Skip to content
  1. Kennisbank
  2. Tokens
  3. Wat is een Central Bank Digital Currency (CBDC)?

Wat is een Central Bank Digital Currency (CBDC)?

CBDC is de digitale versie van fiduciair geld (fiatvaluta, zoals euro en dollar) dat als wettig betaalmiddel is uitgegeven door een overheid of toezichthouder in een bepaald rechtsgebied. Er is echter een groot verschil tussen een Central Bank Digital Currency en cryptocurrency. Terwijl de eerste door een gecentraliseerd bestuursorgaan, zoals een overheid, tot ruilmiddel is verklaard, gebruikt de laatste een vaak een blockchain en is het nooit benoemd tot een wettig betaalmiddel door een overheid.

Bovendien is het belangrijk op te merken dat het concept van Central Bank Digital Currency (CBDC) momenteel als hypothese bestaat en nog niet bestaat. Door de digitalisering kan het wellicht ooit een plaats krijgen in het valuta ecosysteem.

Pioniers van digitaal geld

De Central Bank of England heeft zijn plaats al verdiend als wereldwijde trendsetter op het gebied van digitale valuta. De bank accepteert deposito’s in de vorm van digitaal geld van de Engelse commerciële banken die er rekeningen hebben.

Laten we ons een scenario voorstellen waarin de centrale bank van Engeland een digitale valuta wil uitgeven aan gewone burgers en bedrijven. De situatie kan maar op twee manieren een oplossing vinden.

Als eerste zou de bank kunnen beslissen over een directe benadering waar er bankrekening worden geopend voor alle Engelse burgers. Hierdoor zou er een behoefte komen aan bankpassen, online bankieren en alles wat ermee te maken heeft. De bank zou echter denken dat dit een zware operationele last met zich meebrengt en het beter kan worden overgelaten aan het management van de bankwereld.

Aan de andere kant kan de bank beslissen om de indirecte benadering te gebruiken. In deze benadering zou de bank nog steeds de rol van uitgever van digitale valuta spelen, maar de klantondersteuning delegeren aan de bankwereld. De particuliere banken zouden de digitale geldrekeningen voor de burgers aanhouden en bankoplossingen bedenken, zoals pinpassen, online bankieren, betalingsdiensten en klantenservice.

Overheden die CBDC overwegen

Sommige regeringen en landen onderzoeken en ontwikkelen al CBDC’s:

Voordelen van CBDC

De voordelen van digitaal geld als het door een centrale bank zou worden uitgegeven en uitgerold.

Efficiëntie bij betalingen

Betalingen met smartphone apps en pinpassen kunnen vanwege het gemak contante betaling volledig uitfaseren. Ook wordt het makkelijker voor winkeliers om met wisselgeld om te gaan, dit gaat volledig automatisch.

Traceerbaar en veiligheid

Digitale valuta vormt niet het veiligheidsrisico van fysiek contant geld wanneer het wordt verstuurd. In tegenstelling tot contant geld laten digitale geldtransacties traceerbare transactiegegevens achter. Met de juiste administratie vinden geschillen gemakkelijk een oplossing.

De keerzijde van digitale valuta

Digitale transacties zijn gemakkelijk te traceren. In tegenstelling tot contante betalingen, kunnen gebruikers van CBDC’s  klagen over inbreuk op de privacy doordat een centraal bestuursorgaan een administratie heeft van hun financiële activiteiten. Het onderzoek kan hen ervan weerhouden om de digitale valuta te gebruiken.

Conclusie

Centrale banken bezwijken onder toenemende druk van gebruikers die deposito’s aanhouden, geld uitgeven en overboeken zonder zelfs maar fiatgeld te gebruiken. Bovendien zorgt het gemak, de snelheid en de lage kosten van digitale transacties als de belangrijkste drijfveren voor het invoeren van een CBDC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *