Negativiteit neemt crypto-sentiment over na ‘Black Monday’ crash – Had Warren Buffett dan toch gelijk?

Last Updated on 7 augustus 2024 by CryptoTips.eu

De angst zit er goed in bij crypto- en aandelenbeleggers na de val van maandag die in Azië werd vergeleken met de befaamde ‘Black Monday’ crash uit 1987. Zelfs de normaal gezien erg kalme Wall Street Journal had dat als titel voor één van hun hoofdartikels. Op sociale media zag je overal memes die lieten zien hoeveel memecoin beleggers in één week kwijtraakten.

Eigenlijk is dat opmerkelijk want hoewel we al even van de top afzitten, staat Bitcoin wel nog steeds op een heel mooie winst dit jaar. Ook de meeste beurzen hebben nog steeds een positief cijfertje voor 2024 te noteren. Hoe moet het nu verder?

Advertentie.

Paniekmeter

Zowel cryptomarkten als aandelenbeurzen hebben een zogenaamde paniekmeter, ofwel de ‘fear and greed index’ voor crypto en de ‘VIX’ voor de beurzen. Voor allebei stond die maandag op ‘extreme fear’ ofwel grote angst. Beleggers zijn zo’n dalingen als diegene die we de afgelopen weken zagen niet echt meer gewoon.

Voor Bitcoin bijvoorbeeld was de val van maandag vergelijkbaar met de volatiliteit die we zagen tijdens het begin van de Corona pandemie, toen Bitcoin van $8,000 naar $6,000 dook om enkele weken erna weer boven de $10,000 te staan.

De grootste digitale munt begon dit jaar met een koers van $43,000, haalde een hoogste peil van $74,000 en handelt op het moment van schrijven rond $56,800. Nog steeds een mooie winst voor het jaar dus.

Maar het is duidelijk dat de nervositeit hoog is. Ik verwacht de komende weken alvast geen artikels te schrijven over memecoins die met honderden procenten per week stijgen.

Omaha

Ondertussen kijken grote beleggers naar Warren Buffett, de legendarische investeerder uit Omaha. Van hem werd dit weekend al bekend dat hij de helft van zijn investeringen in Apple had omgezet in cash vorige week, wat op dit ogenblik een geniale ingeving bleek te zijn.

Buffett’s investeringsbedrijf Berkshire Hathaway zit ondertussen op een cash-reserve van zo’n 277 miljard dollar (in staatsobligaties), die veel minder waard zou zijn indien hij de tech-correctie van de afgelopen week had meegemaakt.

Elon Musk, CEO van Tesla en de rijkste man ter wereld, zei op sociale media hierover:

“Hij [Buffett] verwacht duidelijk één of andere correctie, of hij kan simpelweg geen betere investeringen zien dan staatsobligaties.”

De volgende weken zullen uitwijzen of Buffett gelijk had. De druk ligt vanaf nu bij Jerome Powell van de Federal Reserve, die door beleggers en commentatoren aangespoord zal worden om enige tekenen van een aankomende renteverlaging te geven teneinde de markten te kalmeren.

Probleem is dat de volgende Fed-vergadering pas gepland staat voor 17 en 18 September, nog meer dan een maand dus.

Nagelbijten de komende weken lijkt het.


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]