Skip to content
  1. Kennisbank
  2. Algemeen
  3. Wat zijn Decentralized Applications (dApps)?

Wat zijn Decentralized Applications (dApps)?

Wat als de technologie in je huis zou meewerken met jou om geld te verdienen. Stel je met andere woorden voor dat er een dag komt dat al je spullen zichzelf te huur aanbieden wanneer jij ze niet gebuikt.  Je auto, die ongeveer de helft van de dag stilstaat, zendt een signaal uit naar geïnteresseerden dat hij vrij is en kan gehuurd worden, terwijl jij op kantoor zit of je zonnepanelen verkopen de opgeslagen energie aan iemand anders, terwijl jij die energie niet nodig hebt.

Dit klinkt allemaal erg lucratief en utopisch niet? Op dit ogenblik nog wel, maar dat betekent niet noodzakelijk dat het geen realiteit kan zijn. Het tijdperk wanneer applicaties met elkaar zullen praten en namens jou beslissingen zullen nemen is immers al begonnen.

YouTube video

Er is een steeds groter wordende verschuiving in onze dagelijkse interacties met software en hardware. Onze technologie wordt steeds autonomer. Hoe zorgen we ervoor dat ze handelen in het belang van hun gebruikers en niet van zichzelf? Hoe verdelen we ons vertrouwen naar deze apps toe?

Dankzij de blockchain hoeven we ons daar geen zorgen over te maken. Met het gedistribueerde karakter van blockchain wordt het vertrouwen in onze applicaties overgedragen en verdeeld onder iedereen op hetzelfde netwerk. Ik vertrouw erop dat jeu het netwerk beveiligt omdat je er op vertrouwt dat ik hetzelfde doe.

Dankzij Bitcoin, de uitvinding van Satoshi Nakamoto, was voor het eerst decentralisatie van vertrouwen mogelijk. We zijn gestopt afhankelijk te zijn van een centrale autoriteit die ervoor zorgde dat de dingen gebeuren zoals ze zouden moeten. Dankzij de blockchain kunnen we applicaties programmeren om namens ons te werken.

Gedecentraliseerde Applicaties (Decentralized Applications of dApps) zijn deze autonome applicaties die die wereld vorm zullen geven.

Decentralisatie

dApps (Decentralized Applications) zijn eigenlijk stukjes software die autonoom draaien op de blokchain. Ze zijn niet veel afwijkend van algemene applicaties die tegenwoordig op internet draaien en verschillen alleen in hun vermogen om autonoom te handelen. dApps kunnen alles wat traditionele apps kunnen en ze kunnen dat proces bovendien automatiseren om volledig aan de behoeften van de gebruikers te voldoen. Met de vooruitgang in de blockchain-technologie wordt het ook steeds beter haalbaar om applicaties te innoveren om voor ons te werken.

Een dApp ziet er hetzelfde uit als elke andere webgebaseerde applicatie: de dApp voert dezelfde functies uit volgens dezelfde vooraf gedefinieerde logica. Wat wel nieuw is, is de koppeling van een publiek-private sleutelinfrastructuur (public-private key) wat de dApp toelaat om een eigen wallet te bevatten.

Daardoor kan men slimme overeenkomsten (smart contracts) in de applicatie inbouwen, deze een aantal voorwaarden geven en deze daarna volledige zelfstandig laten functioneren. Als dat gedaan is kan de applicatie betalen, betalingen ontvangen, contracten uitvoeren en verplichtingen nakomen.

Op welk platform kan je een dApp bouwen?

Op dit moment blijft EOS het meest actieve platform voor dApp in termen van dagelijkse gebruikers, maar Ethereum en ook Cardano zijn er druk mee bezig. Dankzij zijn flexibiliteit is Ethereum lucratief voor ontwikkelaars die graag willen experimenteren hoe ver ze kunnen gaan. Als laatste, qua gemiddeld dApp-gebruik is Steem zijn concurrenten ver vooruit. Steem is een op blockchain gebaseerd sociaal netwerk dat gebruikmaakt van de inzet en verbinding van de gebruikers om hun te helpen het netwerk efficiënt te gebruiken.

Ethereum

Ethereum kwam sinds het begin van zijn ontwikkeling met de belofte om door blockchain aangedreven decentrale applicaties naar een hoger niveau te tillen.

YouTube video

Ook al heeft het verschillende concurrenten, toch blijft Ethereum een heel erg ​​relevant platform voor dApps.

EOS

EOS, dat beweert een blockchain zonder transactiekosten te zijn, is erg populair voor de ontwikkeling van dApps. Dit wordt bereikt door het eigendomsmodel van EOS, waar gebruikers eigenaar van zijn en het recht hebben om middelen te gebruiken die evenredig zijn aan hun inzet, in plaats van voor elke transactie te moeten betalen. Dus, in wezen, als je N tokens van EOS bezit, dan heb je recht op N * k transacties.

YouTube video

Op dit moment zijn de belangrijkste toepassingen die op EOS zijn gebouwd, gebaseerd op gamen of gokken, maar het netwerk heeft de komende jaren meer functionaliteit beloofd.

Cardano

Cardano is vergelijkbaar met Ethereum (wat vooral komt doordat ontwikkelaar Charles Hoskinson vroeger voor Ethereum werkte).

YouTube video

Cardano z’n benadering is uniek in de ruimte omdat het trots is op wetenschappelijke filosofie en peer-reviewed academisch onderzoek. Ook al zijn er niet veel applicaties ontwikkeld op het platform, Cardano staat op het punt om naam te maken binnen de dApp-gemeenschap.

TRON

Justin Sun, een van de meest controversiële figuren in de crypto-industrie, heeft beloofd om van Tron een blockchain-platform te maken dat gebaseerd is op smart contracts en hij wil de overgang van traditionele naar gedistribueerde applicaties vergemakkelijken.

YouTube video

In theorie zou Tron 80x meer transacties per seconde kunnen verwerken dan de Ethereum-blockchain, waardoor het zeer aantrekkelijk is. Op dit ogenblik is dat echter nog niet zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *