Darknet website stuurt Ross Ulbricht 300 Bitcoins cadeau

Last Updated on 9 juni 2025 by CryptoTips.eu

Begin dit jaar werd Ross Ulbricht, de notoire oprichter van Silk Road en de eerste echte Bitcoin Whale, vrijgelaten uit de gevangenis. Ross zijn Bitcoin stash werd bij zijn arrestatie in 2013 overgenomen door de Amerikaanse autoriteiten, die sindsdien het grootste deel ervan verkocht hebben, maar velen vroegen zich af waar al de rest van het geld is.

Vorige week stuurde een anonieme donor opeens 300 Bitcoins naar Ross, voor een waarde van 31 miljoen dollar. Waar komt het geld vandaan?

Advertentie.

Alphabay

Nogmaals, voor wie hem niet kent, Ulbricht is een ondertussen 41-jarige programmeur die op het darknet de marktplaats Silk Road oprichtte in 2011. Hier kon je in de Wild West dagen van het internet vrijwel alle drugs en andere illegale materialen kopen. Betalingen vonden plaats in Bitcoin. De FBI sloot Silk Road (benoemd naar de zijderoute tussen Azië en Europa) en arresteerde Ulbricht in 2013. Hij werd veroordeeld tot levenslang en zonder kans op vervroegde vrijlating.

Aangezien hij één van de eerste was die Bitcoin bekend maakte, heeft hij noch steeds veel aanzien in de crypto wereld.

Ulbricht had zoveel Bitcoins ten tijde van zijn arrestatie dat hij een miljardair geworden zou zijn indien het digitale geld niet in beslag was genomen. Toen hij uit de gevangenis werd vrijgelaten dit jaar had hij echter niets meer.

Daar komt nu verandering in want een donor stuurde Ulbricht zomaar even 300 Bitcoins, voor een waarde van 31 miljoen dollar.

Waar kwam dat geld vandaag. Wel, het crypto onderzoeksbedrijf Chainalysis zocht het uit en vond de origine terug. De digitale munten waren een opbrengst van Alphabay, een illegale website op het darknet die vlak na Ulbricht’s arrestatie werd opgericht. Volgens de FBT werd AlphaBay 10 maal groter dan Silk Road zelf tot ook die site in 2017 gesloten werd.

Maar het meest opvallende is nog dat de oprichter van AlphaBay, Alexandre Cazes, vlak na zijn arrestatie onder mysterieuze omstandigheden stierf in een gevangenis in Bangkok. Echter, de beheerder van de site, die de naam internetnaam Desnake gebruikte, lijkt nog steeds op vrije voeten te zijn. Het gerucht op sociale media is dan ook dat dit gewoon een ‘bedankje’ voor een goed idee was, aangezien Desnake uit de gevangenis wist te blijven (tot nu toe tenminste).


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]