Skip to content
  1. Kennisbank
  2. Bitcoin
  3. Hoeveel Bitcoin zijn er? In circulatie, verloren Bitcoin en meer

Hoeveel Bitcoins zijn er? In circulatie, verloren Bitcoins en meer

Veel mensen kopen Bitcoin, niet alleen vanwege de waarde, maar ook omdat ze zeldzaam zijn. Zeker als je erachter komt dat lang niet alle Bitcoins die uitgegeven zijn nog in circulatie zijn. Een groot aantal Bitcoin is namelijk verloren gegaan.

Hoeveel Bitcoins zijn er?

Slechts 21 miljoen BTC is het maximum, waarvan lang nog niet alles in circulatie is. Op dit moment zijn er meer dan 19 miljoen Bitcoins gemined en de totale stroom aan nieuwe coins wordt elke vier jaar gehalveerd. Over het halveren kan je in onze Bitcoin halving artikel meer lezen. De laatste Bitcoin zal naar verwachting gemined worden in het jaar 2140 en daarna zullen er geen nieuwe Bitcoins meer worden gemined. Dit is hard in de code vastgelegd en zou theoretisch alleen veranderd kunnen worden als meer dan 51% van de miners hier mee eens is.

Niet alle geminede coins kunnen actief verhandeld worden, omdat een redelijk aantal verloren is gegaan.

Hoeveel Bitcoins zijn er verloren?

Veel mensen die deel uitmaken van de cryptowereld zijn nieuwsgierig naar het aantal Bitcoin dat is gemined en verloren is gegaan. Volgens een recent onderzoek door Chainalysis zijn er ongeveer 4 miljoen Bitcoin verloren gegaan en niet meer terug te krijgen. Deze zijn dus niet meer in circulatie, maar worden wel opgenomen in het totale aantal coins die zijn gemined.

Dus blijven er van de ruim 19 miljoen BTC die zijn gemined maar 15 miljoen over. Hier zitten munten bij die verloren zijn gegaan door kwijtgeraakte private keys, de 1.1 miljoen BTC van Satoshi, en vanwege het overlijden van een eigenaar van een wallet.

Verloren Bitcoin

Chainalysis schatte in 2022 dat er in totaal zo’n 3.7 miljoen Bitcoin verloren is of niet meer toegankelijk.

Hoeveel Bitcoin kunnen er nog worden gemined?

De komende 100 jaar kunnen nog meer dan 2 miljoen BTC gemined worden (uiteraard afhankelijk van wanneer je dit lees).

Gezien het feit dat zoveel coins in het verleden verloren zijn gegaan, zullen er in de toekomst nog veel meer gaan verdwijnen. Het aantal Bitcoin dat verloren zal gaan zal waarschijnlijk flink afnemen, aangezien investeerders steeds verantwoordelijker worden. Ook is Bitcoin nu stukken waardevoller dan 4 jaar geleden.

Mocht je je afvragen wat er gebeurd met de kwijtgeraakte Bitcoin. Verloren coins blijven voor altijd op het Bitcoin adres, aangezien het de keys zijn die zijn kwijtgeraakt. In dit geval zijn de coins dus niemands eigendom en blijven ze ongeclaimed op het netwerk.

Aantal Bitcoin op exchanges

Onderstaand overzicht laat het aantal Bitcoin zien dat momenteel op exchanges staan en dus actief verhandeld wordt. Dit overzicht wordt 1 keer per dag bijgewerkt.

Aantal Bitcoin in handen van grote beursgenoteerde bedrijven

Onderstaand overzicht laat het aantal Bitcoin zien dat nu in bezit is van grote beursgenoteerde bedrijven en dus ook niet meer verhandeld kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *