Skip to content
  1. Kennisbank
  2. Tokens
  3. Wat is een Non-Fungible Token (NFT)?

Wat is een Non-Fungible Token (NFT)?

Een non-fungible token (onvervangbare token) verwijst naar een cryptografische token, die 100% uniek is en waar er dus maar 1 van bestaat. Geen enkele NFT is exact hetzelfde.

In wezen betekent fungible dat een token in principe vervangbaar is door dezelfde token en dat je de ene token niet van het andere kan onderscheiden. Cryptocurrency tokens zoals Litecoin (LTC) vertonen precies deze vervangbare eigenschappen. Een LTC munt is gelijk aan elke andere LTC munten. Als je één LTC verstuurt ​​en daar een andere voor terugkrijgt, dan kan jij het verschil niet zien.

Cryptocurrency tokens vertegenwoordigen het grootste aantal vervangbare tokens. Sommige tokens zijn echter onvervangbaar, omdat ze van elkaar verschillen en ze kunnen niet met elkaar verwisseld worden (wat bij LTC dus wel kan).

Verschil tussen vervangbare en onvervangbare tokens (Fungible vs Non-Fungible Tokens)

NFT’s hebben unieke eigenschappen waardoor ze verschillend van elkaar en digitaal schaars zijn. Non-Fungible tokens worden  ontwikkeld op de Ethereum blockchain volgens het Ethereum ERC-721-standaard. Een ERC-721-token bevat specifieke informatie en verschilt altijd van een ander ERC-721-token. Hierdoor ontstaat er schaarste voor een NFT.

Aan de andere kant volgen vervangbare tokens op de ETH blockchain de ERC-20-standaard en hierbij is het wel mogelijk om ze tegen elkaar uit te wisselen. Denk aan bijvoorbeeld Uniswap (UNI) tokens.

Het is mogelijk om vervangbare tokens in kleinere eenheden op te delen. Je kan bijvoorbeeld een fractie van een op ERC-20 gebaseerd token zoals Uniswap kopen. Het tegendeel is waar voor een ERC-721-token, die een unieke kenmerk van ondeelbaarheid heeft. Niemand wil dat een kunstwerk of een anders schaars goed in tween wordt gedeeld.

Beeple kunstwerken

Een mooi voorbeeld van NFT tokens zijn de kunstwerken van Beeple. De Amerikaanse kunstenaar heeft ruim 5000 kunstwerken voor maar liefst $69 miljoen verkocht in London.

Nyan Cat meme

Van de bekende Nyan Cat meme is onlangs een NFT gemaakt en verkocht voor 300 Ether. Tijdens de verkoop had dit een waarde van $550,000.

NFT waarschuwing

In 2021 is er duidelijk een NFT hype ontstaan en lopen de prijzen voor bepaalde tokens flink op. Hoelang dit door blijft gaan is natuurlijk niet bekend, maar onderzoek eerst goed hoe een NFT gemaakt wordt. In principe kan iedereen van een afbeelding een NFT maken. Dus iemand kan bijvoorbeeld van de Nyan Cat meme opnieuw een NFT maken, en deze verkopen. Sunny Decree legt het in onderstaande video goed uit.

YouTube video

Conclusie

Een NFT kan erg handig zijn bij het digitaliseren van verzamelobjecten. Ook zouden ze in theorie gebruikt kunnen worden bij het opslaan van belangrijke gegevens zoals academische kwalificaties, overlijdensakten, garanties, medische rapporten, eigendomsbewijzen of zelfs identiteiten.

Met het concept van NFT’s kunnen deze tastbare documenten bestaan ​​in gedigitaliseerde vormen, opgeslagen worden in wallets en worden beschermd tegen wijziging en vervalsing.

De vraag is echter wel in welke mate het een unieke token is als iedereen dezelfde afbeelding kan hergebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *