Sam Bankman-Fried begint rechtszaak tegen eigen advocatenkantoor

Last Updated on 15 september 2024 by CryptoTips.eu

Sam Bankman-Fried, de CEO en oprichter van FTX (het grote crypto-platform dat in 2022 bankroet ging), is aan een beroepsprocedure begonnen in New York om zijn strafmaat te verminderen. Opvallend is dat de nieuwe verdediging van SBF beweert dat zijn voormalige advocatenkantoor Sullivan & Cromwell deels schuldig is voor de lange gevangenisstraf die hij ontving (SBF werd veroordeeld tot 25 jaar achter de tralies).

Advertentie.

Ellison

De verschillende rechtszaken tegen bestuurders van FTX, het ooit gigantische crypto-platform dat in November 2022 spectaculair ten onder ging, lopen ondertussen kriskras door elkaar. Meerdere managers en bestuursleden van FTX werden veroordeeld tot gevangenisstraffen of zullen binnenkort hun strafmaat kennen.

Eerder deze week beweerden dat advocaten van Caroline Ellison, voormalig CEO van Alameda (het zusterbedrijf van FTX) en de ex-vriendin van Sam Bankman-Fried, dat zij door haar medewerking met de autoriteiten (Caroline was de kroongetuige tegen SBF tijdens diens proces in oktober vorig jaar) het niet verdient om naar de gevangenis te gaan.

De uitspraak in die zaak volgt op 24 september deze maand.

Beroep

Ondertussen is het alweer de beurt aan Sam Bankman-Fried zelf, die in beroep gegaan is tegen zijn veroordeling van 25 jaar gevangenisstraf, die hij in de lente van dit jaar ontving van een rechter in New York.

Het is moeilijk om je nu in te beelden dat SBF, die zijn straf uitzit in een gevangenis in Brooklyn (waar hij crypto-adviezen geeft aan bewakers in ruil voor eten), twee jaar geleden nog een miljardair was die vanuit de Bahama’s een erg groot bedrijf bestuurde. Zijn gezicht was wereldberoemd en schitterde op de voorpagina’s van verschillende zakelijke tijdschriften.

Maar toen een geschil op sociale media tussen de CEO’s van Binance (Changpeng Zhao) en die van FTX (Sam Bankman-Fried) uitmondde in een ware bankrun op FTT (de cryptomunt van FTX), viel Sam’s crypto-imperium als een kaartenhuis in elkaar in slechts enkele dagen tijd.

Amerikaanse zakenlui, FTX-klanten en vele crypto-beleggers bleven achter met miljarden aan verliezen en dus was het logisch dat een schuldige zo snel mogelijk diende gevonden te worden.

SBF werd enkele weken later al gearresteerd in de Bahama’s en uitgeleverd aan de Verenigde Staten. In Oktober vorig jaar werd hij schuldig bevonden door een rechter in New York waarna een nieuwe crypto bullrun begon (omdat beleggers eindelijk weer de pagina konden omdraaien en oordeelden dat investeren in crypto vanaf dan opnieuw ‘veilig’ was).

In maart van dit jaar volgde de strafmaat. 25 jaar achter de tralies was het harde oordeel. Ook tegen zijn ouders loopt ondertussen een rechtszaak door misnoegde beleggers en schuldenaars.

Nu beweert zijn nieuwe advocatenteam dat zijn vorige advocatenkantoor Sullivan & Cromwell (die FTX advies gaven zelfs voor het zakenimperium bankroet ging) gretig meewerkte met de autoriteiten om hun eigen slechte advies aan SBF te verbergen.

Wordt vast en zeker een interessant proces.


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]