Stuurde Crypto Twitter deepfake Pentagon aanslag foto om Amerikaanse aandelenmarkt te crashen?

Last Updated on 5 november 2023 by CryptoTips.eu

Het nieuws ging snel viraal op social media nieuwssites zoals Reddit en Twitter. Enkele accounts op sociale media wisten maandagavond erg kort een dip te veroorzaken in de Amerikaanse aandelenmarkten door een deepfake foto te verspreiden van een aanslag op het Pentagon, het gebouw waar zich het Amerikaanse ministerie van defensie bevindt.

Volgens intimi op Reddit is ‘Crypto Twitter’, de groep influencers die grote fans zijn van Bitcoin op en er constant over praten op Twitter, de schuldige voor de hoax.

Advertentie.

Flashcrash

Reddit, de erg populaire social mediasite, weet het wel zeker. Het waren accounts op ‘crypto Twitter’ die ervoor zorgden dat de hoax als een lopend vuurtje verspreidde.

Eerst werd het ‘nieuws’ (een door AI gemaakte foto die een explosie naast het Pentagon toont) geplaatst door ‘Bloomberg Feed’, een valse account van iemand die 8 dollar had betaald aan Twitter om een blauw vinkje naast zijn accountnaam te zetten en zo echt leek.

Daarna werd het nieuws gretig opgepikt voor vele anderen en geretweet. Het zorgde voor paniek op de aandelenmarkten. Ook Bitcoin zag een flash crash toen het nieuws viraal ging werd en daalde snel naar $26500.

Volgens commenters gebeurde dit alles om de aandelenmarkten kort te doen crashen en zo te profiteren met shorts. Hierdoor kan je dan veel geld verdienen tot één of andere officiële account het nieuws als fake benoemd en de markt weer teruggezet wordt naar zijn voorgaande niveau.

Brandweer

In dit geval was het de brandweer van Arlington, Virginia, waar het Pentagon gevestigd is, die het nieuws debunkten.

Zij bevestigden dat de afbeelding nep was in een tweet die geretweet werd door het Pentagon Force Protection Agency.

Er vindt geen explosie of incident plaats in of nabij het Pentagon en er is geen direct gevaar of gevaar voor het publiek.

Aldus de brandweer van Arlington.

We weten niet of ‘crypto twitter’ inderdaad verantwoordelijk was voor het voorval, maar reken er niet op dat de Amerikaanse regering nu wel opeens fan zal worden van alles was met crypto en sociale media te maken heeft. Ongetwijfeld is dit slechts het begin van AI beelden die aandelen- en cryptomarkten beïnvloeden.


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]