Trump’s tarievenoorlog is begonnen – Hoe reageren Bitcoin en goud?

Last Updated on 2 februari 2025 by CryptoTips.eu

De ‘honeymoon period’ van het nieuwe Presidentschap van Donald Trump is nog steeds aan de gang, wat betekent dat ie zich redelijk wat kan veroorloven zonder dat daar binnenlandse kritiek op komt. Dit weekend kondigde Trump aan dat hij importtarieven van 25 % wil opleggen aan Mexico en Canada en 10 % aan goederen uit China (alhoewel het onduidelijk is of de import van olie door de Verenigde Staten uit Canada daar ook onder valt).

Diplomaten proberen nog te verhinderen maar normaal gezien mag je ervan uitgaan dat deze maandag in voege treden en dat je een reactie op de aandelenbeurzen zal zien.

Als Trump zijn dreigement volledig uitvoert (en ook tarieven oplegt aan de Europese Unie) betekent dit dat een nieuwe globale handelsoorlog kan beginnen (en inflatie waarschijnlijk weer zal stijgen). Hoe reageren Bitcoin en goud daar normaal gezien op?

Advertentie.

Goud

In tijden van economische onzekerheid, gaan belegger steeds op zoek naar zogenaamde ‘veilige havens’ om hun geld te parkeren. Die brengen minder ‘return on investment’ dan bijvoorbeeld techaandelen dat doen, maar zijn ook minder risicovol als er geopolitieke spanningen zijn.

Vroeger waren zowel Bitcoin, goud en zilver in die categorie te vinden, maar sinds de explosieve groei van Bitcoin in 2023 en 2024 en de correlatie van de grootste digitale munt met tech aandelen is dat minder waar.

Goud blijft nog steeds de populairste ‘veilige haven’, zo bleek reeds op vrijdag toen het edele metaal een nieuwe recordprijs aantikte nadat bekend werd dat Trump’s handelsoorlog zou beginnen in februari. Het lijkt vrij zeker dat goud gestaag kan stijgen in 2025 als een globale handelsoorlog losbarst, maar verwacht geen grote sprongen.

Een return van 5 tot 20 procent op jaarbasis lijkt het hoogst mogelijke op dit ogenblik, behalve als geopolitieke spanningen beleggers ertoe zouden aanzetten om een nog groter gedeelte van hun portefeuille in goud om te zetten.

Bitcoin

Economisten waarschuwen ervoor dat importtarieven enkel zullen leiden tot hogere prijzen voor verschillende goederen, wat dan weer hogere inflatie met zich zou meebrengen. Dat is normaal gezien goed nieuws voor Bitcoin dat met een supply van 21 miljoen stuks inflatiebestand is.

Normaal gezien zou een hogere inflatie betekenen dat de geldprinters van de meest bekende Centrale Banken (de Fed en de ECB) weer aangezet zullen worden en dat de waarde van zowel de Amerikaanse dollar (alsook de Europese Euro als ook aan de EU export tarieven worden opgelegd) zullen dalen.

Dat zou theoretische opnieuw een boost geven aan Bitcoin (op de langere termijn) aangezien fiat-beleggers hun geld uit dollar en euro zullen halen en het verder diversifiëren, wat normaal gezien in een hogere Bitcoin prijs resulteert daar er meer kopers zijn dan normaal.

Op de kortere termijn is een hertest van de steunlijn (rond $90-$95k) niet uit te sluiten.


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]