Skip to content
  1. Kennisbank
  2. Investeren
  3. Wat is een KYC of Wwft?

Wat is een KYC?

KYC staat voor voor “Know Your Customer”en zorgt ervoor dat een bedrijf exact weet met wie er zaken wordt gedaan. Vrijwel alle bedrijven binnen de financiële sector moeten een KYC uitvoeren en hiervoor zijn speciale regels gesteld. Als je je bijvoorbeeld aanmeld bij de Bitvavo exchange, dan moet je als eerst je e-mailadres en telefoonnummer opgeven. Dit is onderdeel van het KYC proces. Als je meer wilt handelen moet je meer informatie opgeven, denk hierbij aan identiteitsbewijzen, woonadresgegevens of geadresseerde post.

Door een KYC uit te voeren geef je alleen gekwalificeerde klanten toegang tot het platform. Hiermee sluit je niet alleen minderjarige uit, maar zorg je er ook voor dat mensen met een crimineel verleden of fraudeurs geweerd worden. Hoewel KYC vaak gezien wordt als een last, is het erg belangrijk dat dit uitgevoerd wordt.

Wat is Wwft?

Wwft staat voor “Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme” en werd geïntroduceerd in 2008. Door het invoeren van Wwft wordt voorkomen dat geld witgewassen wordt of dat illegale transacties via het platform worden gedaan. Hiervoor zijn afspraken gemaakt en ieder bedrijf moet zich hieraan houden. De afspraken kunnen overigens wel verschillen per land. Het is verplicht voor de overheid en financiële instellingen om regels op te stellen die criminelen ervan weerhoudt om geld wit te wassen. In het Engels wordt het AML genoemd en staat het voor “Anti Money Laundering”.

Snelle navigatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *