Skip to content
  1. Kennisbank
  2. Persoonlijkheden
  3. Changpeng Zhao

Wie is Changpeng Zhao?

Changpeng Zhao, ook wel bekend als CZ, is de oprichter en CEO van Binance. De grootste cryptocurrency exchange ter wereld op basis van echt gemeten volume. Via zijn Twitter kanaal houdt hij de community goed op de hoogte van ontwikkelingen en updates over de crypto beurs. Zijn charisma en goede communicatie hebben Binance geholpen bij het grote succes. In dit artikel kom je meer te weten over charismatische Changpeng Zhao.

De geschiedenis van Changpeng Zhao

Changpeng Zhao was geboren in 1977 in China en verhuisde als tiener naar Canada. Hij studeerde informatiewetenschappen aan de McGill University in Montreal en behaalde hier zijn bachelor. CZ is altijd actief geweest in de financiële sector. Zijn eerste baan na zijn studie was bij de Tokyo Stock Exchange waar hij software ontwikkelde om handelsorders te matchen. Vier jaar later werkte hij als ontwikkelaar bij Bloomberg Tradebook, totdat hij in 2005 naar Shanghai verhuisde. Daar richtte hij zijn eerste bedrijf op Fusion Systems gericht op het ontwikkelen van handelssystemen voor brokers.

CZ investeerde 1 miljoen dollar in Bitcoin in 2013

CZ kwam voor het eerst in aanraking met Bitcoin tijdens een pokertoernooi in 2018 met Bobby Lee and Ron Cao. Dit gesprek intrigeerde zo erg dat hij in 2013 zijn huis verkocht voor 1 miljoen dollar en het volledige bedrag investeerde in Bitcoin. De Bitcoin koers stond op dat moment op $600, niet veel later zakte de koers naar $200. Ondanks deze daling heeft hij zijn BTC vermogen tot op de dag van vandaag niet verkocht.

Hij kwam voor het eerst beroepsmatig in aanraking met cryptocurrency toen hij startte als CTO van OKCoin. Ook deed hij een aantal crypto gerelateerde projecten voor onder andere Blockchain.com. Het duurde niet lang voordat hij zijn tweede eigen bedrijf startte Bijie Technology, waarbij hij exchange software in de cloud ontwikkelde. Op het hoogtepunt heeft Bijie ruim 30 exchanges voorzien van software in de cloud.

De start van Binance

CZ stapte op bij OKCoin om in 2017 zijn eigen cryptocurrency exchange op te richten. Hij startte het bedrijf in juli van 2017 en hield een Initial Coin Offering (ICO) voor investeerders. Tijdens deze ICO haalde hij ongeveer 15 miljoen dollar op. Investeerders kregen in ruil voor hun investering Binance Coin (BNB). Omgerekend betaalde investeerders tussen de $0,10 en de $0,50 voor 1 BNB. Investeerders hebben een mooi rendement behaald op hun investering. 1 BNB is op dit moment ongeveer $20 waard.

De cryptocurrency exchange werd steeds populairder en steeds meer mensen stapten over. Binance was één van de eerste exchanges die een partnerprogramma aanbood, waardoor veel mensen het bedrijf extra gingen promoten. Grote concurrenten zoals Coinbase Pro (vroeger GDAX), Poloniex, Kraken of Bittrex waren duurder en hadden geen partnerprogramma. Door het partnerprogramma hadden Twitteraars, YouTubers en website eigenaren een incentive om de cryptocurrency exchange te promoten. En de beurs was daadwerkelijk goedkoper.

Tijdens de bullmarkt van 2017/2018 moest de beurs uit voorzorg het registreren van nieuwe gebruikers pauzeren. Naar eigen zeggen werd er toen dagelijks ruim 10 miljard dollar aan cryptocurrency verhandeld op de beurs, door bijna 8 miljoen leden. Inmiddels heeft het bedrijf de 30 miljoen leden gepasseerd en hebben zij duizenden werknemers in dienst over de gehele wereld.

Het vermogen van Changpeng Zhao

Forbes heeft Changpeng Zhao in de top 3 rijkste cryptocurrency personages geplaatst. Zijn vermogen wordt geschat op 1,2 miljard dollar (2019) en staat hiermee in de top 2000 rijkste miljardairs. In 2018 stond hij op positie 216 van de rijkste Chinezen, hij verdween van de lijst in 2019. Volgens Forbes is zijn vermogen nu bijna 18 miljard en staat in hij in 2022 op positie 19.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *