Skip to content
  1. Kennisbank
  2. Algemeen
  3. Wat betekent een hard fork?

Wat betekent een hard fork?

Als je het nieuws rond cryptocurrency een beetje volgt weet je dat een hard fork best voor wat sensatie kan zorgen, maar wat is een hard fork nu eigenlijk en waarom krijgt het altijd zoveel aandacht? Dat vertellen we je in dit artikel. Een hard fork begint eigenlijk altijd met een meningsverschil tussen de gebruikers van een cryptocurrency.

Een verandering in het protocol

Waarschijnlijk weet je al wel redelijk hoe blockchain werkt. Als je dat nog niet weet kun je hier een Blockchain uitleg vinden in onze kennisbank. De blockchain houdt alle transacties bij en zorgt dus dat alles veilig en betrouwbaar verloopt. Naast de blockchain is ook het protocol van een cryptocurrency belangrijk. Het protocol zijn een set regels waar iedereen zich aan hoort te houden. In het protocol staat bijvoorbeeld hoe groot een blok op de blockchain mag zijn en om de hoeveel minuten er een nieuw blok bij mag komen.

Een verandering in deze set van regels kan alleen door te forken. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een soft fork en een hard fork. Bij een hard fork moeten de regels zo aangepast worden dat ze meer zullen toestaan. Bijvoorbeeld wanneer de blokgrootte aangepast wordt van 1MB naar 8MB. In dat geval moeten de regels versoepeld worden en moet er een hard fork plaatsvinden om dit bij te werken.

Niet iedereen is het altijd eens met een hard fork

Waar regels zijn, zijn ook mensen die graag de regels willen veranderen. Er zijn altijd verbeterpunten natuurlijk. Wanneer het protocol geüpdatet wordt, moeten de meeste gebruikers het daar wel mee eens zijn. Dit is vaak ook het geval, maar soms kan er een meningsverschil ontstaan. Wanneer een grote groep het oude protocol wil houden en een andere groep het nieuwe protocol wil gebruiken kan er een hard fork ontstaan. Bij een hard fork kan een groep gebruikers zich afsplitsen van de originele blockchain.

Misschien wel de bekendste hard fork is de hard fork bij Bitcoin op 1 augustus 2017. Toen splitste een groep zich af van Bitcoin en ontstond Bitcoin Cash. Tegenwoordig is deze afsplitsing nog steeds erg populair onder investeerders.

Wat moet ik doen bij een hard fork?

Over het algemeen zijn we nu in een stadium, waarbij je vrijwel niets hoeft te doen voor een hard fork. Zeker als je cryptocurrency bij een broker of een exchange staan, wordt dit meestal voor je geregeld. Het is echter niet vanzelfsprekend dat de broker of exchange de hard fork ook zal ondersteunen. Je weet zeker dat je de munten op de nieuwe blockchain ook kan claimen als je je munten in eigen beheer hebt.

Verdubbeling van je cryptocurrency

Wist je dat als je voor de hard fork beschikt over de cryptocurrency dat je na de fork op beide blockchains beschikt over de geforkte cryptocurrency? Even een voorbeeld van de Bitcoin/Bitcoin Cash hard fork. Als je voor 1 augustus 2017 beschikte over 1 BTC dan bestaat deze 1 BTC op de originele blockchain. Na de hard fork wordt er een kopie gemaakt van de blockchain, waarbij de kopie de Bitcoin Cash blockchain waarop nieuwe updates gedaan kunnen worden. Op beide blockchains bestaat jouw oude 1 BTC, alleen heet je BTC op de Bitcoin Cash blockchain geen Bitcoin meer, maar Bitcoin Cash. Dus heb je na de fork 1 BTC en 1 BCH. Daarom zie je voor een hard fork een sterke prijsstijging.

Het is overigens afhankelijk van de situatie of beide blockchains gebruikt zullen worden. In sommige gevallen wordt de oude blockchain verstoten en wordt er alleen gebruik gemaakt van de nieuwe blockchain.

Wat gebeurt er met mijn wallet bij een hard fork?

Dit is een goede vraag en hangt echt af van de fabrikant of softwarebouwer van je wallet. Wanneer je een online wallet hebt bij een broker of exchange kun je daar terecht voor vragen. Bij een hard fork kun je dus het beste al het nieuws in de gaten houden en vooral de social media kanalen volgen van de cryptocurrency en de maker van je wallet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *