Skip to content
  1. Kennisbank
  2. Persoonlijkheden
  3. Justin Sun

Wie is Justin Sun?

Justin SunJustin Sun is een jonge Chinese techondernemer die in 1990 geboren is. Hij werd vermogend in 2017 toen hij bij de opening van zijn cryptocurrency platform en de daarbij horende munt TRON (TRX) een goede 63 miljoen euro ophaalde in China. In 2019 haalde hij de wereldpers door op eBay 4 miljoen euro te bieden voor een liefdadigheidslunch met de legendarische investeerder Warren Buffett en die drie dagen voor het event zelf te annuleren.

Verder is hij de CEO van het door hem in 2019 overgenomen bedrijf BitTorrent en bezit hij Poloniex (een relatief bekende cryptocurrency exchange).

Justin is op zijn 26e door Jack Ma, de CEO van Alibaba, gevraagd om te komen studeren aan zijn eigen Hupan universiteit. Justin volgde lessen van Jack Ma zelf en de twee zijn sindsdien goede vrienden geworden. Er wordt gefluisterd dat wanneer Justin Sun in de problemen komt met de Chinese overheid, Jack Ma zijn invloed gebruikt om zijn jonge protégé uit de penarie te helpen. Justin betaalde zijn mentor al goed terug door in april 2019 ongeveer 1.2 miljoen euro te schenken aan de Hupan universiteit.

Voordat Justin met crypto in de aandacht kwam had hij al een media verleden.

In 2011 sierde hij op de cover van het Chinese magazine Yazhou Zhoukan, een tegenhanger van Asiaweek. In 2014 werd hij op het jaarlijkse Davos forum in Zwitserland genoemd als een zogenaamde Global Youth Leader en in 2015 benoemde het Chinese televisiekanaal CNTV hem tot de most noteworthy new entrepreneur. Tussen 2015 en 2017 haalde hij verder steeds de lijst van Forbes Asia under 30, een lijst van belangrijke wereldwijde personen in die leeftijdscategorie.

Justin is vaak negatief in de media

Als een echte meester marketeer, trekt Sun steeds de aandacht naar zichzelf en zijn bedrijven met alles wat hij doet. Hij beloofde in december 2019 om 1 miljoen dollar te schenken aan de organisatie van Greta Thunberg omdat hij haar passie tegen de klimaatopwarming deelt. Dit bericht werd met veel minachting onthaald door zijn twee miljoen volgers op Twitter.

Het is namelijk zo dat voor het minen van cryptocurrency grote hoeveelheden energie nodig zijn. Doordat in China goedkoop energie verkrijgbaar is, bevinden ongeveer 50% van alle miners in dit land. Er wordt aangenomen dat cryptocurrency zo bijdraagt aan de luchtvervuiling in dat land. Ook werd hij in 2019 beschuldigd van nep volgens op Twitter en dat hij de BitTorrent overname nog niet volledig betaald zou hebben.

Lunch met Warren Buffett

Justin Sun kreeg internationale faam toen hij in de zomer van 2019 een slordige 4 miljoen euro betaalde voor een lunchafspraak met Warren Buffett, de legendarische investeerder en CEO van Berkshire Hathaway. Justin claimde dat hij de eerste persoon wilde worden die Warren zou kunnen doen investeren in crypto.

Echter, drie dagen voor de befaamde lunch zou plaatsvinden, cancelde Justin zelf het hele gebeuren. Volgens hem had hij last van nierstenen. Critici van de jonge ondernemer claimden dat hij het hele gebeuren gewoon had gebruikt voor marketing. Aangezien het verhaal het wereldnieuws haalde lijkt dat alvast geslaagd.

Chinese overheid vertrouwt het zaakje niet

Justin komt ook steeds vaker in het vizier van de Chinese overheid. De communistische regering in Beijing, die vroeger een groot fan was van cryptocurrency die veel arbeidsplaatsen verschafte, heeft sinds enkele jaren het roer omgedraaid vanwege twee redenen.

Crypto mining steunt op goedkope energie, en in China betekent dit dat men gebruik maakt van vervuilende steenkoolmijnen, die nog steeds het grootste deel van de Chinese energiebevoorrading representeren. Om zijn eigen carbon footprint te verlagen heeft de regering in Beijing sindsdien strenge regels opgelegd aan de gehele crypto-industrie.

Ten tweede is er de anonimiteit die crypto met zich meebrengt. Doordat er geen centrale bank aan te pas komt, werd crypto in verschillende gevallen gelinkt aan criminaliteit. De betalingen tussen twee crypto wallets gaan immers niet van naam tot naam, maar eerder van wallet naar wallet. Vaak is een inschrijving met naam niet eens nodig, wat anonimiteit met zich meebrengt.

In China, dat sinds zijn economische boom van deze eeuw verschillende selfmade miljardairs kent, betekent dit dat rijkelui hun geld naar belastingparadijzen sluisden door gebruikt te maken van crypto. De communistische overheid heeft daarom, zeker sinds het aantreden van President Xi Jinping, jacht gemaakt op miljardairs die dit doen om belastingen te ontwijken.

Na zijn afgelaste lunch met Warren Buffet werd ook gefluisterd dat Justin Sun één van die belastingontwijkers was, maar de Tron CEO heeft dit altijd ontkend.

Rechtszaak met Disney

Een Chinees bedrijf in Amerika waarmee Justin goede banden onderhoudt is Raybo Technology. Het bedrijf probeerde vorig jaar patenten voor Justin te verkrijgen bij het US Patent Office om de naam Tron voor eeuwig aan de jonge Chinese entrepreneur te binden.

Echter, toen Disney CEO Bob Iger dit te horen kreeg, schakelde hij een batterij advocaten in en liet het hele zaakje stilleggen.

De films Tron uit 1982 en Tron Legacy uit 2010 waren immers merknamen die eigen zijn aan Disney en Iger wilde niet dat de merknaam Tron zomaar zou worden overgenomen door een jongeling uit China.

Beide bedrijven hebben ondertussen advocaten ingeschakeld om de zaak te bepleiten. Wordt vast en zeker vervolgd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *