Skip to content
 1. Kennisbank
 2. Algemeen
 3. Wat is een bearmarkt?

Wat is een bearmarkt?

Je hoopt natuurlijk altijd dat je investering in cryptocurrency zo veel mogelijk waard wordt. Helaas is dat niet altijd het geval, het blijft toch vaak een gok wat de koers van een munt gaat doen. Wanneer de markt lange tijd daalt en er weinig vertrouwen is, spreek je van een bearmarkt (berenmarkt).

Bij een bearmarkt is er weinig vertrouwen in de markt

Waar een stierenmarkt juist investeerders naar zich toe trekt, doet een bearmarkt precies het tegenovergestelde. Bij een stierenmarkt verwacht men dat de winst zal stijgen waardoor dus veel investeerders een cryptocurrency inkopen. Bij een bearmarkt is er juist sprake van een langdurige periode van koersdalingen. Vaak heerst er ook pessimisme onder de investeerders waardoor een munt weinig nieuwe investeerders naar zich toe trekt. Wanneer er geen nieuwe investeerders bij komen zal de koers van een munt voorlopig ook niet stijgen.

Een bearmarkt komt vaker voor in een recessie dan normaal. Doordat een cryptocurrency negatief in het nieuws komt of investeerders liever een andere munt kiezen, blijft de koers laag of blijft zelfs constant dalen. Er zijn tegenwoordig dan ook enorm veel verschillende cryptocurrency op de markt. Naast Bitcoin zijn er ondertussen meer dan 20000 altcoins, waardoor de liquiditeit verdeeld worden over al deze cryptomunten.

Bij een bearmarkt wordt de vergelijking gemaakt met een beer. Een beer vangt namelijk zijn prooi door met zijn klauwen naar beneden te slaan. Dit staat symbool voor de dalende koers. Een stier vangt zijn prooi juist door zijn hoorns opwaarts te gooien. Vandaar dat een bullmarkt staat voor een stijgende trend.

Wanneer er een negatief sentiment heerst wordt dit bearish genoemd. Dit kan voor een langere periode zijn, maar ook van korte duur. Zo kan met tijdelijk tijdens een bullmarket ook bearish zijn.

Wat zijn de kenmerken van een bearmarkt?

 1. De koersen blijven dalen
 2. Er is veel angst en onzekerheid op de markt
 3. Koersen dalen bij slecht nieuws
 4. Koersen blijven stabiel bij goed nieuws (of stijgen nauwelijks)
 5. Mainstream media praat negatief over cryptocurrency of er wordt niet over gepraat

Historische crypto bearmarkten

 • 2014-2016
 • 2018-2020
 • 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *