Skip to content
  1. Kennisbank
  2. Tokens
  3. Wat is een Token Swap?

Wat is een Token Swap?

Binnen de wereld van de cryptocurrency kom je veel verschillende en soms lastige termen tegen. Zeker als je net nieuw bent en voor het eerst wilt gaan investeren in een digitale munt kan het soms lastig zijn om alles goed te begrijpen. Gelukkig kun je dan altijd in onze crypto kennisbank terecht om een uitleg te vinden in duidelijk taal.

Als je het nieuws rond altcoins zoals EOS en Tron een beetje volgt heb je vast de term token swap als eens voorbij zien komen. Deze relatief nieuwe munten zijn namelijk gestart op de blockchain van Ethereum, maar zijn vrij recent over gegaan naar hun eigen blockchain. Dit noem je een token swap en daar vertellen we je in dit artikel wat meer over. Een token swap wordt ook wel een mainnet migration of een mainnet migratie genoemd.

Een token swap is het overstappen blockchain naar blockchain

Een token swap wordt ook wel token migration genoemd en is het overzetten van digitale tokens van de ene blockchain naar de andere blockchain. Dit gebeurt met name als een net beginnende coin geld voor het project ophaalt via een bestaand blockchain systeem en vervolgens op eigen benen gaat staan met een eigen blockchain. Je ziet bijvoorbeeld dat toen EOS en Tron begonnen ze eerst gebruik maakte van de Ethereum blockchain en vervolgens een eigen blockchain zijn gaan faciliteren. Wanneer een cryptocurrency gebruik gaat maken van een eigen blockchain schakelen ze over naar hun eigen mainnet.

Cryptocurrency die starten met hun eigen mainnet is niet altijd de reden voor een token swap. Een cryptocurrency kan ook switchen van blockchain, omdat ze zien dat een andere blockchain meer voordelen biedt. Dit gebeurde bijvoorbeeld in 2017 met Storj. Storj maakte eerst gebruik van de Bitcoin blockchain, maar maakte door een token swap de overstap naar de blockchain van Ethereum. Dit omdat de blockchain van Ethereum beter schaalbaar is dan de blockchain van Bitcoin. Als je wilt weten wat dit schaalbaarheidsprobleem bij blockchain precies is, kun je dat ook terugvinden in onze crypto kennisbank.

Wat moet je doen bij een token swap of een mainnet migratie?

Heel kort gezegd merk je eigenlijk heel weinig van een token swap of een mainnet migratie. Wel kan het invloed hebben op de waarde van een cryptocurrency. Bij een token swap worden je coins een op een omgewisseld. Er zijn dus geen bijkomende kosten en er hoeft ook niks omgerekend te worden. Wanneer je coins hebt gekocht bij een van de grote brokers zoals Binance hoef je niks te doen voor een token swap. Binance zorgt ervoor dat alles vanzelf gaat. Wanneer je cryptocurrency bewaart in je eigen persoonlijke wallet zal je wel zelf actie moeten ondernemen. Per token swap verschillen de acties die je dan moet doen. Gelukkig krijg je altijd voldoende uitleg. Vaak moet je voor de token swap plaats zal vinden je tokens registeren zodat je tokens mee worden genomen in de swap. Dit proces heet mapping.

Als je tokens bij de volgende brokers/exchanges staan hoef je niets te doen:

1 Comment

  1. Tony
    19 september 2020 @ 21:05

    Ik ben nu veelste laat om mijn erc20 EOS tokens te swappen. Stonden nog op mijn Ledger. Kan dit nu nog en zo ja hoe?

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *