Skip to content
  1. Kennisbank
  2. Handelen
  3. Wat zijn Bitcoin opties?

Wat zijn Bitcoin opties?

De afgelopen vijf jaar is het dagelijkse volume aan Bitcoin transacties met meer dan 425% gestegen. Naarmate de vraag naar cryptocurrency toeneemt, zijn er ook steeds meer manieren om erin te handelen. Een van die nieuwe manieren zijn Bitcoin opties. We leggen je uit wat het precies zijn en benoemen de belangrijkste termen die je moet weten.

Kort gezegd zijn Bitcoin opties een vorm van financiële derivaten die je de mogelijkheid geven om voor een specifieke prijs (de zogenaamde ‘strike price’) en voor een specifieke datum Bitcoins te kopen of verkopen. Je koopt een ‘premium’, die normaal gesproken goedkoper is dan een daadwerkelijke Bitcoin, en daarmee en optie.

Het is een manier om door te speculeren over de prijs van Bitcoin er geld aan te verdienen. Met een Bitcoin optie kun je speculeren zonder dat je eigenaar bent van de onderliggende asset, in dit geval een bitcoin.

Waarschuwing: de Bitcoin is een asset die bijzonder volatiel is. Binnen een paar uur tijd kan de Bitcoin koers stijgen of tot desastreuze diepten zakken. Desondanks is de Bitcoin een gewilde cryptocurrency. Voorheen kon je alleen opties kopen op ongereguleerde cryptobeurzen, maar tegenwoordig zijn er ook gereguleerde markten waar dit inmiddels mogelijk is.

Holders & writers

In een contract voor Bitcoin opties zijn er twee partijen: de ‘holder’ (oftewel de koper) en de ‘witer’ (de verkoper). Dit geldt voor zowel ‘put opties’ als ‘call opties’, maar daarover later meer. Als je een optie koopt, betaal je een premium waarmee je eigenlijk het recht koopt Bitcoins te kopen of verkopen.

Bitcoin call opties

Als je een bitcoin call optie koopt, verkrijg je daarmee het recht (niet de verplichting) een specifieke hoeveelheid bitcoins te kopen voor een vastgestelde prijs (de ‘strike price’). Dit is op of voor een vervaldatum. Je koopt het beste een call optie als je denkt dat de marktprijs gaat stijgen. Als je voorspelling klopt en de marktprijs hoger is dan de strike price, kunt je voor de strike price bitcoins kopen en dan met winst verkopen. Als je voorspelling niet klopte en de marktprijs is gedaald in plaats van gestegen, kun je het optie contract laten verlopen en ben je alleen het geld dat je voor de premium hebt gekocht kwijt.

Als je in plaats daarvan een bitcoin call optie verkoopt, ben je daardoor verplicht een specifiek aantal bitcoins te verkopen tegen de strike price, op of voor de vervaldatum. Dit doe je het beste als je verwacht dat de onderliggende marktprijs gaat dalen of in ieder geval niet erg zal gaan schommelen. Als de marktprijs echter wel stijgt en de koper de ‘put optie’ (lees verder voor info hierover) uitvoert, moet je je bitcoin verkopen en zal je weinig tot geen winst maken.

Bitcoin put opties

Ook als je een bitcoin put optie koopt heb je het recht, niet de verplichting, om een specifiek aantal bitcoins voor een vastgestelde prijs te verkopen en dat op of voor de vervaldatum. Het verschil met een call optie is dat je een put optie het beste aanschaft als je verwacht dat de marktprijs gaat dalen. Als je gelijk blijkt te hebben en de prijs voor bitcoins inderdaad lager is geworden dan de strike price, kun je je bitcoin holding verkopen voor een hogere prijs dan de huidige marktwaarde. De hoeveelheid winst die je maakt hangt dan af van hoeveel lager de bitcoin prijs is dan de strike price. Als je voorspelling niet klopte en de prijs voor bitcoins is gedaald, kun je het opties contract ook laten verlopen en verlies je alleen het premium dat je betaalt hebt.

Als je besluit een bitcoin put optie te verkopen, verkrijg je daarmee de verplichting bitcoins voor een specifieke prijs en op een specifieke datum te kopen. Dit doe je alleen als je verwacht dat de onderliggende bitcoin prijs gaat stijgen en het niet erg vindt om in de toekomst eigenaar te worden van de asset in kwestie. Daarentegen is het zo dat wanneer de marktprijs daalt, je in potentie bitcoins zult moeten kopen tegen een hogere prijs dan de strike price.

De Grieken

Er zijn vier factoren die van invloed zijn op de prijs van een optie premium. Die noemen we de ‘Grieken’ omdat ze zijn vernoemd naar Griekse letters/symbolen.

  • Theta: De hoeveelheid tijd die je nog hebt voor een optie vervalt. Hoe meer tijd, hoe hoger de prijs van de optie.
  • Delta: Meet de verandering in de prijs van de optie in samenhang met de prijs van de onderliggende asset. Hoe hoger de prijs, hoe hoger de Delta.
  • Gamma: Delta is niet een statisch getal en verandert afhankelijk van de prijs van de optie en de asset. Wanneer de vervaldatum dichtbij komt, daalt Delta. Deze daling van Delta vanwege de vervaldatum heet Gamma.
  • Vega: Meet de prijsgevoeligheid van de optie t.o.v. de volatiliteit van de onderliggende bitcoinkoers en hoeveel de premium van een optie zal veranderen. Omdat bitcoins zo’n volatiele asset zijn, heeft Vega een behoorlijke impact op de prijs van opties.

Waar kan je handelen in Bitcoin opties?

Nogmaals, het handelen in Bitcoin opties is erg risicovol en alleen geschikt voor zeer ervaren beleggers. Lees je eerst voldoende in, voordat je hieraan begint. Bij de volgende exchanges kan je handelen in options:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *