Skip to content
  1. Kennisbank
  2. Algemeen
  3. Wat is een Bitcoin Mixer (tumbler)?

Wat is een Bitcoin Mixer (tumbler)?

Als je veel over crypto leest, heb je waarschijnlijk wel al eens de term Bitcoin Mixer (of Bitcoin Tumbler) gehoord. Let op, dit is niet  aan te raden aangezien het eerder naar het criminele circuit neigt, maar toch leggen we graag even uit wat het is.

Mixen om je privacy te vrijwaren

Bitcoin mixers zijn oplossingen (Software As A Service) waarmee gebruikers cryptocurrency zoals Bitcoin met andere gebruikers kunnen mengen om de privacy te behouden.

Ook al zijn Bitcoin-adressen eigenlijk een pseudoniem, en betekent dat ze op zichzelf niet de feitelijke identiteit van de eigenaar onthullen, kunnen ze vaak nog steeds worden gekoppeld aan echte identiteiten.

Stel dat je bijvoorbeeld Bitcoin opneemt van een beurs waar je jezelf hebt geïdentificeerd bij de inschrijving, weet de exchange dat het opnameadres van jou is. Ook zijn er meer geavanceerde technieken, zoals bijvoorbeeld blockchain-analyse, om bepaalde Bitcoin-adressen te koppelen aan identiteiten.

YouTube video

De volgende keer dat munten van deze adressen worden verplaatst, lopen gebruikers dus het risico allerlei persoonlijke informatie te onthullen. Afhankelijk van hoe ze de munten uitgeven, kunnen deze gebruikers dus onthullen hoeveel munten ze bezitten (zelfs op andere adressen), waar ze hun geld aan uitgeven, en nog veel meer.

Door de munten te combineren in een Bitcoin-mixer met andere munten, kunnen gebruikers de banden tussen Bitcoin-adressen en echte identiteiten verdoezelen. Hierdoor kunnen ze Bitcoin persoonlijker en ook meer anoniem gebruiken.

Hoe werkt een Bitcoin Mixer?

In de loop der jaren zijn een aantal mix-strategieën voorgesteld en ontwikkeld. Deze variëren van volledig gecentraliseerde oplossingen waarbij alle gebruikers dezelfde mixer vertrouwen, tot oplossingen waar gebruikers niemand hoeven te vertrouwen. Verder zijn er ook oplossingen die op Lightning Network-achtige betaalkanalen lijken, en zelfs het gebruik van privacymunten zoals Monero en Dash is een optie.

De methode die de Bitcoin Mixers gebruiken is vaak hetzelfde. Een groot aantal Bitcoin uit verschillende bronnen, zoals uit het criminele circuit, legaal gekocht, legale winsten, worden op één hoop gegooid. Vervolgens wordt dit opgedeeld in heel veel verschillende transacties die kriskras door elkaar lopen. Het wordt in zoveel transacties opgedeeld dat de originele bron nauwelijks meer te herleiden is.

In sommige gevallen wordt de Bitcoin dus ook omgezet naar bijvoorbeeld Monero, verstuurt via de privacy methode en vervolgens weer omgezet naar Bitcoin. De Bitcoin Mixer vraagt een fee voor zijn service, dit is vaak een percentage van de inleg.

Gecentraliseerde mixers

Gecentraliseerde mixers zijn services die bitcoin-betalingen accepteren en in ruil daarvoor verschillende munten met elkaar mixen. Als veel mensen een bepaalde mixing service gebruiken, wordt het voor een buitenstaander steeds moeilijker om een ​​van de “inkomende” munten aan een van de “uitgaande” munten te binden.

Dit doorbreekt het transactiespoor en biedt privacy aan de gebruikers. Gecentraliseerde mengers laten echter twee grote problemen onopgelost. Ten eerste moeten gebruikers hun privacy vertrouwen aan degiene die de mixer bedient.

Omdat de mixer precies weet welke gebruiker welke munten heeft verzonden en ontvangen, kan de mixer het eigendomsverloop herstellen natuurlijk. Als de mixer bereid is om deze gegevens te delen met geïnteresseerde partijen (misschien omdat ze dat wettelijk moeten of tegen betaling), verliest de gebruiker toch zijn privacy.

En twee, misschien nog erger, de mixer zou kunnen weigeren de retourbetaling te doen, in feite stelen ze de munten van de gebruiker.

Waarom zou je je crypto mixen?

Nogmaals, we proberen dit niet te pushen omdat het nog steeds wordt geïnterpreteerd als crimineel, maar er zijn wel gevallen waar het te begrijpen is.

Als eerste mix je je cryptomunten om je privacy te beschermen, en er zijn veel redenen om je privacy te beschermen. Misschien wil jij niet dat de wereld weet je je geld aan uitgeeft, wat je verdient, hoeveel Bitcoin je bezit of hoeveel Bitcoin je koopt.

Een rijk iemand die veel Bitcoin bezit wil zijn bezittingen misschien niet prijsgeven, omdat het hem tot een doelwit zou maken voor ontvoering, afpersing of erger.

Er zijn werkelijk letterlijk talloze redenen waarom mensen privacy willen. Zelfs als je helemaal niets om je eigen privacy geeft, wil je misschien je munten mixen om de anonimiteit van mensen die dat wel doen, te vergroten.

Zullen Bitcoin Mixers ooit worden verboden?

Of Bitcoin Mixers al dan niet kunnen worden verboden, is echt een juridische vraag en geen technische vraag. Dus dat is niet aan ons om hierover te beslissen. Het is wel te verwachten dat naarmate Bitcoin (en crypto) meer globaal aanvaard zal worden, er ook meer rechtszekerheid rond zal worden gebouwd.

Er zijn voorbeelden van mixers die zijn verboden, omdat de autoriteiten beweerden dat de dienst werd gebruikt om geld wit te wassen.

De meest populaire mixservices zijn momenteel gecentraliseerd wat betekent dat ze relatief gemakkelijk door de autoriteiten kunnen worden afgesloten. Als gecentraliseerde mengdiensten te maken krijgen met verboden en sluitingen, kunnen gedecentraliseerde mengdiensten hun plaats innemen. Deze zouden natuurlijk wel moeilijker te verwijderen zijn.

In elk geval weet je nu wel wat een Bitcoin Mixer is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *