Skip to content
 1. Kennisbank
 2. Investeren
 3. Wat is een IEO?

Wat is een IEO (Initial Exchange Offering)?

Een ICO ken je vast al, maar een IEO is een relatief nieuw begrip. Een IEO is een nieuwe vorm van crowdfunding door blockchain startups, en staat voor Initial Exchange Offering. Je kunt een IEO vergelijken met een ICO, maar dan volledig gerund via een cryptocurrency exchange. Momenteel is er een enorme hype omtrent IEO’s en zien wij de vraag naar ICO’s sterk dalen. De dalende trend is ook niet zo gek, want er waren veel ICO’s met falende projecten of teams die van de aardbodem verdwenen na het ophalen van geld.

De voordelen van IEO’s

Initial Exchange Offerings worden gerund door de grootste exchanges van dit moment, waaronder Binance. In grote lijnen is een IEO gelijk aan een ICO, je kunt een bepaalt aantal tokens kopen tegen een vaste prijs en er is een maximum vastgesteld. Een groot voordeel is dat de grote exchanges hun goede reputatie op het spel zetten om in zee te gaan met een bepaald project. Als achteraf blijkt dat het project een scam was of de beloftes niet kan waarmaken dan zullen de investeerders zich tegen de exchange keren.

Hierdoor worden de exchanges min of meer geforceerd om alleen goede projecten te selecteren en zeer goed onderzoek te doen. Een exchange hoeft maar met één verkeerd project in zee te gaan en er is een grote kans dat de hele community zich tegen deze exchange keert. Hierdoor weet je (bijna) zeker dat als je bijvoorbeeld via Binance met een IEO meedoet, dat het project betrouwbaar is en is het een stuk veiliger om via een IEO te investeren. Ook weet je zeker dat ze er niet vandoor gaan met je investering. Uiteraard betekent dit niet dat alle IEO’s via bijvoorbeeld Binance goed uit zullen pakken en dat de prijs zal gaan stijgen. Het is altijd belangrijk dat je zelf goed onderzoek doet naar het project.

De token is direct verhandelbaar en het project heeft minder promotiekosten

Een ander voordeel van een IEO is dat de token snel beschikbaar wordt gesteld voor verkoop. De tokensale wordt immers via een exchange gedaan, en uit praktijk blijkt dat de token binnen een week beschikbaar wordt om verhandeld te worden. Bij ICO’s kon dit soms wel maanden duren. De exchange neemt ook de promotie uit handen, waardoor het nieuwe project snel aan een groot aantal gebruikers getoond kan worden. Hierdoor zal het volume niet alleen na lancering toenemen, maar scheelt dit ook enorm in de kosten voor de nieuwe startup.

Je hoeft als gebruiker eenmalig via de exchange een KYC uit te voeren, vervolgens handelt de exchange dit af met alle projecten.

Wat zijn de nadelen IEO’s?

Hoewel de IEO via een exchange is gedaan, is het niet 100% gegarandeerd dat de tokens in prijs zullen stijgen. De afgelopen tokensales is dat wel het geval geweest, maar ook aan IEO’s zullen na verloop van tijd een einde komen. Net zoals bij een ICO. Ook kan het zo zijn dat het project niet slaagt en de beloftes niet waar kan maken om welke reden dan ook.

De verschillen tussen een IEO en een ICO

 1. Via een IEO maak je gebruik van het vertrouwde platform van de exchange, en niet van een onbekende website van de startup.
 2. Investeren, loting, uitgifte en listing wordt afgehandeld door de exchange, en niet door de startup zelf. Hierdoor weet je zeker dat je de tokens ontvangt en dat ze binnen korte termijn verhandelbaar zijn. Bij een ICO kan dit maanden duren.
 3. Het risico van oplichting is laag, omdat de reputatie van de exchange op het spel staat. Bij een ICO kan het project na het ophalen van het geld de website sluiten.
 4. Bij een IEO maakt het nieuwe project gebruik van het klantenbestand van de exchange, bij een ICO moet er geïnvesteerd worden in promotie. Hierdoor bespaard het project marketingkosten en kan dit geïnvesteerd worden in het ontwikkelen van het project.
 5. KYC wordt eenmalig per exchange afgehandeld, bij een ICO moet je voor ieder project opnieuw je gegevens opsturen.

Wil je ook meedoen met een IEO?

De bekendste IEO’s worden op dit moment via Binance Launchpad geregeld. Hier worden wel enkele eisen gesteld aan investeerders. Zo moet je een KYC uitvoeren en hierbij moet je je identiteitsbewijs verifiëren bij Binance. Dit proces duurt niet langer dan 5 minuten. Vervolgens moet je beschikken over minimaal 100 Binance Coins en moet je deze de afgelopen 20 dagen in je account hebben staan. Dit betekent dat je momenteel minimaal € 3000 aan BNB in je account moet hebben staan.

Binance Loterij tickets

Afhankelijk van hoeveel BNB je hold, kun je aanspraak maken op Binance loterij tickets met een maximum van 5. Op de dag voor de tokensale kun je kijken of je één of meerdere winnende loten hebt. Let op: als je gewonnen hebt dan doe je automatisch mee voor ieder lot. Het is vanaf dan niet meer mogelijk om uit te stappen.

Voorbeelden van Initial Exchange Offerings

 • BitTorrent (BTT) – IEO prijs: $ 0.00012 ROI: 10.65x USD 4.19x BTC 4.23x ETH
 • Fetch.AI – IEO prijs: $ 0.0867 ROI: 2.57x USD 1.14x BTC 1.34x ETH
 • Celer – IEO prijs: $ 0.0067 ROI: 2.86x USD 1.32x BTC 1.48x ETH
 • Matic – IEO prijs: $ 0.00263 ROI: 8.03x USD 5.03x BTC 5.02x ETH
 • Harmony – IEO prijs: $ 0.003175 ROI: 6.71x USD 6.67x BTC 6.88x ETH

Deze prijzen zijn niet actueel, maar geeft wel een inzicht in wat de IEO prijs was en hoeveel rendement er behaald is op dit moment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *