Skip to content
  1. Kennisbank
  2. Investeren
  3. Wat is Bakkt?

Wat is Bakkt?

Ruim een jaar is Bakkt een populair onderwerp van cryptocurrency investeerders. Veel investeerders denken dat de live gang van Bakkt een grote impact gaat hebben op Bitcoin en de Bitcoin prijs. Anderen hebben weinig verwachtingen van de komst van Bakkt. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over dit platform.

Bakkt is een platform dat gecreëerd is door de ICE Futures US Group (IFUS), waarvan Intercontinental Exchange (ICE) weer de eigenaar is. ICE is een bekend bedrijf binnen de financiële wereld en is de eigenaar van de New York Stock Exchange (NYSE). De CEO is Kelly Loeffler, de vrouw van de oprichter van ICE. Mocht je traditionele aandelen hebben dan kan je te maken hebben gehad met deze exchange.

Het Bakkt bestuur

Bakkt biedt fysiek afgewikkelde Bitcoin futures aan

Het doel van Bakkt is om fysiek afgewikkelde Bitcoin futures aan te bieden voor institutionele beleggers. Het feit dat de contracten fysiek afgewikkeld worden, betekent natuurlijk niet dat je de Bitcoin daadwerkelijk in je handen vast kan houden. Bitcoin is en blijft een digitale valuta. Met een fysieke afwikkeling wordt bedoeld dat na het verlopen van een contract het verschil betaald moet worden in Bitcoin. Bij de Bitcoin futures die nu actief zijn wordt het verschil betaald in dollars. Doordat het nu in Bitcoin betaald moet worden, heeft dit invloed op de Bitcoin prijs.

De verwachting van de markt is dat de lancering van Bakkt een grote impact zal gaan hebben op cryptocurrency in het algemeen. Het platform zal voor enige stabiliteit zorgen in de Bitcoin prijs en het geeft vertrouwen aan institutionele beleggers. De lancering van Bakkt staat gepland op 23 september 2019. In het verleden is de lancering meerdere malen uitgesteld.

Meer over het Bakkt platform

Het Bakkt platform faciliteert een gereguleerde ecosysteem voor cryptocurrencies. Hier kunnen niet alleen institutionele investeerders beleggen, maar ook particulieren. Via het platform wordt het mogelijk om cryptocurrency te kopen, verkopen en beheren. Volledig gereguleerd zonder dat prijsmanipulatie voor kan komen.

Tot zover is het platform nog niet vernieuwend. De markt wacht vooral op de mogelijkheid voor fysiek afgewikkelde Bitcoin futures. Met deze contracten worden de contracthouder en koper uitbetaald in de vorm van digitale valuta. Iets wat nu nog niet mogelijk is, aangezien je nu enkel uitbetaald kan worden in de vorm van een fiat valuta. Beide methodes hebben hun eigen voordelen, maar Bakkt heeft een groot voordeel voor Bitcoin.

Bakkt wordt gesponsord door grote bedrijven zoals Microsoft, Starbucks en de Boston Consulting Group (BCG). De sponsors delen hun expertise en ervaring om het project te verbeteren.

Wat je moet weten over Bakkt

Het platform zal twee verschillende contracten aanbieden: dagelijkse en maandelijkse futures contracten. Beide contracten zullen direct beschikbaar zijn en zijn onderhevig aan de standaard regelgeving van Amerika. Uitbetaling van de dagelijkse contracten vindt een dag na het verlopen van het contract plaats. Uitbetaling van de maandelijkse contracten vindt maandelijks plaats op de derde vrijdag van de maand.

De US Commodity Futures Trading Commission (CFTC) houdt toezicht op naleving van de gestelde regels.

Lancering van Bakkt

Afgelopen juli is Bakkt gestart met het testen van het platform. Volgens de laatste berichten zal het platform officieel gelanceerd worden op 23 september 2019. Alle lichten staan op groen en alles is goedgekeurd door alle autoriteiten. Of tijdens het lanceren van het platform ook direct met fysiek afgewikkelde Bitcoin futures gehandeld kan worden is niet bekend.

Zoals eerder gezegd is de lancering meerdere malen uitgesteld geweest en kijkt de community nu de kat uit de boom.

Openingstijden van het Bakkt platform

Bakkt moet zich houden aan de openingstijden van de traditionele markt. Traditionele beurzen zijn namelijk alleen tijdens kantoortijden geopend. Het bedrijf is gevestigd in Amerika en zal dan ook de Amerikaanse kantoortijden aanhouden. Houd er ook rekening mee dat de beurs gesloten is in de weekenden

Handelskosten

Bakkt moet natuurlijk ook geld verdienen en rekent handelskosten over alle contracten. Investeerders die gebruikmaken van het platform hoeven tot en met 31 december 2019 geen handelskosten te betalen. Vanaf 1 januari 2020 gelden de volgende fees:

  • Dagelijkse futures contract kosten: 1 dollar per contract
  • Maandelijkse futures contract kosten: 1,25 dollar per contract
  • EFP & Block Trades kosten: 1,60 dollar per contract en een maandelijkse fee van 25 dollar
  • Leveringskosten: 9,75 per contracten

Hoe groot zal de impact zijn op de Bitcoin markt?

De meningen over het platform zijn verdeeld, en niemand kan voorspellen wat voor impact Bakkt zal hebben op de Bitcoin markt. Of het daadwerkelijk veiliger, efficiënter en makkelijker wordt om te investeren in cryptocurrency moeten we dus afwachten.

Gebruikers van het platform hebben de zekerheid dat hun cryptocurrency voldoende is beschermd. De regelgevingen zorgen ervoor dat er verschillende maatregelen zijn genomen om alle tegoeden te beschermen. Alle cryptocurrency wordt in cold storage bewaard, waardoor onbevoegden geen toegang hebben tot de wallets. Mocht er toch iets gebeuren dan zijn alle tegoeden verzekerd. Wanneer Bakkt gehacked wordt dan zorgt de verzekering ervoor dat je geen geld verliest.

Bakkt zal ervoor zorgen dat het imago van Bitcoin en wellicht andere cryptovaluta veranderd wordt. Als alles goed gaat met de lancering van het Bakkt platform, kunnen we verwachten dat Bitcoin en wellicht andere cryptocurrencies breder worden geaccepteerd als betaalmiddel. Laat weten of jij denkt dat Bitcoin kopen nu een goed idee is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *