De drie belangrijkste crypto en tech beleggingslessen voor 2025
Last Updated on 12 januari 2025 by CryptoTips.eu
Het is duidelijk dat de inbreng van ‘Boomer’ beleggers in 2024 (die dankzij BlackRock, Vanguard en de andere aanbieders van Bitcoin ETFs nu ook in crypto investeren) de cryptomarkt veranderd heeft. Het is al een tijd geleden dat we nog eens een grote pullback zagen en ook de negativiteit van 2022 lijkt nu al een ver verleden.
Na een fantastisch 2024, waar moeten we vooral op letten in 2025? Wat zijn de lessen die je moet meenemen?
- 🎁 Claim gratis €10 aan crypto bij Bitvavo (vrij te besteden)
- 🎁 Gratis tot 40 USDT bij Bybit (vrij te besteden)
Dynamiek
Het jaar 2024 heeft voor crypto de bevestiging gebracht dat de marktdynamiek niet langer beperkt blijft tot conjuncturele stijgingen en dalingen, maar dat we door de inbreng van institutioneel geld (Wall Street) vanaf nu ook op andere factoren moeten letten.
Ook geopolitiek speelt vanaf nu mee. Bitcoin reageert, net als techaandelen, op wat de Fed zegt en doet, op de datapunten van de Amerikaanse economie, en of er risico op een globaal conflict is.
Crypto en AI
De grote winnaars van 2024 voor beleggers waren aandelen die verband hielden met data (Palantir), AI (Vistra en Nvidia) en digitale munten (MicroStrategy en Coinbase). Terwijl de Amerikaanse beurzen gemiddeld 20% hoger gingen tijdens het jaar, stegen die aandelen met een veelvoud daarvan. Bitcoin zelf deed er zo’n 120% bij.
Of dit in 2025 hetzelfde resultaat zal geven is onduidelijk, maar dat veel beleggers zullen instappen vanaf het moment dat één van deze aandelen of Bitcoin zelf goedkoop lijken is door dit resultaat duidelijk.
Emotie
De markten reageerden in 2024 erg sterk op emotie en trends. Twee woorden hebben daardoor de overstap van crypto naar aandelenmarkten gemaakt. Het zijn FUD (Fear, Uncertainty, and Doubt) en FOMO (Fear of Missing Out).
FUD, dat verwijst naar angst, onzekerheid en twijfel, wordt aangewakkerd door negatieve of overdreven informatie, kan versterkt worden door sociale media en beïnvloedt de markt in een negatieve zin. We zien een globaal kwetsbaar economisch klimaat dat wordt gekenmerkt door geopolitieke spanningen, een grote oorlog in Europa en zorgen over het Amerikaanse schuldenplafond.
FOMO, oftewel de angst om een kans te missen, zet beleggers ertoe aan om sneller mee te gaan in een speculatieve trend, vaak ten koste van rationele analyse. De volatiliteit die we vroeger in de koersnoteringen van memecoins waarnamen zagen we in 2024 ook in aandelen. Microstrategy liet verschillende dagen een stijging van 15% gevolgd door een daling van 10% zien. Volatiliteit in crypto is nu ook een feit in techaandelen.
Langere termijn
Deze emotionele verschijnselen, geaccentueerd door de geopolitieke en economische instabiliteit van de afgelopen jaren, laten zien in hoeverre markten kunnen worden beïnvloed door geruchten in plaats van door fundamentele factoren.
Raak dus niet verstrikt in trends en volg je gevoel op de langere termijn. Daytraders verliezen meestal.
Veilig beleggen iedereen.