Skip to content
  1. Kennisbank
  2. Algemeen
  3. Wat is Fiat geld?

Wat is Fiat geld?

Fiat geld is geld met de status als “wettig betaalmiddel”, gegeven door de valuta uitgever in een land. Het heeft een indirecte marktwaarde. In de meeste gevallen wordt het woord gebruikt voor papiergeld of munten met een nominale waarde. De valuta is afhankelijk van de economische waarde en de handhaving van de overheid. Fiat geld werd ingevoerd als vervanger van het goederengeld dat vroeger gebruikt werd, zoals specerijen of schelpen. De bekendste voorbeelden van fiat geld zijn de Euro, Amerikaanse dollar en de Britse Pond.

Geschiedenis van Fiat currency

De valuta ontstond in de 10e eeuw, nadat de vraag naar metalen valuta en de schaarste aan zilver bijdroegen aan de verandering van de betaalmethode. In de 18e eeuw begonnen de Amerikaanse koloniën, het continentale congres en Frankrijk kredietrekeningen te verstrekken om betalingen te regelen.

Na verloop van tijd werden de kredietrekeningen minder waard, en werden ze onbetrouwbaar, waardoor er ruimte was voor fiat geld om de waarde te behouden. In 1971 presenteerde president Richard Nixon een reeks economische maatregelen. De directe wisseling van dollars naar goud werd gestopt, omdat er steeds minder mijnbouw plaatsvond. Sindsdien hebben de meeste staten het fiat geld omarmd, maar heeft het eigenlijk geen achterliggende waarde (behalve het vertrouwen dat de overheid geeft).

Kenmerken van Fiat geld

  • De valuta is gemakkelijk mee te nemen en te verplaatsen.
  • Wereldwijd of binnen een land/zone geaccepteerd omdat het op zichzelf geen intrinsieke waarde heeft.
  • Verdeelbaar in een aantal waarden om betalingen gemakkelijker te maken.
  • Het aanbod is onbeperkt omdat de centrale banken eindeloze hoeveelheden kunnen bij printen.

Voordelen van fiat geld

Fiat geld is beheersbaar voor kredietverlening, renteverhouding en liquiditeit. Omdat het geen beperkte reserve heeft, is het aanbod en de waarde ervan goed meetbaar voor de centrale bank. Hierdoor wordt de uitwisseling ervan betrouwbaarder.

Waardevastheid is het belangrijkst. Er is slechts minimale dreiging van onvoorspelbare waardevermindering veroorzaakt door het aanbod. De distributie van fiat geld wordt gepland en gecontroleerd door de centrale bank van de desbetreffende valuta. Dus wanneer er een stijging is, is dit een direct gevolg van beslissingen door het regime.

Nadelen van fiat geld

Fiat geld is niet gelinkt aan een vaste activa. De waarde ervan is afhankelijk van het financieel beleid en wordt beheerst door de overheid. Roekeloze strategieën leiden dus tot prijsstijgingen zoals inflatie en hyperinflatie.

Financiële ineenstorting: In de geschiedenis zijn er gevallen geweest waarin economieën zijn ingestort, wat erop wijst dat de valuta enkele risico’s met zich meebrengt. Lees hier bijvoorbeeld wat er in Venezuela is gebeurd.

Fiat geld versus cryptocurrency

Omdat beide valuta’s niet door een fysieke asset worden ondersteund zijn ze in die zin vergelijkbaar met elkaar. De verschillen zijn onder andere dat cryptocurrency geen wettig betaalmiddel is; het wordt dus niet ondersteund door regeringen. Het is gedecentraliseerd en het wordt gereguleerd door een algoritme en computer code. Bovendien zijn de transacties ervan niet omkeerbaar, wat het moeilijk maakt om het te traceren.

Conclusie

Het is een zekerheid van de centrale bank van een land, dat fiat geld kan worden “geruild” voor goederen. Regeringen kunnen eventuele ernstige gevolgen tijdens een economische crisis stoppen en verminderen als ze te maken krijgen met onzekerheden. De waarde van fiat geld is afhankelijk van het vertrouwen van een land van de valuta-uitgever.

Als handelsinstrument waar geen beperkingen op het aanbod zitten is fiat geld een betere optie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *