Skip to content
 1. Kennisbank
 2. Investeren
 3. Wat is een Bitcoin ETF (Exchange-Traded Fund)?

Wat is een Bitcoin ETF (Exchange-Traded Fund)?

Een ETF (Exchange-Traded Fund), in Nederland ook wel een indextracker genoemd, is een fonds dat de prestaties van een activa (of een groep activa) volgt. Hierdoor kun je bijvoorbeeld inspelen op de prijs van Bitcoin, zonder zelf Bitcoin te bezitten. De meeste grote investeerders zijn niet zozeer geïnteresseerd in het bezitten van cryptocurrency, maar meer in het creëren van winst. Een ETF maakt het makkelijker om te beleggen in Bitcoin en zorgt ook voor een stukje regelgeving.

De Bitcoin ETF volgt de prijs van Bitcoin, en zorgt ervoor dat grote institutionele beleggers hun portfolio kunnen uitbreiden met cryptocurrency. Deze grote partijen hoeven zich geen zorgen te maken over regelgeving, Bitcoin kopen. beveiliging van de Bitcoin of het veilig opslaan van Bitcoin in een wallet.

Waarom is beleggen in een Bitcoin ETF anders dan in Bitcoin?

Waarom investeren grote partijen niet gewoon in Bitcoin en hebben zij per se een ETF nodig? Naast dat zij zich geen zorgen hoeven te maken over de beveiliging en het opslaan van de Bitcoin, hoef je met een Exchange-Traded Fund geen gebruik te maken van een cryptocurrency exchange. Institutionele beleggers kunnen gewoon gebruikmaken van hun oude vertrouwde platform.

Daarbij is het ook mogelijk om in te spelen op een dalende trend als er verwacht wordt dat de Bitcoin prijs gaat dalen. Dit is via een normale cryptocurrency exchange niet mogelijk. Maar het allerbelangrijkste verschil is dat grote partijen veel gebruikmaken van ETF’s en dat dit vertrouwd is. De wereld van cryptocurrency is nog eng en de drempel is te groot. Een institutionele investeerder is dus eerder geneigd om gebruik te maken van een ETF dan dat hij aan de slag gaat via een cryptocurrency exchange.

Goedkeuring van de SEC is vereist

Cryptocurrency ETF’s moeten goedgekeurd worden door de SEC (Securities and Exchange Commission). Tot op de dag van vandaag zijn alle voorstellen uitgesteld of geweigerd. Er bestaat dus nog geen Bitcoin of cryptocurrency ETF. De raad van bestuur kan een ETF nog niet goedkeuren, omdat zij vinden dat er nog te veel marktmanipulatie is. Hierdoor voldoet het niet aan de strenge regels die de SEC stelt. Er moet meer regulatie komen, voordat een ETF wordt goedgekeurd. Tot die tijd proberen steeds meer partijen goedkeuring te krijgen van de SEC.

In 2023 zijn er 11 lopende aanvragen voor een Bitcoin ETF bij de SEC. In augustus wint Greyscale een rechtszaak van de SEC en moet de SEC een nieuw oordeel vellen over de aanvraag.

Overzicht van de Bitcoin ETF’s:

 1. Grayscale Bitcoin Trust (GBTC)
 2. ARK 21Shares Bitcoin ETF (ARKB)
 3. iShares Bitcoin Trust (IBIT)
 4. Bitwise Bitcoin ETP Trust (BITB)
 5. VanEck Bitcoin Trust (HODL)
 6. Wisdomtree Bitcoin Trust (BTCW)
 7. Invesco Galaxy Bitcoin ETF (BTCO)
 8. Fidelity Wise Origin Bitcoin Trust (FBTC)
 9. Valkyrie Bitcoin Fund (BRRR)
 10. Hashdex Bitcoin ETF (DEFI)
 11. Franklin Bitcoin ETF (EZBC)

Welke invloed heeft een ETF op de Bitcoin prijs?

Het is natuurlijk maar de vraag in hoeverre een ETF goedkeuring invloed gaat hebben op de prijs. Institutionele beleggers kopen namelijk niet echt Bitcoin, maar spelen in op een instrument dat de prijs nabootst. Daarentegen is het nieuws dat deze partijen kunnen beleggen in Bitcoin zo groot, dat de vraag toe zal nemen. Even er vergelijking, toen de ETF’s voor goud werd goedgekeurd en op de markt kwam, verdrievoudigde de goudprijs binnen 5 jaar.

Het feit dat de SEC telkens de goedkeuringen uitstelt of afwijst zorgt alleen maar voor paniek op de markt. Hierdoor zien we juist het tegenovergestelde en verdwijnt het vertrouwen langzaam. Er zijn experts die stellen dat de Bitcoin koers helemaal niet beïnvloed gaat worden door een goedkeuring van een ETF. Niets kan met zekerheid gezegd worden in deze onvoorspelbare markt, en we weten het pas wanneer een ETF daadwerkelijk goedgekeurd wordt.

1 Comment

 1. Paul
  12 december 2020 @ 17:16

  Leuk artikel … geen enkele ETF wordt besproken ….

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *