Cryptocurrency voor beginners: Stap voor stap uitleg

Last Updated on 24 februari 2022 by CryptoTips.eu

Dit artikel is speciaal geschreven voor mensen die willen beginnen met cryptocurrency, maar geen idee hebben waar ze moeten beginnen en waar ze rekening mee moeten houden. Afhankelijk van jouw doel voor de toekomst leggen wij stap voor stap uit hoe je begint met crypto.

We gaan er voor het gemak vanuit dat jij al weet wat cryptocurrency en Bitcoin zijn, zo niet klik dan op de linkjes voor meer informatie.

Stap 1: Inventariseer hoeveel je wil investeren
Stap 2: Bepaal in welke cryptocurrency je wil investeren en doe onderzoek
Stap 3: Investeren als beginner bij de goedkoopste exchange
Stap 4: Houd je resultaten in de gaten
Stap 5: Verzilver je winst

Stap 1: Inventariseer hoeveel je wil investeren

Investeren in cryptocurrency als beginner moet leuk blijven, investeer daarom alleen geld in crypto dat je kunt missen. Houd in je achterhoofd dat het investeren in crypto extreem risicovol is en dat je in het ergste geval al je geld kan verliezen. Kijk eerst naar je vast lasten, zoals je huur, hypotheek, boodschappenkosten, medicijnen etc. en bepaal dan wat je overhoudt. Kijk vervolgens wat je van dat bedrag kan missen. Spreek met jezelf af dat je het iedere maand bij dit bedrag houdt.

Stap 2: Bepaal in welke cryptocurrency je wil investeren en doe onderzoek

Welke crypto in de toekomst zal gaan stijgen, weet natuurlijk niemand. Je investeert in cryptocurrency op basis van je eigen onderzoek en niet die van een ander. Ga dus niet af op een advies van een crypto influencer, collega of een website zoals deze.

Bekijk bijvoorbeeld naar de top 10 cryptocurrencies en onderzoek welke crypto jouw investering waard is. Om je risico te verspreiden kan je ook kiezen om in een aantal verschillende munten te investeren. Dit zou je kun bepalen op basis van de eigenschappen van de munt, denk aan 1 smart contract platform munt, 1 privacy munt, 1 exchange token, 1 valuta munt etc.

Nadat je hebt bepaald in welke crypto je wil investeren, is het ook het moment belangrijk. Zorg dat je op het juiste moment de investering doet. Gaan bijvoorbeeld alle prijzen heel snel omhoog, dan is het geen goed idee om juist nu te investeren. In de meeste gevallen vindt er een correctie plaats na de stijging, die je eenvoudig kan oppikken.

Een slimme en eenvoudige manier om te investeren in crypto, maar ook traditionele aandelen, is door middel van de Dollar Cost Average methode.

Stap 3: Investeren als beginner bij de goedkoopste exchange

Om te investeren in cryptocurrency met iDEAL, Bancontact, creditcard of bankoverschrijving moet je gebruikmaken van een broker. Brokers brengen kosten in rekening in de vorm van een fee (handelskosten). Deze kosten zijn inbegrepen in de koers die je ziet, waardoor het vaak niet echt transparant is hoeveel je daadwerkelijk betaald.

De goedkoopste broker/exchange van Nederland is de Amsterdamse exchange Bitvavo. Hier betaal je slechts 0.25% handelskosten, terwijl je bij bijvoorbeeld BTC Direct al gauw 3% betaalt. Klik hier om een account aan te maken bij Bitvavo en profiteer van een welkomstbonus waarbij je de eerste € 1.000 gratis mag verhandelen.

Na de registratie kan je direct cryptocurrency kopen met betaalmethodes zoals iDEAL. In deze handleiding leggen wij stap voor stap uit hoe je dit doet. Bij Bitvavo ontvang je je eigen wallet, dus hier hoef je geen software voor te installeren.

Bekijk hier hoe je je account bij Bitvavo zo goed mogelijk beveiligt.

Stap 4: Houd je resultaten in de gaten

In het Bitvavo portaal kan je in je dashboard de waarde van je huidige portfolio bekijken. Er zijn ook verschillende apps waarin je je resultaten in de gaten kan houden, zoals de Blockfolio app.

Het is belangrijk om de resultaten in de gaten te houden, zodat je precies weet hoeveel winst of verlies je hebt gemaakt. Onderzoek waarom je goed of juist verkeerd hebt geïnvesteerd en probeer hiervan te leren.

Stap 5: Verzilver je winst

De waarde die je bij Bitvavo ziet is natuurlijk erg leuk, maar het kan ieder moment veranderen. Wees daarom zeker van winst en spreek met jezelf af bij welk percentage je winst pakt. Op die manier weet je zeker dat je cash hebt wanneer de markten crashen. In de toekomst zullen we een hoop crashes meemaken, de vraag is alleen wanneer.

Aanvullend kan je ook je winst in de vorm van cryptocurrency veilig stellen door het te versturen naar een wallet in eigen beheer. Cryptocurrency op een exchange laten staan, brengt een groot risico met zich mee. De exchange of je account kan in theorie gehacked worden. Houd daarom alleen crypto op een exchange, waarmee je ook daadwerkelijk handelt.

Wil je meer tips over in welke cryptocurrency je moet investeren en hoe je moet handelen? Bekijk dan de Crypto Masterclass cursus, waarin alles tot in de puntjes uitgelegd wordt.