Wat is een Ponzi scheme?
Een Ponzi scheme is een term die uit de klassieke financiele wereld komt, maar het is iets wat spijtig genoeg ook vaak voorkomt in de wereld van crypto de laatste tijd.
Zo waren er in april 2020 nog 3 crypto traders uit Florida die een Ponzi scheme hadden opgezet voor 35 miljoen dollar. Alle investeerders raakten natuurlijk hun geld kwijt. Wij bij cryptotips.eu vinden het belangrijk dat onze lezers steeds op de hoogte zijn van wat te vertrouwen is en wat niet. Daarom leggen we het graag even uit.
Italiaanse immigrant en postzegels
Een Ponzi scheme refereert naar een fraude origineel opgezet door Charles Ponzi, een Italiaanse immigrant die een makkelijke manier had ontdekt om snel geld te verdienen. Hij was van plan om postzegels in Europa te kopen en die met winst door te verkopen in de Verenigde Staten. Door de inflatie na de oorlog in Europa was het mogelijk om dit te doen. Hiervoor had hij geld nodig en dat kreeg hij van investeerders die hij ongelooflijke winsten voor ogen hield. Het postzegelplan mislukte, maar Ponzi had ondertussen een andere manier ontdekt die ook werkte.
De eerste investeerders hadden hem elk (bijvoorbeeld) 100 dollar gegeven. Met het geld betaalde hij de investeerders elk 20 dollar een maand later, en maakte hij ze wijs dat dit de winst was die ze hadden gehaald. Natuurlijk waren de investeerders zo blij dat ze al hun familieleden en vrienden overtuigden om ook geld aan Ponzi te geven. Met dat nieuwe geld betaalde hij telkens iedereen winst uit, maar eigenlijk was er dus nooit winst, hij herverdeelde de inleg.
Ponzi verdiende steeds meer en meer en de investeerders dachten dat ze ook elke maand rijker worden. De waarheid was dat Ponzi gewoon meer investeerders kreeg.
Zijn plan viel in duigen tijdens de beurscrisis van 1929 toen mensen hun initiële inleg terugvroegen. Die had hij natuurlijk niet en toen kwam alles uit.
Bernard Madoff
Sindsdien zijn er vele zakenmensen geweest die zijn Ponzi scheme hebben nagedaan, maar niemand kon ooit tippen aan de New Yorkse zakenman Bernard Madoff, die ruim 15 miljard dollar op die manier kon aftroggelen van erg rijke en bekende Amerikanen.
Natuurlijk betaalde hij het meeste daarvan aan de investeerders terug als winst, maar met enkele honderden miljoenen financierde hij zijn eigen erg exuberante levensstijl. Madoff had al jaren een gegarandeerde return van 15% per jaar op Wall Street en was een legende.
Tijdens de kredietcrisis van 2008 wensten klanten van hem ongeveer 7 miljard dollar terug, aangezien hun klassieke investeringen verdampten. Dat bedrag had hij natuurlijk niet. Dankzij de vele connecties van zijn klanten die zich bedrogen voelden werd hij veroordeeld tot honderden jaren gevangenisstraf.
Het geval Madoff is zo bekend dat er een televisieserie en een film over gemaakt zijn. Robert de Niro speelde daarin Madoff en Michelle Pfeiffer zijn echtgenote.
Wolf of Wall Street voorspelt Crypto Ponzi schemes
Spijtig genoeg hebben steeds meer en meer malafide zakenlui sindsdien het Ponzi scheme gebruikt om mensen geld af te troggelen, ook in de cryptowereld.
De man die de echte Wolf of Wall Street was, Jordan Belfort, waarschuwde hiervoor al in 2017 tijdens een interview op CNN. Hij zei toen dat door het succes van crypto veel mensen in de val zouden worden gelokt met zowel pump en dump en Ponzi schemes en dat men daarom zo snel mogelijk regulatie nodig had.
Ook Morten Bech van de Bank of International Settlements (BIS) deelt dezelfde mening. Hij zei zelfs dat Bitcoin op dit moment nog steeds een Ponzi scheme is door de macht van de zogenaamde Whales die alles kunnen controleren als ze dat willen. Hij legde dit uit in een Ted Talk.
Op dit moment is de crypto markt nog steeds niet gereguleerd.
Hoe herken je een Ponzi scheme?
Over het algemeen geldt dat wanneer iets te mooi is om waar te zijn, dat dat dan ook vaak het geval is. Een bekende Ponzi scheme in de crypto wereld was het Bitconnect platform. Hier kon je je investering een x aantal dagen vastzetten en ontving je dagelijks rendementen. De dagelijkse rendementen kwamen soms wel boven de 1% uit, waardoor het veel investeerders aantrok. Naar eigen zeggen had het bedrijf een eigen trading bot ontwikkeld, die op basis van de Bitcoin volatiliteit handelde. Bitconnect had een eigen token, die gekocht moest worden en kon daarna uitgeleend worden aan het platform. Je ontving je rendement in dollar en dat kon omgezet worden in Bitconnect tokens.
In 2018 liet Bitconnect weten dat zij per direct stopte met het uitlenen van Bitconnect tokens, waardoor duizenden gedupeerden hun geld kwijt raakten. De Bitconnect token daalde van $ 400 per stuk naar enkele dollarcenten en iedereen kreeg zijn investering terug in BCC tokens. Hierdoor raakte iedereen zijn geld kwijt en ging Bitconnect ervandoor met alle Bitcoin.
Dus wanneer er hoge rendementen beloofd worden, dan kan je ervan uitgaan dat het een scam betreft.
Snelle navigatie