Crypto als lange termijn investering, waar rekening mee houden?

Last Updated on 5 november 2023 by CryptoTips.eu

Er wordt door experten in de praktijk vaak gesteld dat investeren slechts interessant is wanneer je daarbij een lange termijn perspectief hanteert. Daar valt zeker en vast iets over te zeggen. Hoe langer je als belegger of investeerder “in de markt” zit, des te hoger de gerealiseerde rendementen doorgaans oplopen. Dat niet in het minst wanneer je gaandeweg ook nog eens kan rekenen op passieve inkomsten uit bijvoorbeeld dividenden of onder de vorm van staking opbrengsten.

De vraag die we ons echter tegenwoordig moeten stellen is of ook crypto als lange termijn investering in aanmerking komt en waar je dan precies rekening mee moet houden. Het antwoord op deze zeker niet onbelangrijke vraag laten we je graag ontdekken hier op deze pagina.

Investeren in een ongereguleerde markt

Om te beginnen is het van belang om te weten dat je bij een lange termijn investering in crypto kiest voor een investering in een ongereguleerde markt. Het spreekt voor zich dat dit een belangrijk verschil is met een investering die gebeurt in de traditionele aandelen- of beleggersmarkt. Voor deze laatste geldt namelijk dat ze wel degelijk gereguleerd is waardoor er kan worden gerekend op meer zekerheid.

Het ongereguleerde karakter van de cryptomarkt brengt een aantal extra risico’s met zich mee voor de lange(re) termijn. In het bijzonder een strenge regulering zou namelijk zomaar voor de nodige problemen kunnen zorgen. Al kan de situatie uiteraard ook een stuk positiever uitpakken.

Het feit dat Nederlandse exchanges, zoals Bitvavo, geregistreerd zijn bij De Nederlandsche Bank betekent niet dat ze gereguleerd worden. Er wordt enkel toezicht gehouden op het feit dat er geen geld witgewassen wordt en geen geld wordt gebruikt voor terroristische doeleinden.

Niet elke cryptomunt heeft het karakter van een langetermijninvestering

Ook van zeer groot belang om te weten is dat lang niet elke cryptomunt zich in de praktijk leent als investering voor de lange(re) termijn, in tegendeel. Wanneer investeerders of beleggers van plan zijn om dit te doen wordt er dan ook in het bijzonder gekeken in de richting van een asset zoals bijvoorbeeld Bitcoin en Ethereum. Voor deze cryptomunten geldt dat ze er bekend om staan de absolute pioniers te zijn van de markt. Voor Bitcoin geldt uiteraard dat ze de nummer één cryptomunt was die op deze wereld werd gelanceerd terwijl Ethereum als niet te onderschatten voordeel heeft dat ze fungeert als platform voor behoorlijk wat crypto gerelateerde projecten.

Voor heel wat mensen geldt dat ze voor een langetermijninvestering in crypto kijken in de richting van zogenaamde altcoins. Op zich kunnen we dat best begrijpen. Voor deze altcoins geldt namelijk dat ze behoorlijk aanzienlijke rendementen in het vooruitzicht stellen. Dit gezegd hebbende moet er rekening mee worden gehouden dat het overgrote merendeel van de altcoins in de aankomende jaren zullen verdwijnen. Je geld in dergelijke munten investeren zou dan ook zomaar als gevolg kunnen hebben dat je een stuk van je kapitaal in rook ziet opgaan in plaats van dat je er rendement op kan behalen. Ben je toch van plan om te gaan investeren in een altcoin voor de lange termijn? Dan is het uitvoeren van een grondig onderzoek het absolute minimum wat je moet doen.

Wat maakt een cryptomunt investeringswaardig voor de lange termijn?

Zoals de hierboven aangehaalde informatie al heeft aangegeven leent niet elke cryptomunt zich als investering voor de lange(re) termijn. Er zijn dan ook een aantal belangrijke aandachtspunten waar je absoluut aandacht aan zal dienen te geven. Het gaat hierbij dan concreet om de volgende:

  1. Beschikt het project over voldoende financiële middelen?
  2. Hoe deskundig is het team dat schuilgaat achter het project?
  3. Beschikt de munt over een concurrentievoordeel ten opzichte van andere projecten?

Daarnaast is het ook altijd een goede graadmeter om even aandacht te besteden aan de exchanges die het mogelijk maken om de token in kwestie aan te schaffen. Het gebeurt in de praktijk niet zelden dat hier geen of in ieder geval maar weinig aandacht aan wordt besteed. Toch, wanneer een token ontbreekt in het aanbod van een exchange als Binance is dat doorgaans een rode vlag die je maar beter niet kan negeren. Hoe het ook zij, zoals eerder op deze pagina al aangehaald doe je nooit een investering in crypto voor de lange termijn zonder voorafgaandelijk grondig je onderzoek te doen. Alleen op die manier kan je het risico zo optimaal mogelijk binnen de perken houden.

Tussentijds rendementen realiseren met crypto? Perfect mogelijk!

Ga je investeren in crypto voor de lange(re) termijn? Dan spreekt het voor zich dat je er geen genoegen mee zal willen nemen dat je investering zomaar langdurig “geparkeerd” staat zonder dat deze ook maar iets opbrengt. Natuurlijk kan het koersverschil door de jaren heen stevig oplopen, maar de vraag is of je daar wel genoegen mee wenst te nemen. Gelukkig is het tegenwoordig met crypto eveneens mogelijk om op een andere manier rendementen te realiseren. Voor lange termijn investeerders kan het dan ook bijvoorbeeld goed zijn om hun tokens te staken of om ervoor te kiezen om ze onder te brengen bij een partij die hoge rendementen aanbiedt. Op die manier zorg je ervoor dat je tokens zonder probleem rendement opleveren, ook wanneer ze gewoon geparkeerd staan. Met hoge rendementen bedoelen we uiteraard geen extreem hoge rendementen, dat is namelijk een red flag.