Skip to content
  1. Kennisbank
  2. Persoonlijkheden
  3. Wie is Vitalik Buterin?

Wie is Vitalik Buterin?

Vitalik Buterin is een Russisch-Canadese Bitcoin auteur en crypto programmeur geboren in Moskou, Rusland, in 1994. Zijn familie verhuisde naar Canada in 2000, op zoek naar betere kansen. De drop-out van de University of Waterloo werd beroemd vanwege zijn rol als oprichter bij de publicatie van Bitcoin Magazine in 2011.

Hij hoorde voor het eerst over Bitcoin van zijn vader in 2012, hetzelfde jaar waarin Bitcoin Magazine besloot zich in de gedrukte media te storten. De eerste gedrukte editie van het tijdschrift staat bekend als de eerste grote publicatie over het evoluerende onderwerp cryptocurrency.

In 2012 verdiende Buterin de bronzen medaille voor de Internationale Olympiade in de informatica. In 2013 ontwikkelde hij een passie voor programmeren, aangewakkerd door zijn wereldwijde interactie met collega softwareontwikkelaars.

In datzelfde jaar maakte hij goed gebruik van zijn schrijfinstinct om een whitepaper te publiceren over een idee dat hij had: Ethereum, een cryptocurrency-platform met nieuwe functies, die hij miste in Bitcoin.

Buterin studeerde voor korte tijd aan de University of Waterloo, maar haakte af in 2014 nadat hij een sponsoring van $100.000 had ontvangen van The Thiel Fellowship. Hij besloot zich te focussen op zijn idee om het Ethereum platform te ontwikkelen. Op dit moment komt het Ethereum platform op positie 2 op basis van marktkapitalisatie. Het is de onderneming die Vitalik heeft gemaakt tot wat hij nu is!

Vitalik en Bitcoin Magazine

Vitalik Buterin en Mihai Alisie hebben samen Bitcoin Magazine opgericht in 2011 (we hebben het hier over de internationale Bitcoin Magazine). Het staat bekend als de  eerste website dat zich uitsluitend met Bitcoin bezighoudt. Het was in die tijd een felbegeerde schat aan informatie, aangezien het één van de eerste bronnen was met originele informatie over digitale valuta, en met name Bitcoin. Vitalik was de hoofdredacteur en schrijver.

Vitalik droeg als parttime schrijver bij aan de website tot in 2012 de eerste gedrukte publicatie van de website werd gepubliceerd. Hij werkte ongeveer 15 uur per week. Hoewel het online beschikbaar was via hun website, was het ook verkrijgbaar in de boekwinkels van Barnes & Noble in de Verenigde Staten.

Mihai en Vitalik werkten samen met Coin Publishing Ltd en publiceerden 22 nummers van het tijdschrift voordat BTC media in Tennessee Bitcoin Magazine wilde kopen.

Vitalik schreef tot medio 2014 voor de website, ook toen BTC Media het had gekocht. Het was een tijd waarin de vraag naar cryptocurrency informatie over de hele wereld exponentieel groeide.

Hij bouwde zijn capaciteit op met Bitcoin gerelateerde onderwerpen voor Bitcoin Magazine en Bitcoin Weekly. In 2015 kreeg Vitalik ook een plekje in de redactie van Ledger Journal. Deze wetenschappelijke website publiceerde originele onderzoek artikelen op het gebied van cryptocurrency en blockchain technologie.

Het Ethereum project

Toen Buterin in 2013 met zijn Ethereum whitepaper voor de dag kwam, stelde hij een programmeertaal voor, voor de applicatie ontwikkeling in Bitcoin. Zijn voorstel werd afgewezen. Hij ontwikkelde een nieuw concurrerend platform met een algemeen programmeertaal, met verbeterde mogelijkheden voor cryptobankieren.

Samen met David Gavin nam Vitalik deel aan het Ethereum project, en werd medeoprichter van Ethereum, een gedecentraliseerd cryptoplatform, startend op 30 juli 2015. Het project was een mijlpaal. Vitalik prijst het project als één die hem een geweldige kans gaf om te communiceren met mede cryptografen, economen, en wiskundigen. Ze hielpen hem bij het programmeren van software voor een platform dat nu open toegang biedt tot digitale valuta voor bankiers over de hele wereld, ongeacht je locatie.

Het was een community based platform dat ETH (Ether) gebruikte als zijn digitale munteenheid. Ethereum is in populariteit gegroeid en heeft de naam “de programmeerbare blockchain van de wereld” verdiend. Gebruikers hebben alleen een Ethereum wallet en een internetverbinding nodig.

In september 2017 bundelde Vitalik zijn krachten met de CEO van Yota Devices, Vladislav Martynov, om Ethereum Rusland te creëren en de uitvoering van blockchaintechnologie te verbeteren. Deze stap kwam nadat Vladimir Poetin, de Russische president, Ethereum eerder dat jaar goedkeurde. Vitalik ontmoette Poetin op het Internationaal Economisch Forum van St. Petersburg (SPIEF) op 2 juni 2017. Vitalik voerde een haalbaarheidsonderzoek uit naar de economische en politieke geschiktheid van Ethereum in Rusland.

Vitalik Buterin dood Hoax

Op 25 juni 2017 kreeg Ethereum zijn eerste klap toen 4chan-website een nep nieuwsbericht plaatste over de dood van Vitalik door een auto ongeluk. Vanwege het waanzinnig hoge bezoekersaantal van de website, verspreidde het nieuws zich als een lopend vuurtje.

De Ethereum koers steeg in 2017 binnen een tijdsbestek van zes maanden maar liefst 50 keer. Na een wending van onverwachte gebeurtenissen verkochten Ethereum investeerders massaal hun ETH. Ethereum daalde plotselinge daling met $4 miljard van zijn totale marktwaarde.

Hoewel de software van Ethereum gedecentraliseerd is, is Vitalik in werkelijkheid het publieke symbool ervan. Hij is de maker van Ethereum en het nieuws over zijn dood zou de markt ernstig verstoren.

Vitalik schreef het blocknummer van het nieuwste block uit de blockchain op, en nam een selfie met het stuk papier in zijn handen. Hij plaatste een tweet met de foto erbij om de angst dat hij dood zou zijn weg te nemen.

4chan heeft het artikel later verwijderd. Dit gebeurde pas na een daling van ongeveer 10% in de prijs van Ethereum. De koers daalde in één dag tot ongeveer $270. Echter stabiliseerde de prijs zich, en nam later zelfs een stijgende curve aan.

Onderscheidingen, erkenningen en filantropie

Behalve de Thiel Fellowship beurs van 2014, heeft Vitalik verschillende prijzen en erkenningen gekregen voor zijn zakelijke en informatica inzicht. Het meest prestigieuze is het eredoctoraat van University of Basel’s Faculty of Business and Economics in november 2018. Die eer kwam nadat hij in 2014 de World Technology Award (IT Software) won.

Bovendien doneerde hij Ether ter waarde van miljoenen dollars aan onderzoeksinstellingen. Één van de meest opvallende schenkingen is de donatie van $2 miljoen aan SENS Research Foundation in 2018 voor biotechnologisch onderzoek naar de verlenging van het menselijk leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *