Skip to content
  1. Kennisbank
  2. Handelen
  3. Wat betekent marge handel (margin trading)?

Wat betekent marge handel (margin trading)?

Wanneer je cryptocurrency wilt gaan kopen, kun je dat heel eenvoudig doen bij een broker. Brokers zorgen er dan ook voor dat zo goed als alle cryptomunten beschikbaar worden voor een breed publiek. Als je eenmaal cryptocurrency in je bezit hebt, kun je deze weer verkopen tegen euro’s op het moment dat de waarde is gestegen. Dit is een vrij simpele investering maar er zijn mensen die het iets groter aan willen pakken. Als je echt intensief wilt gaan handelen, moet je op een cryptocurrency exchange zijn. Een exchange zoals Bybit is een waarschijnlijk de bekendste. Op een exchange bepaalt de koers van een munt de prijs, een broker bepaalt zelf de prijs. Hierdoor kun je met goede speculaties veel winst maken. Om de kans op meer winst te verhogen kun je beleggen met een hefboom. Dit heet margin trading.

Houd er rekening mee dat bedrijven (crypto partijen) die Futures handel aanbieden vaak geen registratie hebben bij De Nederlandsche Bank.

Margin trading is inzetten met een hefboom

Bij margin trading kun je geld inzetten op de stijging of daling van een koers. Wanneer je bijvoorbeeld denkt dat de koers van Bitcoin flink zal gaan stijgen, kun je een positie openen die hierop speculeert. Op deze manier kun je winst maken op een exchange. Je koopt en verkoopt eigenlijk dus geen cryptocurrency.

Bij margin trading leen je geld van andere gebruikers bij het openen van een positie. Dit gaat door middel van een hefboom. Wanneer een hefboom 10x is, zal je inleg van 1 BTC bij je positie 10 BTC waard zijn. Hierdoor verdien je meer geld als de koers stijgt, maar verlies je ook meer geld als de koers de verkeerde kant op gaat. Je verliest nooit meer dan dat je daadwerkelijk hebt, je hebt dus nooit een schuld met leverage trading.

Wanneer een koers stijgt, zal je deze koersstijging uitbetaald krijgen. Stel dat de koers van Bitcoin stijgt met 10%. Dit betekent dat je inleg met geleend geld van 10 BTC ook met 10% zal stijgen. Dat is natuurlijk een mooi bedrag, maar vergeet niet dat je alleen de percentuele winst ontvangt. Na je margin trading houdt je dan dus 0.1 BTC winst over. Wanneer je bij dit voorbeeld geen gebruik had gemaakt van margin trading had je slechts 0.01 BTC verdiend.

Met marge handelen stel je jezelf bloot aan een hoger risico

Wanneer je aan margin trading doet neem je grotere risico’s. Je kunt niet alleen sneller geld verliezen, maar afhankelijk van je leverage (hefboom) kun je ook sneller geliquideerd wordt. Als je geliquideerd wordt dan verlies je al je geïnvesteerde geld, dit is dus iets wat je ten alle tijden wilt voorkomen. Hoe hoger je hefboom, des te lager je liquidation price is, dus de prijs wanneer je geliquideerd wordt. Goed om te weten is dat je nooit meer geld kan verliezen dan in je account staat. Houd er dus goed rekening mee dat margin trading met een hefboom je extra winst kan opleveren, maar ook kan betekenen dat een koersdaling van 10% voor jou een daling van 100% betekent.

Speculeren met geleend geld klinkt toch een beetje eng, daarom is het goed om te weten wat er met je geleende geld gebeurd als je geen winst maakt.

Als we de inleg bij het bovenstaande voorbeeld gebruiken heb je dus een positie waarmee je met 10 BTC speculeert op de koers. Het is goed om te weten dat daar dus ook 1 BTC van je eigen geld in zit. Wanneer een koers daalt en je 10 BTC nog maar 9 BTC waard is, zul je 1 BTC moeten bijstorten om je positie open te houden. Dit heet een margin call.

Wanneer je bij een margin call geen geld bijstort of niet snel genoeg dan wordt je positie gesloten en geliquideerd. Dit betekent dat je al je geld kwijt bent. Als je wel op tijd inspeelt op de margin call dan kan je eventueel je verliezen rechttrekken óf nog meer verliezen.

Waar kan ik aan margin trading doen?

De volgende trading platforms staan bekend om hun margin trading functionaliteiten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *