Toncoin bijna uit top 10 terwijl Telegram’s pr nachtmerrie gewoon verder gaat

Last Updated on 9 september 2024 by CryptoTips.eu

De link tussen de waarde van het sociaal media platform Telegram (dat ondertussen al meer dan 1 miljard gebruikers telt) en diens crypto-investeringen werd onlangs heel duidelijk gemaakt toen bekend werd dat het bedrijf van Pavel Durov eind 2023 voor zo’n 400 miljoen dollar aan digitale munten in bezit had.

In 2024 zal dat bedrag enkel nog groter geworden zijn schat ik (door de initiële stijging van Toncoin, het success van Notcoin en tap-to-earn spellen zoals Hamster Kombat), maar de laatste paar weken verliest Telegram waarschijnlijk heel wat waarde.

De arrestatie van CEO Pavel Durov in Frankrijk en de stroom van negatieve berichtgeving rondom Telegram heeft ook een gevolg voor Toncoin, de digitale munt van het platform waarmee influencers worden uitbetaald.

Voor de eerste maal in zo’n 6 maand tijd was de digitale munt in de afgelopen dagen niet meer in de top 10 van CoinMarketCap te vinden. In juni werd Toncoin nog verhandeld voor $8. Ondertussen is de waarde ervan tot onder de $5 gezakt.  Op het moment van schrijven vindt er een strijd tussen Toncoin en Cardano plaats om de top 10 spot.

Advertentie.

Frankrijk

Een van de meest opmerkelijke details van het hele Pavel Durov arrestatie verhaal is dat het net in Frankrijk was waar hij gearresteerd werd. De man heeft verschillende nationaliteiten maar was erg duidelijk het meest gesteld op zijn Franse nationaliteit, die hij in 2021 verkreeg via president Emmanuel Macron zelf, die maar wat graag de internationale ondernemer op zijn grondgebied wilde.

Macron en Durov ontmoetten elkaar reeds in 2018 op het Elysée, de officiële ambtswoning van de Franse president, zowat een jaar nadat Macron Europese ondernemers had opgeroepen om zich in Frankrijk te vestigen (waar hij een ‘nieuw Silicon Valley’ wilde creëren).

Pavel veranderde nadien zijn eigen achternaam op zijn Telegram kanaal naar “Du Rove”, dezelfde naam die hij op zijn Frans paspoort heeft. Geen referentie meer naar zijn Russische achtergrond, Pavel koos volop voor Frankrijk.

Justin Sun

Maar de liefde tussen Telegram en Frankrijk verwaterde toen vorig jaar de toenmalige Franse minister president Elisabeth Borne een nieuw regel uitvaardigde die kabinetsmedewerkers verbood om gebruik te maken van messaging apps zoals WhatsApp en ook Telegram, nadat bleek dat Franse staatsgeheimen rond dartelden op servers in Dubai (waar het officiële hoofdkwartier van Telegram is) en in Silicon Valley (waar Meta, eigenaar van WhatsApp, zijn hoofdkwartier heeft).

Nadat Frankrijk begin dit jaar een hardere lijn uitvaardigde tegenover de zogenaamde ‘vrijheid van meningsuiting’ op sociale media, kwam ook Telegram in het vizier van de Franse staat. Durov had reeds meerdere waarschuwingen gekregen via zijn advocaat, maar verwachtte zeker niet gearresteerd te worden omdat groepen zoals IS nog steeds op Telegram konden posten. Toch gebeurde het.

Sindsdien is de waarde van Toncoin dus fors gedaald, wat eigenlijk ook normaal is. Minder toekomstige gebruikers voor Telegram betekent ook minder influencers en dus minder waarde voor de munt waarin ze uitbetaald zullen worden. De plaats van Toncoin in de top 10 van CoinMarketCap werd enkele dagen geleden overgenomen door Tron, de munt van de Aziatische sterondernemer Justin Sun. Als dat maar goed afloopt.


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]