. Er zijn opties, ETF’s, Futures, short / long, valuta- en cryptoparen en scalping.

Zorg ervoor dat je bekend wordt met welke cryptoparen beschikbaar zijn en hoe de munt zich beweegt. Wees steeds op de hoogte van de laatste nieuwtjes van een bepaalde munt en speel daarop in. Zet reminders voor jezelf in de agenda om steeds te checken of de sociale media van een bepaalde munt iets nieuws gemeld heeft. Bekijk of het platform waarop je wenst te traden ook een mediadienst aanbiedt.

Wallets

Zorg er ook voor dat het platform waarop je trade een goede wallet aanbiedt.

Voor dit stukje raden we je ook zeker onze kennisbank aan. Daar vind je:

Het advies is om alleen crypto op een exchange te bewaren waarmee je ook daadwerkelijk handelt. Winsten en investeringen voor langer termijn bewaar je in een wallet in eigen beheer.

Het gebruiken van bots

Wanneer je elk niveau van de cryptocurrency-reis succesvol hebt voltooid: kennis vergaren, onderzoek doen, het beste handelsplatform kiezen en vrede sluiten met de volatiliteit, kan je doorgaan en een duik nemen in de wereld van trading bots. Nogmaals, dit is enkel aan te raden aan de meer gevorderden onder ons.

Crypto bots zijn geautomatiseerde software waarmee gebruikers handelsstrategieën kunnen aanpassen, geautomatiseerde handelsalgoritmen kunnen coderen en geavanceerde methoden kunnen gebruiken om het meeste uit de markt te halen.

Er zijn vele verschillende trading bot leverancier, waarmee je gemakkelijk je eigen bot kan samenstellen: CryptoHopper, HaasBot en 3Commas.

En als allerlaatste, vergeet vooral niet om je winst te nemen van tijd tot tijd.