Nederlandse Bittr sluit door nieuwe AMLD5 wetgeving

Last Updated on 25 april 2020 by CryptoTips.eu


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]

Rond de helft van deze maand heeft het Nederlandse Ministerie van Financiรซn de vijfde antiwitwasrichtlijn van de Europese Unie (beter bekend als AMLD5) op zo’n rare manier geรฏnterpreteerd dat het voor crypto bedrijven op serieuze kosten kan neerkomen.

Het bewijs is inmiddels geleverd nu het Nederlandse Bitcoin platform Bittr met onmiddellijke ingang heeft besloten de deuren te sluiten aangezien het de kosten die hiermee gepaard gaan niet aankan.

Ook al is het duidelijk dat in Nederland, net als wereldwijd trouwens, er een groeiende interesse is voor crypto en Bitcoin in het bijzonder, toch heeft de Nederlandse schatkist besloten om van deze nieuwe bedrijfstak meteen hogere belastingen te innen dan van klassieke banken.

De oprichter van Bittr, Ruben Waterman, maakte dan ook bekend dat het platform vanaf 28 april wordt gesloten. Nieuwe gebruikers kunnen zich niet meer registreren op het platform.

Waterman wordt gedwongen om gevoelige identificatiegegevens van zijn klanten te verzamelen, “zelfs degenen die zo weinig als โ‚ฌ 25 aan Bitcoin kopen.”

“Alle Bittr-klanten hebben hun identiteit al bewezen bij hun bank”, zegt de oprichter van het platform en voegt eraan toe:

We zouden veel liever hebben dat onze klanten ons vertrouwen met zulke gevoelige documenten, een bedrijf dat ze al vertrouwen in het veilig bewaren van hun geld.

Waterman zegt dat hij bereid was om enkele van de door AMLD5 voorgeschreven wijzigingen aan te brengen, maar hij beweert dat zijn eenmansbedrijf niet de middelen heeft om KYC-documentatie intern te beheren of een nalevingsfunctionaris in te huren.

Ze behandelen elk Bitcoin bedrijf in Nederland als een bank en een startup als Bittr past naar mijn mening niet in dit regelgevingsschema.

Bittr is niet het eerste platform dat lijdt onder de nieuwe regels van de overheid. Ook moest Coingarden noodgedwongen de deuren sluiten, maar kon BitMyMoney gelukkig het klantenbestand overnemen. Deribit verhuisde in februari al naar Panama, waar de regels een stuk soepeler zijn.