Crypto markt geplaagd door winstnemingen whales

Last Updated on 10 mei 2020 by CryptoTips.eu


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]

Eerder dit jaar, eind februari ongeveer, was er een befaamde conference call van Goldman Sachs met zo’n 1500 aanwezigen. De personen die aan zo’n calls meedoen hebben meestal enkele miljoenen aan investeringen die beheerd worden door de zakenbank en worden dus vooraf geïnformeerd alvorens er iets groots gaat gebeuren. Deze keer ging het over de Corona crisis.

De analisten van Goldman Sachs verwachtten dat Europa, net zoals China eerder eind januari had gedaan, zou overgaan tot lockdowns van verschillende regio’s vanwege de verspreiding van COVID-19. Iedereen die meedeed aan de conference call werd aangeraden zijn aandelen te verkopen.

Twee weken daarna, rond half maart, stonden de wereldwijde beurzen een goede 30% lager.

Er zijn dus steeds een groep mensen die vooraf weten wat er zal gebeuren. Tegen dit soort ‘whales’ kan je als kleine investeerder niet op.

Advertentie.

Flash crash

Ook in de crypto markt heb je dit fenomeen ondertussen. Alhoewel de wereld van Bitcoin, Ethereum, XRP, stablecoins en alle anderen nog steeds heel klein is, zijn er toch al enkele ‘whales’ die investeringsportefeuilles van honderden miljoenen bezitten.

Als deze ‘whales’ hun geld bewegen, dan beweegt meestal de markt. Dit is ondertussen ook wat er volgens velen vannacht gebeurd is toen in een tijdspanne van ongeveer 7 minuten de gehele crypto-markt naar beneden werd getrokken aan een ongelooflijke snelheid. Het fenomeen wordt ook wel een ‘flash crash’ genoemd.

De Bitcoin koers, de bekendste en meest dominante crypto uit de markt, viel 15% tijdens die periode.

17.00 uur in Californië

Blijkbaar begonnen whales hun Bitcoin posities in blokken van $2 miljoen dollar te liquideren, net toen de klok 17.00 uur sloeg in Californië.

Bitcoin daalde toen in iets minder dan 30 minuten van $9.561 naar $8.570, voordat het opliep tot $8,800, waar het op het moment van schrijven nog steeds afvlakt. In totaal zijn zo’n 200 miljoen dollar aan long-posities op BitMEX geliquideerd. 

New York University professor van economie Nouriel Roubini, ook wel gekend als Dr. Doom zei op twitter dat het een”enorme pump & dump” was vanwege de crypto whales die ongeveer 90% van de markt controleren.