SBF legt schuld voor FTX faillissement bij z’n ex en Bitcoin aandelen beleven een fantastisch 2023

Last Updated on 29 november 2023 by CryptoTips.eu

Nadat op donderdag Sam Bankman-Fried zijn getuigenis mocht voorbereiden voor de rechter (ik heb dit nog nooit gezien), deed hij dit op vrijdag nog eens over voor de jury op de FTX rechtszaak in New York. Bitcoin beleefde een goede week met een winst van 15% en ook op de wereldwijde markten zijn de Bitcoin gerelateerde aandelen de besten van de klas dit jaar.

Advertentie.

Verdediging

Sam is de enige getuige die zijn advocatenteam oproept ter verdediging en zij kwamen waarschijnlijk tot de conclusie dat aanval de beste verdediging is.

Meerdere malen tijdens zijn zes uur durende verhoor verklaarde Sam dat de schuld veelal bij zijn adjudanten (en dan vooral zijn ex Caroline Ellison) lag.

Op maandag krijgt de aanklager de kans om Sam ook te ondervragen en wordt het proces voortgezet. De Amerikaanse media verwacht nog steeds dat SBF tegen een celstraf van meerdere decennia aankijkt.

Primus van de beurzen

Terwijl de beurzen in Europa niet echt een schitterend jaar beleven, is dat wel anders voor crypto en Bitcoin. Ook aandelen die gelinkt kunnen worden aan Bitcoin beleven een absoluut fantastisch 2023 tot nu toe.

Begin Augustus hadden we het er al eens over, toen focusten we vooral op de Bitcoin mining bedrijven. Vandaag doen we er weer drie.

Grayscale Bitcoin Trust

Grayscale is een investeringsfonds dat vrijwel enkel Bitcoins aankoopt. Doordat ze op de beurs genoteerd zijn kan je makkelijk de prijs van hun aandeel vermenigvuldigen met hun aantal aandelen en dit delen door de prijs van hun aantal Bitcoins. Zo zou je dan logischerwijs op de prijs van Bitcoin moeten uitkomen. Maar dat is niet zo. Grayscale handelt al bijna een jaar tegen een aanbiedingsprijs als je dit aandeel vergelijkt met de prijs van Bitcoin.

Grayscale ging sinds het begin van dit jaar meer dan 200% hoger.

Microstrategy

Michael Saylor, voorzitter (en voormalig CEO) van het investeringsbedrijf Microstrategy, werd beroemd toen ie tijdens de Dotcom crisis van 2001 tot 2003 miljarden verloor. Hij kwam er weer bovenop tijdens het volgende decennium en begon al vroeg te investeren in Bitcoin.

Dit jaar was dus erg goed voor de aandelen van Microstrategy. Ze gingen sinds het begin van het jaar zo’n 190% hoger.

Coinbase

Het bedrijf van CEO Brian Armstrong kende zijn hoogste koers op de dag van zijn IPO in 2021. Sindsdien ging het aandeel fors lager door de dalende prijs van Bitcoin in 2022 en het FTX schandaal in November van datzelfde jaar.

2023 lijkt de ommekeer te worden voor Coinbase. Amerikanen investeren weer in Bitcoin en de problemen van Binance zijn eigenlijk goed nieuws voor Coinbase. Het aandeel Coinbase ging dit jaar al 100% hoger.


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]