Monero kopen (XMR) Waar kun je veilig Monero kopen?

De Monero (XMR) crypto is voor het eerst verschenen in 2014 en richt zich vooral op privacy, decentralisatie en schaalbaarheid. XMR wordt steeds populairder, omdat transacties met deze coin echt 100% anoniem zijn. Monero maakt gebruik van een eigen protocol en zorgt ervoor dat alle transacties op de blockchain niet inzichtelijk en ontraceerbaar zijn. Op deze pagina leggen wij je uit wat XMR is, welke voordelen deze coin heeft en waar je Monero kunt kopen.

Waar kan ik online Monero kopen?

Monero is al een ruime tijd op de markt en is een lange tijd voor onder een dollar verkrijgbaar geweest. Inmiddels zijn de prijzen sterk gestegen nu men de grote voordelen van deze coin inzien. Hieronder hebben wij verschillende betrouwbare verkooppunten opgesomd waar je veilig Monero kunt aanschaffen. De Nederlandse verkooppunten ondersteunen hedendaagse betaalmethodes zoals iDEAL en Bancontact.

Nederlandse verkooppunten:

  1. Litebit.eu: Litebit is de grootste Nederlandse broker van Europa dat tientallen verschillende coins aanbiedt. Eén van deze crypto’s is Monero (XMR) en deze wordt tegen de huidige marktwaarde aangeboden. Alle transacties via deze partij kunnen via bekende betaalmethodes zoals iDEAL afgerond worden, waardoor het ook erg aantrekkelijk is voor de beginnende gebruiker. Een gedeelte van het aanbod kun je opslaan in een zelf gehoste wallet van Litebit zelf, bij XMR is dit (nog) niet het geval. Je dient dus eerst een wallet aan te maken bij bijvoorbeeld: MyMonero. Na afronding van je betaling worden je coins automatisch naar je wallet gestuurd.
  2. Anycoin Direct: De tarieven van Anycoin Direct en Litebit liggen ongeveer gelijk, maar het assortiment van Anycoin is een stuk kleiner. Ook hier kun je betalen met betaalmethodes die je gewend bent en worden de coins instant verstuurd naar je wallet. Anycoin biedt geen ondersteuning om je crypto’s op te slaan.

Bovenstaande bedrijven zijn bekende namen binnen de crypto gemeenschap en zijn dus volledig betrouwbaar om aankopen te doen. Bekijk onze Litebit review om te zien hoe wij onze aankopen hebben ervaren bij deze partij. Wij raden beginnende gebruikers aan om eerst hun portfolio op te bouwen bij brokers zoals hierboven beschreven, voordat zij aan de slag gaan op exchanges.

Snelle navigatie:

Wat is Monero
Voordelen van Monero?
Monero mining

Wat is Monero?

Monero LogoMonero is een digitale valuta dat draait op gedistribueerd peer-to-peer netwerk en heel veel waarde hecht aan veiligheid, privacy en anonimiteit. De cryptocurrency is volledig open source en is 100% anoniem. Met Monero ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen rekening en ben je als het waren je eigen bank. Achter XMR zit een community van meer dan 30 mensen die voor de ontwikkeling van deze gedecentraliseerde cryptocurrency zorgen. Deze coin staat volledig los van Bitcoin en de Bitcoin blockchain. Hoewel er vaak gedacht wordt door mensen dat Bitcoin anoniem is, is Bitcoin juist het tegenovergestelde. Alle transacties op de Bitcoin blockchain zijn volledig inzichtelijk en door iedereen te bekijken. Monero staat juist voor het tegenovergestelde en zorgt ervoor dat geen enkele transactie zichtbaar is op de blockchain. Althans, als jij dat wilt. Je kunt zelf bepalen wie jouw transacties mag zien en wie er hiernaar mag kijken.

Wat zijn de voordelen van Monero?

Monero heeft vele voordelen als je deze vergelijkt met andere cryptocurrency. Zeker als je erg gesteld bent op je privacy en steeds meer bedrijven en/of overheden kunnen meekijken met wat je doet en wat je aankoopt. Het team achter Monero werkt actief aan om dit probleem op te lossen.

Monero is 100% anoniem

Monero houdt alles achter gesloten deuren en deelt niets met de buitenwereld. Al je transacties en aankopen zijn alleen inzichtelijk voor jou en met wie jij dit wilt delen. Dit houdt in dat niemand aan jouw publiekelijke wallet adres kan zien hoeveel transacties je hebt ontvangen en met welke waarde. Dit kan bij Bitcoin en Ethereum bijvoorbeeld wel en kun je je volledige historie opvragen. Als je bijvoorbeeld een transactie verstuurd naar een publiekelijke wallet adres van een bedrijf of persoon dan wordt er een eenmalige en unieke tussen adres aangemaakt. Op die manier wordt alleen het tussen adres getoond op de blockchain en zullen de publieke adressen nooit getoond worden op de chain.

Monero is 100% decentraal

Volledige decentralisatie betekent dat iedereen gelijk is en dat er geen macht uitgeoefend kan worden door één of meerdere personen/bedrijven. Bij Bitcoin kan er bijvoorbeeld macht uitgeoefend worden door de miners, omdat zij het netwerk in stand houden. Hier kun je dus spreken van centralisatie van macht. Bij XMR is het netwerk niet in handen van een aantal belangrijke sleutelspelers. Iedereen heeft dus even veel rechten en de ontwikkelaars beschikken niet over een groot gedeelte van de crypto.

Monero is volledig schaalbaar

Het grote probleem dat we hebben gezien bij Bitcoin is de schaalbaarheid van de block size. Er was veel discussie omtrent dit fenomeen en het netwerk werd extreem langzaam door het beperkte blocklimiet. Hierdoor is ook Bitcoin Cash en de SegWit update in het leven geroepen. Monero heeft geen last van dit fenomeen en maakt gebruik van een dynamisch block size limiet. Dit houdt in dat het aantal MB per block gemakkelijk aangepast kan worden aan de omstandigheden waarin XMR zich bevindt.

Monero mining

Monero is op vele vlakken superieur aan Bitcoin en zo ook op het gebied van mining. Een groot probleem bij Bitcoin is dat miners alleen op een keten zullen werken waar de kans het grootst is om een block te vinden. Zij maken immers kosten die gedekt moeten worden. Hierdoor worden miners te veel één kant opgetrokken, waardoor andere ketens steeds minder kans krijgen om een block te vinden. Bij Monero is er een permanent block reward ingebouwd. Dit houdt in dat de block reward nooit lager zal zijn dan 0.3 XMR. Monero wordt gemined op het proces dat desinflatie heet. Dit houdt in dat de prijs wel kan gaan stijgen, maar dat dit veel minder snel gebeurt. Hierdoor zal de Monero koers een stuk minder volatiel zijn dan die van Bitcoin. Daarnaast maakt Monero gebruik van het eigen CryptoNight algoritme en dat zorgt ervoor dat iedere gebruiker zonder speciaal apparatuur kan participeren in het mining proces. Zelfs over 10 jaar is dit nog mogelijk en zo kan iedereen meedoen om het netwerk te onderhouden.

Als je geïnteresseerd bent in het minen van Monero kun je ook overwegen om in de cloud te gaan minen. Bekijk onderstaande video voor meer informatie hierover en de winstgevendheid of bekijk onze Genesis Mining review om te kijken hoe wij het hebben ervaren.