Tech aandelen crashen, maar crypto niet – Wat is er aan de hand?

Last Updated on 5 november 2023 by CryptoTips.eu

Na een winstwaarschuwing van Alphabet (het moederbedrijf van Google), gingen tech aandelen hard onderuit deze week. Opvallend om te zien was dat tech daalde terwijl crypto (en Bitcoin) veelal de omgekeerde beweging maakte. Wat is er aan de hand?

Opmerkelijk is dat vooral de zogenaamde ‘magnificent seven’ het hard te verduren kreeg in een week waarin Bitcoin bijna 20% hoger ging. Is er een ontkoppeling tussen tech en crypto?

Advertentie.

Charles Bronson

De ‘magnificent seven’ is een film uit 1960, een western met onder andere Yul Brunner, Charles Bronson en Steve McQueen. De film werd (vooral in Amerika) zo populair dat er een remake van werd gemaakt in 2016, maar die deed het minder goed.

YouTube video

De naam werd overgenomen door de financiële wereld (uitgevonden door analist Michael Hartnett van Bank of America) want op Wall Street betekent de ‘magnificent seven’ de aandelengroep die in de laatste jaren het grootste deel van de winst van de S&P500 voor hun rekening nam. Het zijn Apple, Microsoft, Meta, Amazon, Alphabet, Nvidia en Tesla.

Sinds een paar weken lijkt de motor echter te sputteren. Nvidia kreeg een verbod opgelegd van President Biden om AI chips uit te voeren naar China, waar ook al regeringsmedewerkers verboden werden om met Apple telefoons rond te lopen. Eerder deze week kwam Alphabet met een winstwaarschuwing en zelfs de resultaten van Meta waren minder dan verwacht. Tesla heeft het moeilijk door de concurrentie met goedkopere modellen en gelukkig houdt Amazon wel nog stand. Maar toch, een tech-correctie lijkt begonnen.

Ontkoppeling

Sinds 1 September is de Bitcoin koers met meer dan 30% gestegen terwijl de Nasdaq tijdens diezelfde periode met ongeveer 8% naar beneden ging. Normaal gezien bewegen tech en crypto in tandem maar de laatste tijd niet.

Volgens analisten is er een ‘ontkoppeling’ aan de gang voor Bitcoin en crypto doordat de halving er volgend jaar aankomt en er mogelijk een Bitcoin ETF wordt gelanceerd. Tech daarentegen wordt sterk beïnvloedt door macro-economische factoren zoals oorlog en de handel tussen de Verenigde Staten en China. 

In elk geval is het veel leuker om in crypto te investeren in de afgelopen maanden dan in techaandelen.


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]