Skip to content
  1. Kennisbank
  2. Algemeen
  3. Wat betekent long of short gaan?

Wat betekent long of short gaan?

Wanneer je investeert in cryptocurrency kom je vaak wat ingewikkelde beleggingstermen tegen. Wanneer je cryptocurrency koopt, beleg je geld op eigenlijk dezelfde manier als dat je een aandeel koopt. Net zoals de koers van een aandeel heeft cryptocurrency ook een waarde. Op die manier kun je geld verdienen door je cryptomunten te verkopen als de waarde is gestegen. Wanneer je cryptocurrency koopt en verwacht dat de koers gaat stijgen noem je dat long gaan.

Long gaan met cryptocurrency

Brokers zorg ervoor dat cryptocurrency beschikbaar wordt voor iedereen. Dat is fijn want op die manier kan iedereen op een eenvoudige manier investeren in bijvoorbeeld Bitcoin, Ripple, Ethereum of misschien een van de vele altcoins. Wanneer je coins koopt bij een broker kies je eigenlijk altijd voor long gaan. Je koopt een aantal cryptocurrency in de hoop dat het op een later moment meer waard zal zijn. Dan kun je je cryptocurrency verkopen en heb je winst gemaakt. Long gaan is dus de meest gangbare manier om te investeren in de cryptocurrency markt. Dit is dan ook de manier voor de meeste om te investeren.

De tegenhanger van long gaan is short gaan

Als je de term long gaan voorbij ziet komen is de kans groot dat je ook al eens hebt gehoord van short gaan. Short gaan is precies het tegenovergestelde van long gaan. Bij short gaan verwacht je juist dat de koers van een munt zal dalen. Je zou het niet verwachten, maar ook met short gaan kun je winst maken.

Short gaan met cryptocurrency

Je leest het inderdaad goed, je kunt geld verdienen terwijl de koers van een munt daalt. Binnen de beleggingswereld noem je dit short gaan. Bij short gaan leent een investeerder coins waarvan hij of zij verwacht dat de koers zal gaan dalen. De geleende crypto verkoopt de investeerder op de markt en wacht vervolgens tot de prijs van de cryptocurrency verder daalt. Als de prijs gedaald is naar de gewenste waarde, koopt de investeerder hetzelfde aantal cryptocurrency terug en geeft deze terug aan de broker. Doordat de investeerder de cryptomunten tegen een hoge prijs heeft verkocht en tegen een lage prijs terug heeft ingekocht, maakt hij winst op het verschil.

Dit proces wordt via verschillende platforms automatisch gefaciliteerd. Daar kun je met 1 druk op de knop long of short gaan.

Waar kan je long of short gaan?

Er zijn verschillende exchanges waar je zowel long als short kan gaan en kan anticiperen op een stijgende of dalende trend. De meeste platforms waar je aan margin trading kunt doen, kan je ook long of short gaan. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Long of short gaan is risicovol

Short gaan brengt veel risico met zich mee. Het kan natuurlijk zijn dat de koers van een cryptomunt opeens gaat stijgen nadat de investeerder juist de munten heeft verkocht in de hoop ze later terug te kunnen kopen tegen een lagere prijs. Op dat moment had de investeerder beter long kunnen gaan want nu maakt hij verlies door de munten duurder terug in te kopen. Hetzelfde geldt uiteraard voor long gaan terwijl de koersen dalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *