Skip to content
  1. Kennisbank
  2. Bitcoin
  3. Wat is het Lightning Network?

Wat is het Lightning Network?

Bitcoin is samen met andere cryptocurrency misschien wel de toekomst van betaalmiddelen binnen de economie. We zien bijvoorbeeld dat een systeem als blockchain niet alleen toegepast kan worden voor een cryptomunt, maar ook voor andere doelen. Over het algemeen is alles rond cryptocurrency best populair omdat het juist iets wil veranderen. Een betaalmiddel zonder tussenkomst van banken of een centrale instantie zoals bij Bitcoin het geval is. Dit zorgt er natuurlijk wel voor dat op een of andere manier al die transacties gecontroleerd moeten worden. Dat gaan via de blockchain. Een duidelijke uitleg hoe blockchain precies werkt, vind je ook op onze website. Toch kampt het systeem als de blockchain met een probleem waardoor het misschien toch niet de beste optie is om van Bitcoin het betaalmiddel van de toekomst te maken. Dat probleem is de schaalbaarheid van blockchain. Wat dat precies inhoudt lees je in dit artikel en kom je meer te weten over het alternatief namelijk het Lightning Network.

Bitcoin en blockchain

Bij de lancering van Bitcoin in het begin van 2009 werd er niet alleen een revolutionaire digitale munt op de markt gebracht, er werd ook een heel nieuw systeem geïntroduceerd. Dit systeem is de blockchain. Met blockchain kunnen transacties sneller worden gecontroleerd zonder tussenkomst van banken of andere instanties. Bij elke transactie wordt een blok toegevoegd aan de ketting (chain). Deze ketting is in het bezit van verschillende Bitcoin miners. Wanneer er een nieuw blok bij komt, verschijnt dit blok in de blockchain van alle miners. Op deze manier weet iedereen zeker dat de transactie klopt. Wanneer een blok niet in elke blockchain verschijnt, is er iets aan de hand. Eigenlijk is het een vrij simpel systeem, maar zeer effectief.

Schaalbaarheid van Bitcoin

Blockchain en Bitcoin zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden. Omdat Bitcoin en blockchain open source zijn, bestaan er nog vele andere cryptomunten die ook gebruik maken van blockchain. Blockchain zelf kan zelfs gebruikt worden voor heel andere doelen die niks met geld te maken hebben. Je kunt natuurlijk van alles een ketting met blokken maken. Meer daarover lees je in onze uitleg over blockchain.

Blockchain en cryptocurrency klinkt dus als de oplossing voor de toekomst om minder met banken te maken hebben. Toch krijgen vooral de grote cryptomunten zoals Bitcoin te maken met een probleem en dat is de schaalbaarheid van blockchain. Schaalbaarheid wil zeggen dat iets kan groeien als dat nodig is. Doordat Bitcoin steeds populairder wordt om te gebruiken als betaalmiddel of als investering, krijgt de munt steeds meer gebruikers. Meer gebruikers betekent ook dat er meer transacties worden gedaan. Het is natuurlijk super dat steeds meer mensen zich bezighouden met cryptocurrency, maar eigenlijk kan de blockchain het niet aan. Doordat de blockchain niet schaalbaar is, ontstaat er een probleem.

Blockchain kan maximaal 7 transacties per seconde aan. Dat klinkt als een best snel systeem, maar met steeds meer gebruikers loopt dit systeem langzaam tegen zijn grenzen aan. Ter vergelijking kan Paypal gemiddeld 193 transacties per seconde aan en Visa zelfs 1667. Dat is toch een flink verschil. Zeker voor een cryptomunt die juist het tegenovergestelde probeert te zijn van Visa. Er is dus sinds het ontstaan van dit probleem gezocht naar en oplossing.

Transactieproblemen in 2017 tijdens de bullrun

Toen de prijs van Bitcoin in 2017 exponentieel steeg, werd de munt steeds populairder onder beleggers. Door het vele aantal gebruikers en het aantal transacties ontstonden er veel problemen. Het duurde niet alleen extreem lang voordat een transactie opgepakt en verwerkt werd, maar het kostte ook nog eens tientallen tot honderden dollars om een transactie te versturen. De Bitcoin blockchain was niet ontworpen voor zoveel gebruikers en hiervoor moest een oplossing gezocht worden voor dit probleem. Deze oplossing is gevonden en is het Lightning Network.

Een oplossing buiten de blockchain

Om het schaalprobleem van de blockchain op te lossen maakt het Lightning Network geen gebruik van dit originele systeem van Bitcoin. Het Lightning Network is als het ware een laag boven de blockchain waar de transacties in verwerkt worden. Het Lightning Network is daarmee een betaalnetwerk bovenop het netwerk van Bitcoin.

Betalen via het Lightning Network kan niet vanuit je gewone Bitcoin wallet. Wanneer je nog redelijk nieuw bent in de wereld van cryptocurrency is het goed om te weten dat je altijd een wallet nodig hebt. In deze digitale portemonnee bewaar en beheer je je cryptocurrency.  Om cryptocurrency naar iemand over te maken doe je dat vanuit je eigen wallet naar de wallet van de ontvanger. Best vergelijkbaar zoals je nu ook bij je gewone bank doet en geld overmaakt van IBAN naar IBAN. Om gebruik te maken van het Lightning Network heb je een aparte wallet nodig.

Voor transacties op het Lightning Network is een Lightning wallet vereist

Wanneer je transacties wil doen via het Lightning Network moet je een Lightning wallet hebben. Naar deze wallet maak je Bitcoin over vanuit je gewone wallet. Dit is een transactie die nog wel op de blockchain komt. Vervolgens kun je vanuit je Lightning wallet transacties doen naar andere Lightning wallets. Om een transactie uit te kunnen voeren moet je verbinden maken met een node op het Lightning Network. Dit is een betaalkanaal van waaruit je Bitcoin kunt versturen naar iedereen binnen het netwerk. Doordat transacties via het Lightning Network niet op de Bitcoin blockchain komen verloopt de transactie razendsnel. Een transactie via de Bitcoin blockchain kan al snel 10 minuten in beslag nemen. Dat is niet echt handig voor een betaalsysteem wat in de toekomst door iedereen gebruikt moet worden. In de winkel 10 minuten wachten tot de transactie voltooid is, is niet echt een fijn toekomstbeeld.

Het Lightning Network werkt sneller dan de blockchain doordat de transacties niet gebundeld in blokken verwerkt moeten worden. Iedere transactie op het Lightning Network wordt apart verwerkt via een netwerk van nodes.

Betalingen worden pas doorgevoerd na het sluiten van het betaalkanaal

Een betaalkanaal voor je betalingen sluit je eenvoudig en het overmaken van Bitcoin vanuit je Lightning wallet naar je gewone wallet is net zo eenvoudig als elke transacties. Pas als het betaalkanaal gesloten wordt, wordt de transacties daadwerkelijk doorgevoerd op de Bitcoin Blockchain. Je moet voor het Lightning Network dus een extra stap doen, maar het is wel een toekomstbestendig systeem wat volgens velen beter en vooral sneller werkt dan de blockchain. Het Lightning Network zal volgens de ontwikkelaars in de toekomst ruim 1 miljoen transacties per seconde aan kunnen. Dat is in vergelijking met de 7 transacties per seconde van blockchain een mega verschil. We zien dan ook dat veel andere cryptocurrency ook zoeken naar alternatieven. Ripple maakt bijvoorbeeld geen gebruik van blockchain en Litecoin gaat in de toekomst ook meer gebruik maken van het Lightning Network.

Momenteel wordt er hard gewerkt om het Lightning netwerk actief en stabiel te krijgen. Bekijk hier de Lightning netwerk statistieken, zoals het aantal actieve nodes en open betaalkanalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *