Zijn mijn crypto’s veilig bij een exchange of broker?
Last Updated on 28 december 2021 by CryptoTips.eu
Je hoeft alleen maar te kijken naar de geschiedenis van crypto’s om te zien hoe gevaarlijk het is om je coins en tokens op een exchange te laten staan. Sinds 2011 zijn er voor meer dan 1,65 miljard dollar cryptocurrencies gestolen. Het is dus niet verstandig om je digitale valuta op te slaan op een exchange wallet, maar veel mensen doen het wel omdat het toch wel erg makkelijk is.
In dit artikel zullen we hier wat dieper op in gaan aan de hand van enkele voorbeelden.
Wat zijn de risicoโs?
Aan het opslaan van je crypto bij een exchange of broker kleven een hoop risico’s. Hieronder benoemen wij enkele risico’s.
Mismanagement
Je denk misschien dat het grootste risico dat je loopt wanneer je je geld op een exchange opslaat de hackers zijn. Daar heb je in principe ook gelijk in, maar er zijn meer factoren om rekening mee te houden. Zo loop je het risico op mismanagement. Een berucht voorbeeld is de controverse rondom de QuadrigaCX exchange.
De eigenaar van die exchange was overleden en was de enige persoon die toegang had tot alle private keys van gebruikers. Het resultaat was dat cryptoโs ter waarde van 190 miljoen dollar verdwenen waren. Een ander voorbeeld is de Mt. Gox exchange. Deze exchange hadden zoโn slecht beveiligingssysteem dat de ontwikkelaars niet eens in de gaten hadden dat ze constant gehackt werden. Daardoor is uiteindelijk 650.000 BTC verloren gegaan (denk je eens in hoeveel dit nu in Euroโs zou zijn tegen de huidige Bitcoin koers).
Hackers
Dit is het meest voor de hand liggende risico. Exchanges zijn geliefde doelwitten voor hackers omdat ze in veel gevallen voor miljarden dollars aan cryptoโs opgeslagen hebben. Het levert vaak meer op om een crypto exchange te hacken dan een bank te beroven. Het is dus ook niet verwonderlijk dat exchanges regelmatig het slachtoffer zijn van geraffineerde cyberaanvallen. Een paar hack-feiten op een rij:
- Exchanges verliezen iedere dag gemiddeld 2,7 miljoen dollar aan cyberaanvallen. De verwachting is dat dit alleen nog maar toe zal nemen.
- Hackaanvallen worden steeds geraffineerder. Als hacker kun je namelijk astronomische bedragen stelen dus is het de moeite waard te investeren in de beste apparatuur.
- Exchanges zijn niet gebouwd op veiligheid. Hun hoofddoel is het faciliteren van transacties in cryptomunten.
Hoe herken je een veilige exchange?
Je kunt er natuurlijk nooit zeker van zijn dat je niet het slachtoffer zult worden van cybercriminelen. Er zijn echter wel manieren om het opslaan van jouw cryptoโs op een exchange zo veilig mogelijk te maken.
- Sterke wachtwoorden: Een beetje een goede exchange zal geen zwakke wachtwoorden toestaan. Een sterk wachtwoord bevat grote en kleine letters, cijfers en speciale tekens.
- Two factor authentication (2FA): Het is cruciaal dat je accounts beschermd zijn met 2FA. Bij de meeste exchanges is dit gelukkig ook het geval. 2FA betekent in feite dat je meer dan รฉรฉn stap moet zetten om in te kunnen loggen. Een 2FA methode is bijvoorbeeld dat je per sms een code krijgt toegestuurd die je na je wachtwoord nog in moet voeren.
- Cold storage: Ga na of de exchange de cryptovoorraden van haar gebruikers opslaat in een cold storage. Dit is een extern apparaat voor de opslag van crypto. Zonder internetverbinding wordt het moeilijk voor hackers om de exchange te kraken.
- Verzekeringen: Cryptocurrencies zijn nog altijd ongereguleerd, dus hoeven exchanges ook niet te voldoen aan allerlei standaarden waar normale beurzen wel aan moeten voldoen. Een daarvan is dat je als beurs verzekerd bent tegen schade of diefstal. Er zijn gelukkig inmiddels ook exchanges die verzekerd zijn tegen o.a. cyberaanvallen. Je krijgt na een hack dus gewoon je coins weer terug. Dit kan via een eigen fonds (zoals bij de SAFU fonds van Binance of een verzekering bij een verzekeringspartij).
Https is geen indicator dat de website veilig is, het zegt alleen dat de communicatie met de website encrypted is. Bekijk hier hoe je je account bij een exchange zo goed mogelijk beveiligt.
Voordelen van je crypto bij een exchange bewaren
Hoewel het onverstandig is vanwege bovenstaande risico’s om je crypto bij een exchange op te slaan, zijn er toch enkele voordelen:
- Het opslaan bij een exchange is eenvoudig.
- Een exchange ondersteunt vaak honderden verschillende munten en tokens.
- Een exchange, zoals Binance, heeft meer veiligheidsopties dan een normale wallet. Zo kan je instellen dat je alleen kan opnemen naar een nieuw wallet adres na 24 uur.
Advies: Wel of niet je cryptoโs opslaan bij een cryptocurrency exchange
Hoewel we je net een aantal manieren hebben gegeven om een โveiligeโ exchange te kunnen herkennen, raden we je af cryptoโs op te slaan bij een exchange. De kans is te groot dat het een keer mis gaat. Daarnaast zijn er ook genoeg andere manieren om jouw cryptogeld veilig te bewaren.
Je kunt bijvoorbeeld een online wallet of mobiele wallet nemen. De veiligste manier is het aanschaffen van een hardware wallet. Dit is een extern apparaatje (het lijkt een beetje op een USB-stick) waar je je cryptoโs gemakkelijk in op kunt slaan. Je beveiligd ze dan met een privรฉsleutel die alleen jij kent. Betrouwbare fabrikanten van dit soort hardware wallets zijn Ledger en Trezor.
Je kunt eventueel wel een paar cryptoโs bewaren bij een exchange, maar dan alleen voor dagelijks gebruik. Het is absoluut af te raden al je cryptoโs op een exchange te plaatsen.
Snelle navigatie